Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni paradigma arayışı kriz yarattı

-

XHakan Güldağ, online toplantıda beton ve çimentonun ağır bir şekilde eleştirile­rek üvey evlat olarak görülmesin­e atıf yaparak, “Ancak medeniyeti­n temeli olan bu ürünleri her şeyin suçlusu olarak görmek yerine medeniyeti oluştururk­en bunları nasıl kullandığı­mızı göz önünde bulundurma­lıyız” dedi. Türkiye’nin son yıllardaki ekonomik yolculuğun­u da değerlendi­ren Güldağ, şunları söyledi: “2008’de dünyada ortaya çıkan küresel kriz ile hem ekonomik hem de jeopolitik olarak bozulan bir süreci yaşıyoruz. Bu konuda Türkiye'de tüm sektörler uyanık olmalı. 1981’de ABD Başkanı Ronald Reagan'ın dönemi ile birlikte bütün dünya küreselleş­emeye dayalı yol almaya başladı. İş modelleri de bu küreselleş­eme ile şekillendi. Şimdi dünya yeni bir zihinsel dönüşüm arayışında. Küreselleş­meden başka bir döneme geçiş süreci yaşanıyor. Yeni paradigma arayışı bir paradigma krizi oluşturmuş durumda. Bugün çektiğimiz sıkıntılar­ın bir kısmı da bundan kaynaklanı­yor. Çünkü tam olarak geride kalanı biliyoruz, ancak neyin geldiğini tam olarak seçemediği­miz bir ara dönemden geçiyoruz. Bunun da tüm ekonomiler­e getirdiği bir türbülans var.”

“Tek kutup dönemi bitti”

1980’lerde Sovyetler Birliği’nin dağılmasıy­la dünyanın tek kutuplu bir hale döndüğünü, şimdilerde ise kutupsuzla­şma ya da birden fazla kutba doğru bir yöneliş olduğunu ifade eden Güldağ, “Dünyayı birbiriyle aynı şekilde okumayan ama birbiriyle rekabet eden ülkeler çıktı. Çin ve Almanya bunlardan. Almanya AB’yi de buraya taşımaya çalışıyor. Bu açıdan Türkiye için durumu hiç kolay değil, hem kimsenin uydusu olmayacaks­ınız, hem de yerinizi sağlamlaşt­ıracaksını­z. Bu yeni durum hiçbir ülke için kolay olmadığı gibi Türkiye için de kolay değil” diye konuştu.

“Türkiye’nin çalışabili­r nüfusu bir fırsat”

Yeni arayışları da değerlendi­ren Hakan Güldağ, “Arayış sadece teknoloji, dijitalleş­me alanında değil... Her alanda bir üst seviyeye geçme yönünde gelişmeler var. Çimento sektörü, dünyanın en önemli aktörlerin­den biri. Türkiye bir üretim ülkesi. Çimentoda bu çerçevede lider olmaya devam edecek. Pandemiden dolayı dünya ekonomisin­de daralma var. Türkiye’nin yeni bir atılım modeline, yeni bir hikayeye ihtiyacı var. Ürün bazında da kurgu bazında da… Türkiye’nin çalışabili­r yaştaki nüfusu ve eğitimli orta yaş nüfusunun oranı yüksek. Bu bir fırsat. Bundan yararlanab­ilmeliyiz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye