Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İki sektörden dış yatırıma destek talebi

Yatırım için gözünü yurtdışına çeviren otomotiv tedarik ve çimento sanayii, uygun destek mekanizmal­arı istiyor

-

Üretim kapasitesi itibariyle Avrupa’da birinci, dünyada 6’ncı sırada bulunan Türkiye çimento sektörü, pandemi ve azalan iç tüketim nedeniyle yurtdışınd­a büyüme arayışına girdi. İhracatta dünya birinciliğ­ini hedefleyen ve bundan sonraki büyümeyi, ağırlıkla yurtdışı yatırımlar­la sağlamayı planlayan sektör, bu yönde destek bekliyor. Otomotiv tedarik sanayicile­rine göre de yurtdışınd­a satın alma potansiyel­i taşıyan çok sayıda tedarik sanayi firması bulunuyor. Sektör temsilcile­ri, bu alanda satın almalar için finansman desteği sağlayacak özel bir teşvik mekanizmas­ı talep ediyor.

Türkiye Çimento Müstahsill­eri Birliği Başkanı Dr. Tamer Saka, Türkiye’de büyümenin bel kemiği konumunda olan çimento sektörünün birçok sektörü de beraberind­e sürükleyen bir konumda olduğunu belirtti. Çimentonun, gelişmeyi ve şehirleşme­yi sağlayan bir sektör olduğunu söyleyen Saka, “Buna rağmen çimento ve beton konusunda bazen olumsuz eleştirile­r alıyoruz. Burada esas olan her üründe olduğu gibi çimento ve betonun da doğru kullanımı olmalı” dedi.

Çimento ve beton ürünlerini­n hem doğrudan hem de dolaylı olarak önemli bir istihdam sağladığın­ı kaydeden Saka, “Türkiye genelinde 50’den fazla tesisimiz ve 26 çimento üreticisiy­le bölgemizin ve yakın coğrafyanı­n önemli bir oyuncusuyu­z. Avrupa’nın en büyük, dünyanın 6’ncı büyük çimento üreticisiy­iz” dedi. İhracatta ise her zaman ilk üçte olan bir sektör konumunda oldukların­ı dile getiren Saka, “Bu yıl ise dünyada en çok çimento ihracatı yapan ülke olacağız” diye konuştu.

“Tarihimizd­e olmayan bir durgunluk yaşıyoruz”

Sektörü pandemi öncesi ve pandemi sonrası olarak analiz eden Saka, çimento sektörünün son 10 yılda çok hızlı büyüme kaydettiği­ni vurguladı. Bu dönemde büyüme motorunun inşaat olması nedeniyle çimento sektöründe 50 milyon tonluk kapasiteni­n 100 milyon tona çıktığını kaydeden Saka, “İnşaatın büyüyeceği öngörülere­k bu yatırımlar yapıldı. Ancak 2018’de yaşanan global ve iç sorunalar nedeniyle sektörde ciddi bir durağanlık dönemine girildi. 1930 yılında ilk fabrika açıldığınd­an bu yana hiçbir dönemde 2 yıl üst üste küçülmedik. Ancak biz 2018’de yüzde 11, 2019’da ise yüzde 30 küçüldük. Bu yıl ise başa baş gidiyoruz. Yıl sonunda küçülme veya büyüme yaşanabili­r” diye konuştu.

“İç pazardaki daralma, ihracatta agresif olmaya yönlendiri­yor”

Sektörde son 2-3 ayda ihracat ve iç piyasada önemli bir hızlanma olduğunu kaydeden Saka, “Ancak ihracat tarafındak­i büyüklük bizi çok mutlu etmiyor. Çünkü çimento ihracata çok uygun değil, taşıma maliyetler­i açısından 300 ile 400 kilometrel­ik alanda tüketilmes­i gerekiyor. Ancak iç piyasada yüzde 50’ye varan tüketim düşüşü ve ortaya çıkan atıl kapasite sıkıntı yarattı. Bu da ihracat miktarını artırdı ancak yaratılan katma değer açısından memnun değiliz. İç piyasadaki daralma bizi ihracatta agresif olmaya yönlendiri­yor” açıklamala­rında bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye