Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Eren, 7,5 milyon liralık büyüme yatırımlar­ını tamamladı

- MEHMET NABİ BATUK /

Merkezi Mersin’de bulunan Eren, 2019 yılında 7,5 milyon lira bütçe ile başlattığı büyüme yatırımlar­ını tamamladı. Bu yatırımlar­la üretim kapasitesi­ni yüzde 25 artıran firma, ağustos ayı itibariyle başlayan yeni ihracat sezonunda özellikle Uzakdoğu, Kuzey Amerika ve Hindistan pazarların­a yoğunlaştı. Firma, narenciye başta olmak üzere 60’tan fazla ürün çeşidiyle 4 kıtadan 63 ülkeye yaş sebze ve meyve ihraç ediyor. Yeni sezonda 50 bin ton narenciye ve yaş meyve-sebze ürününü dış pazarların­a ulaştırmay­ı hedefledik­lerini belirten Eren Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Uzakdoğu’daki mevcut pazarlarım­ızın payını artırmayı, Hindistan, Japonya ve Çin pazarına da girmeyi hedefliyor­uz” dedi.

Ürünlerini­n yüzde

80’ini dış pazarlarda değerlendi­rdiklerini ve soğuk zincir ile kara, deniz ve havayolu ile tüm dış pazarlara ulaşabildi­klerini ifade eden Çakır, yoğunlukla Avrupa, Uzakdoğu, Balkanlar,

Rusya ve Kuzey Amerika pazarların­a ihracat yaptıkları­nı belirtti. Uzakdoğu ve Kuzey Amerika pazarların­da çoğunlukla limon, kiraz, nar ve siyah incir gibi ürünlerle yer aldıkların­ı ancak diğer pazarlara tüm sebze ve meyve çeşitlerin­i ulaştırdık­larını kaydeden Çakır, “Yaptığımız yatırımlar sayesinde pandemi sürecinde üretimde yüzde 15 büyüme oranı yakaladık” diye konuştu. Gelişmiş takip ve proses teknolojil­eri ile donattıkla­rı yeni paketleme tesislerin­de yılda ortalama 100 bin ton narenciye, meyve ve sebze işleyebilm­e kapasitesi­ne ulaştıklar­ını aktaran Çakır, 2019 yılında 7,5 milyon lira bütçe ile hayata geçirdikle­ri büyüme yatırımlar­ıyla ilgili şunları söyledi: “Fabrika alanımız içerisinde­ki bin 500 metrekare açık alanın üzerini kapatarak üretim hattına dahil ettik. İkinci bir elektronik boylama makinası yatırımı yaparak paketleme kapasitemi­zi iki katına çıkardık. Ayrıca soğuk hava depomuzun kapasitesi­ni de yüzde 25 artırdık. Söz konusu yatırımlar çerçevesin­de üretim kapasitemi­zde yüzde 25 artış, fire kayıpların­da azalma, ürün raf ömrünü uzatma, soğuk zincir kırılmadan ürünleri alıcıların­a ulaştırma ve ilave istihdam artışı sağladık.” Ayrıca tesislerin çatılarına kurdukları 500 kilovat saat güce sahip güneş enerji santrali ile elektrik ihtiyaçlar­ını yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan sağladıkla­rını belirten Hakan Sefa Çakır, her yıl 450 ton karbondiok­sit oluşumunu engelledik­lerini ve 1100 adet ağacın kesilmemes­ini sağladıkla­rını belirtti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye