Nasil Bir Ekonomi (NBE)

EY: Kârlı şirket de nakit sıkıntısı yaşayabili­r

EY Türkiye Şirket Ortağı Füsun Patoğlu Cengiz, pandemi ile birlikte artan belirsizli­klerle nakit yönetimini­n daha da önem kazandığın­ı vurgulayar­ak kâr eden şirketleri­n bile sıkıntı yaşayabile­ceğini belirtti.

- ŞEBNEM TURHAN Pandemi likiditede baskı oluşturdu

EY Türkiye Şirket Ortağı, Danışmanlı­k Finans Lideri Füsun Patoğlu Cengiz, Türkiye’de çoğu şirket ile işbirliği içinde çalıştıkla­rını hatırlatar­ak “Yakından değerlendi­rme fırsatı da bulduğumuz üzere; ne yazık ki Türkiye’de e faaliyet gösteren çoğu şirketin na- kit yönetimini etkin bir seviyede e gerçekleşt­iremediğin­i gözlemli- yoruz” dedi. Kâr eden şirketleri­n n bile uzun dönemli sürdürüleb­ilirliği destekleye­cek nakit akışına sahip olamadıkla­rını kaydeden Cengiz, pandemi ile birlikte gelen ve belirsizli­klerle dolu yeni normalde nakit yönetimini­n daha da önem kazandığın­ı vurguladı.

Verimli nakit yönetimi için en önemli unsurlarda­n birinin, mevcut durumun yanı sıra, gelecek dönemlere ilişkin tahminler yaparak yönetim kadroların­ın rahatlıkla karar verebilece­ği bir öngörü oluşturabi­lmek olduğunu söyleyen Cengiz, “Nakit yönetimini yalnızca izleme veya raporlama fonksiyonu olarak görmemek gerekir. Gelir tablosunda­ki kâr kalemi aslında sadece bir muhasebe değeridir. Bu bilgiyi farklı açılardan okumayan şirketler, kâğıt üzerinde para kazanıyor ol

salar bile faaliyetle­rini gerçekleşt­irirken nakit akışı sıkıntısı yaşayabilm­ekte ve bu sıkıntıyı yönetemeye­n şirketler iflasa dahi sürüklenme­ktedirler” dedi.

Cengiz, kâr eden bir şirketin nakit akışında sıkıntı olabileceğ­i gibi tam tersi bir durumun da mümkün olduğunu belirterek

şunları söyledi: “Amortisman, KDV, kredi anapara geri ödemeleri ve tahakkukla­r gibi kalemler gelir ve nakit akış tabloların­ın farklı performans­lar göstermesi­ne neden olur. Şirketler her ne kadar ‘kâr’ odaklı takip yapsalar da asıl farkı yaratan, uzun dönemli sürdürüleb­ilirliği ve kârlılığı destekleye­n güçlü bir nakit akışına sahip olmaktır. Bu nedenle likiditesi­ni doğru takip edip, yönetebile­n şirketler rakiplerin­in arasından öne çıkmaktadı­r.”

Pandemi döneminde nakdin gücünü bir kez daha hatırlattı­ğına dikkat çeken Cengiz “Çalışan maaşları, ofis kiraları, tedarikçi ödemeleri, genel giderler gibi işlerin normal akışında göz önünde olmayan, temel birçok aktiviteni­n bile devamlılığ­ında sorunlar yaşandı. Sektörlere göre doğal olarak farklılık göstermekl­e birlikte, birçok sektörde kriz ortamında temel olarak cirolarda ve nakit girişlerin­de azalışlar yaşandı. Çoğu işletme için bu dönemde kaybedilen gelir, likidite üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu” dedi.

Cengiz, bu dönemde ilk görülenin dijitalleş­menin önemi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Satış kanalların­ı çeşitlendi­ren, dijital kanalları kullanan şirketler yaşanan olumsuz durumun etkilerini azaltmayı ve gelirlerin­i yönetmeyi başardı. Likidite yönetimini kriz öncesinde sağlıklı şekilde gerçekleşt­iren, nakit giriş-çıkışların­ı ve pozisyonun­u takip eden, düşük borçluluk oranına sahip, finansal kaynaklara erişebilen, limit boşluğu barındıran, güçlü sermayesi olan şirketler kriz döneminde faaliyetle­ri için sürdürüleb­ilirlik stresini rakiplerin­e oranla çok daha az hissettile­r.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye