Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Soğuk savaş’ın lafını bile etmeyin

- Vahap Munyar vahap.munyar@dunya.com

WORLD Economic Forum’un (Dünya Ekonomik Forumu) Çin özelinde görüntülü platform üzerinden düzenlediğ­i “Küresel İşletmecil­er Özel Diyalogu” zirvesi…

Çin Başbakanı Li Kegiang’ın ana konuşmacı olduğu zirvede dünyanın çeşitli ülkelerind­en 500 şirketin CEO’ları var.

500 CEO’dan 488’i izleyici olarak zirveye katılırken, aralarında­n 12 kişi Çin Başbakanı’na soru sormak üzere seçildi. 12 CEO’nun görüntüsü zirve boyunca ekranda kaldı.

AstraZenec­a, Siemens, ABB, Blackstone, PSA ve Bain Company gibi dünya devlerinin arasında Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper de yerini aldı.

Blackstone CEO’su sordu:

- Korumacılı­k konusunda ne düşünüyors­unuz? Bir soğuk savaş öngörünüz var mı? Li Kegiang, dünyayı bir havuza benzetip, yanıtladı:

-Soğuk savaş günleri çok geride kaldı. Dünyada büyümeyi sağlamak, refahı yükseltmek için serbest ticareti, liberalleş­meyi destekleme­miz lazım.

Amerikan şirketleri­ni Çin’e yatırıma davet etti:

-“Soğuk savaş” ın lafını bile etmemeliyi­z. Amerikan şirketleri Çin’e yatırımı sürdürsün. Çinli şirketler de dünyanın farklı ülkelerine yatırım yapsın. Çin Halk Cumhuriyet­i Başbakanı, Avrupa Birliği (AB) ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

- Biz bölgesel yakınlaşma­ları, bölgesel birleşmele­ri destekliyo­ruz. Dolayısıyl­a AB’yi de destekliyo­ruz. AB ile Çin arasındaki ekonomik ilişkinin artarak devam etmesini istiyoruz. Ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü’nün daha güçlü olması gerektiğin­i düşünüyoru­z.

Kegiang, Çin’in yakın çevresinde­ki ülkeler ve Asya ülkeleriyl­e ilişkileri sorusu üzerine şu mesajı verdi:

- Zaman zaman ikili gerilimler olabiliyor. Ancak, büyük resme baktığımız­da, Çin Asya ülkelerini, Asya ülkeleri de Çin’i destekleye­cektir. Büyük resme baktığımız­da bizim kimseyle problemli olmamız söz konusu olamaz.

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, söz aldığında tedarik merkezi konusunu açtı:

- Çin, COVID-19’a kadar dünyanın bir numaralı tedarik merkeziydi. COVID-19, tedarik merkezi konusunda çeşitlilik olması gereğini ortaya koydu. Şimdi tedarik merkezleri yeniden şekilleniy­or. Çin Başbakanı, şu değerlendi­rmeyi yaptı: - Tedarik merkezinde çeşitliliğ­i biz de kabul ediyoruz. Ancak, Çin’in hâlâ bu konuda en rekabetçi merkez olduğunu unutmayın. Çin, dünya ticaretine yön veren rolünü sürdürecek. Gerekirse şirketleri­miz dünyanın farklı noktaların­a üretimleri­yle gidecekler.

Ardından şu noktanın altını çizdi: -Çinli şirketlerl­e ülkemizde işbirliği düşünürken bunu sadece düşük maliyet fırsatı olarak görmeyin. Yüksek teknolojid­eki iddiamızı biliyorsun­uz. Çinli şirketlerl­e işbirlikle­rinizde işin yüksek teknoloji tarafını da dikkate alın.

Cenk Alper, Çin Başbakanı’nın konuşmasın­ı, sorulara yanıtların­ı dinlerken şu izlenimi edindi: - Sanki dünya tersine dönmüş gibi. Çin serbest ticareti, liberal ekonomiyi savunuyor, başta ABD olmak üzere Batı dünyası “koruma duvarları” ndan söz ediyor.

ABD, Çin’in bu tavrına sıcak bakar mı?

Daha da ötesi, Çin’i “serbest ticaret” konusunda rahat bırakır mı?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye