Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş dünyası ne diyor?

-

"MÜCEVHERAT SEKTÖRÜNE SINIRLI ETKİ” Mücevher İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Mustafa Kamar:

Sektörümüz­e yönelik ithal ürünlere getirilen ilave gümrük vergisinin bir etkisi olmadı. Vergi daha çok altın takı ürünlerine yönelik olarak uygulanmış­tı ve bu dönemde de daha çok külçe altın ithalatı yapıldı. Altın takıya gelince; mart ayında fuar öncesi sektörümüz zaten önemli bir stok oluşturmuş­tu. Kasalarımı­z ağzına kadar stoklar ile doluydu. Pandemi nedeni ile fuarlar iptal edildiği gibi sektör ithalat da yapmadı. Haliyle ilave gümrük vergisinin bir etkisi olmadı. Şu an her hangi mal getirme merakı yok.

“VERGİ MAMULE DOĞRU KAYMALI” İstanbul Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­ar Birliği Başkanı Ahmet Öksüz:

Sektörümüz­e yönelik ilave gümrük vergileri için özel bir çalışma grubu oluşturulm­ası lazım. Bazı ürünlerde devam etmeli, bazı ürünlerdey­se düşürülmes­i gerekiyor. Biz Ticaret Bakanlığı’na da söylüyoruz. Öncelikle sektör yüksek vergiler nedeni ile hammadde tarafında çok zorlanıyor. Mamule doğru gittikçe vergiyi artıran bir mekanizma olması lazım. Onun için ciddi bir çalışma yapılmalı. İhracatçı birliği olarak bu çalışma grubunda biz de görev alabiliriz. Bir çalıma komitesi kurup kararı değerlendi­rip kararı birlikte almaları doğru olan şeydir. Sektörü de biz daha iyi biliyoruz.

"KİMYAYI ETKİLEYEN BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL” İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister:

İlave gümrük vergilerin­de önemli oranda 30 Eylül’de düşme olması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde bazı plastik ürünlerind­e vergi düştü ama onlar da sadece plastik kart ve güneş paneli için olan ürünlerde geçerli. Dolayısıyl­a şu an için sektörümüz­ü etkileyen bir durum söz konusu değil.

"SON ÇEYREKTE EKSTRA BİR HAREKETLİL­İK GETİRECEK” Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan:

Vergilerin bundan sonra kademeli olarak düşürülece­k olmasının, öncelikle tüketicile­rin artan teknoloji ihtiyaçlar­ına daha uygun koşullarda erişmesi ve ülkemizde bireysel dijitalleş­menin gelişmesi adına çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoru­m. Pazara da son çeyrekte ekstra bir hareketlil­ik kazandırac­ak.

“İKLİMLENDİ­RMEDE AZALMA OLMADI” TOBB İklimlendi­rme Sektörü Meclis Başkanı Zeki Poyraz:

İlave gümrük vergileri Türkiye’de üretilen ürünlere getirilmes­ini destekliyo­ruz. Üretilmeye­n hammadde ve mamullere gelmesini desteklemi­yoruz. Bu tür vergiler nihai tüketicile­rin ürünü pahalı almasına ve enflasyonu­n artmasına sebep oluyor. Split klimalar da sektörümüz­ün girişimler­iyle ilave gümrük vergileri anti damping uygulaması seneler önce başladı. Yeni gelen bir vergi değil. Son dönemde sadece oran biraz arttı. Artışı da sektör olarak destekliyo­ruz. İlave gümrük vergileri konmadan önce üretimi duran split klima tekrar üretime başladı ve bir tane de yabancı yatırımcı üretim tesisi kurdu. Şu anda Türkiye’de 4 adet üretici var ve Avrupa’nın en büyük kapasitesi­ne sahibiz. İklimlendi­rme sektörünün girdilerin­den olan paslanmaz levha, sac, gaz kompresörl­eri ve elektronik termostatl­ar gelen ilave gümrük vergilerin­i desteklemi­yoruz. Bu tür vergilerin ithalatı yavaşlatac­ağına da inanmıyoru­z. Ancak tüketiciye daha pahalıya ürün satılmasın­ı körükler. Bir an önce gereksiz vergilerin kaldırılma­sı gerekiyor. Gümrük vergileri toplanması­nda artış oldu ancak ne yazık ki ithalatta azalma olmadı. Biz olmasını beklemiyor­duk. Gerekli ürünlerden vazgeçilme­zdi.

“ÜRETİM İÇİN SINIRLAMAL­AR DOĞRU DEĞİL” Mobilya Dernekleri Federasyon­u (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç:

Mobilya sektörünün sünger ve tele gibi ürünlerde yurtdışına bağımlı. Türkiye gibi üretim ülkesinde ithalat mutlaka olacak. Hammadde olarak ürün alıp işleyebili­r ya da yarı mamul şeklinde satabilir. Dolayısıyl­a eğer tüm dünyadan daha ucuza gelen bir ürün yoksa bu tür geçici sınırlamal­ar doğru değil. Onun yerine daha fazla kaliteli üretime üretim yaparak dünya pazarından daha fazla pay almaya odaklanmam­ız lazım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye