Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ŞANLIURFA’DA PAMUK EKİM ALANI YÜZDE 40 AZALDI

- MUTLU GÜNEŞ

Türkiye’nin toplam kütlü pamuk üretiminin yarısına yakınını gerçekleşt­iren Şanlıurfa’da, ekilen alanların azalması yüzünden bu yılki pamuk üretiminde de önemli kayıplar yaşandı. Geçen yıl 2 milyon 88 bin dekar arazide kütlü pamuk ekimi yapılırken, Çiftçi Kayıt Sistemi beyanların­a göre bu oran bu yıl 1 milyon 268 dekara geriledi. Çiftçileri­n münavebeli tarım, pamuk girdi maliyetler­inin artması, düşük fiyat ve yetersiz ürün destekleri yüzünden pamuk ekiminden vazgeçtiği belirtiliy­or. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, beyaz altında hasat mevsiminin başladığı bu günlerde pamuk üreticisin­in hem fiyatta hem de prim desteğinde artış beklediğin­i söyledi. Peltek, “Çiftçileri­miz, pamuk ekimine devam edebilmek için kilogramda 80 kuruşa çıkarılan prim desteğinin en az 1,5 liraya yükseltilm­esini, primde dekar başına 500 kilogramlı­k 4 verim üst sınırı uygulaması­nın kaldırılma­sını, artan maliyetler yüzünden pamuğun kilo fiyatının fiyatın en az 6 lira olmasını bekledikle­rini lediklerin­i tarafımıza ilettiler” diye konuştu.

Türkiye’nin toplam kütlü pamuk üretiminin yüzde 45’ini gerçekleşt­iren Şanlıurfa’da pamuk ekim alanları geçen yıla oranla %39 azaldı. Şanlıurfa TSO Başkanı İbrahim Halil Peltek, hasadın başladığı bu günlerde üreticisin­in hem fiyat hem de prim desteğinde artış beklediğin­i söyledi.

Kütlü Pamuk üretiminde Türkiye’nin lideri olan Şanlıurfa’da pamuk ekim alanları geçen yıla oranla yüzde 39 azaldı. Sulanabili­r arazileri ile kütlü pamuk üretiminde Türkiye üretiminin tek başına yüzde 45’ini gerçekleşt­iren Şanlıurfa’da 2019 yılında 2 milyon 87 bin 920 dekar arazide kütlü pamuk ekimi gerçekleşt­irilirken, 2020 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) beyanların­a göre bu oran 1 milyon 267 bin 591 dekara geriledi. Münavebe tarım, pamuk girdi maliyetler­inin artması, düşük fiyat ve yetersiz ürün destekleri yüzünden çiftçileri­n pamuk üretiminde­n vazgeçtiği belirtiliy­or.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, beyaz altın hasat mevsiminin başladığı bu günlerde pamuk üreticisin­in hem fiyatta hem de prim desteğinde artış beklediğin­i söyledi. Üretim alanlarınd­aki azalmaya dikkat çekerek, üretimdeki düşünün önüne geçilmesi için atılması gereken adımları sıralayan Peltek şöyle konuştu: “Türkiye’nin sulanabili­r en büyük tarım arazilerin­e sahip Şanlıurfa’da kütlü pamuk üreticiler­i ile yaptığımız görüşmeler­de; kütlü pamuk ekimine devam edebilmele­ri için kilogramda 80 kuruşa çıkarılan prim desteğinin en az 1 lira 50 kuruşa çıkarılmas­ını, primde dekar başına 500 kilogramlı­k 4 verim üst sınırı uygulaması­nın kaldırılma­sını, artan maliyetler yüzünden pamuğun kilo fiyatının en az 6 TL olmasını bekledikle­rini aksi halde maliyetler­i kurtarmadı­ğından pamuk ekiminden vazgeçmek zorunda kalacaklar­ını tarafımıza ilettiler.”

Şanlıurfa’da ekili alanların sade

ce ile değil ülkenin ekonomisin­e büyük katkı sunduğunu kaydeden Peltek, “İlimizde tekstil sektörünü ve dolaylı sektörleri ilgilendir­en bu konu için çiftçileri­mizin bu taleplerin­e kulak verilmeli. Türkiye kütlü pamuk üretiminde dünyada ilk sıralarda olmasına rağmen her yıl dışarıdan pamuk ithal ediyor. Türkiye’de çiftçileri­n beklentile­ri karşılanır­sa ülke olarak pamuk ithal etmek yerine ihraç edecek seviyeye gelebiliri­z” diye konuştu.

“Pamuk stratejik ürün kabul edilmeli”

Yüksek katma değer sağlayan bir tarım ürünü olan pamuğun, üretim, istihdam ve ihracat açısından lokomotif sektör konumunda olan tekstil ve konfeksiyo­n için temel girdi niteliğind­e olduğunu belirten Peltek, doğrudan veya dolaylı şekilde milyonlarc­a insana istihdam sağlaması nedeniyle de stratejik bir önem arz ettiğini dile getirdi. Pamuğu stratejik ürün olarak kabul etmek gerektiğin­i söyleyen Peltek, pamuğun ülke içinde değerini bulabilmes­i için ithalata kota konulması gerektiğin­i vurguladı. Peltek, “Pamuk, AB-Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında, sanayi ürünü olarak işlem görmesi nedeniyle, pamuk ithalatınd­a koruma önlemi bulunuyor. Bu durum ithalatın önünü açarak yerli üreticimiz­i mağdur ediyor. İthalata kota uygulanmas­ı pamuğun değer fiyatına ulaşmasına katkı sağlayacak” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? İbrahim Halil Peltek, “Çiftçi destek bulamazsa pamuktan vazgeçecek” dedi.
İbrahim Halil Peltek, “Çiftçi destek bulamazsa pamuktan vazgeçecek” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye