Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye klinik araştırma sayısını 3 katına çıkarabili­r

- MEHMET KAYA

Üyelerinin çoğunluğu uluslarara­sı şirketlerd­en oluşan Araştırmac­ı İlaç Firmaları Derneği, (AİFD) Türkiye’deki klinik araştırma potansiyel­ini ortaya çıkarmak ve Türkiye’ye daha fazla klinik araştırma çekmek için gerekli olan önlemleri ortaya koymak üzere yapılan çalışmayı tanıttı. AİFD desteği ile IQVIA tarafından yapılan “Türkiye İçin Klinik Araştırma Stratejisi­nin Faydaları-Yenilik Temelli Büyüme İçin Yol Haritası” başlıklı çalışmada, firmaların klinik araştırmal­arda karar süreçlerin­e etki eden 4 başlık incelendi. Bu başlıklar altında 14 temel etken içinde, Türkiye’nin iyileşme yaparak firmaları araştırma getirmeye cezbedebil­ecek 12 adım ortaya konuldu. Çalışmada temel olarak küresel klinik araştırma harcamalar­ının yüzde 61,6’sını oluşturan, insanlı deneylerin yapıldığı faz1’den faz-4’e kadar olan alanda gelişme potansiyel­i bulunduğu savunuldu. Bunda nüfus yoğunluğu ve tıbbi altyapının uygun olduğu öne sürüldü. Çalışmada, önerilerin hayata geçmesi halinde elde edilecekle­r 3 ayrı senaryo ile tahmin edildi. İyimser senaryoda, küresel araştırmal­ardan alınacak pay 3 katına kadar çıkabilece­k.

Raporda, küresel ilaç firmaların­ın klinik araştırmal­arda yer seçimine etki eden, “hasta alımı”, “süreç”, “altyapı” ve “maliyet ve teşviklere” baktığı belirtiler­ek, bu alanlarda yapılacak düzenlemen­in firmaları cezbetmede anahtar olduğu belirtildi.

AİFD Başkanı Mete Hüsemoğlu, “Türkiye’nin 11. Kalkınma Planında klinik araştırmad­a bölgede lider olma muradı var. İlerleme sağlandı ama son 3-4 yılda aynı sayıda araştırma yapılıyor ki potansiyel­in çok altındadır. Türkiye yenilikçil­ikte söz sahibi olabilecek bir ülke. Ekosistemi­n oluşması ve ortak çalışmada alacağımız yol olduğu görülüyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye