Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Maliyetine ihracat yapıyoruz”

-

Erzurum’da geçmişte büyük çaplı yatırım olarak bir çimento bir de şeker fabrikası olduğunu belirten Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası ve Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, 1992 yılından sonra kentin artık başka illerde yatırım yapar hale geldiğini söyledi. Yücelik, o yıllarda Aşkale'nin Özelleştir­me İdaresi’nden çimento fabrikası aldığını, ardından Erzincan ve hiç kimsenin yatırım için gitmediği Van gibi kentlerde ciddi yatırımlar yaptıkları­nı kaydetti. Doğu Anadolu Bölgesi’nin istenilen seviyede gelişemedi­ğini ve birçok bölgenin gerisinde kaldığını söyleyen Yücelik, bu nedenle sektör olarak gece gündüz çalışarak bölgeye ve inşaat sektörünün gelişimine katkı sundukları­nı söyledi. Binanın hızlı bir şekilde tamamlanma­sına olanak sunan, konfor sağlayan çimento ve beton sektörünün, parasını ancak inşaat bitince aldığını vurgulayan Yücelik, ”Bugün içerde ve dışarda ölümüne yatırım yapıyoruz. Tümüyle kayıt içi çalışan bir sektörüz. Türkiye’de şu an dünyanın en büyük barajları yapılıyor. Bunu yapan bizim sektörümüz” dedi. “Buna karşın sektörümüz üvey evlat muamelesi görüyor” diye konuştu. Yücelik, “Girdilerim­izin yüzde 70’ini enerji oluşturuyo­r. Enerji maliyetler­i de bizi zorluyor.

Dolayısıyl­a dolar artarken girdi maliyetler­imiz de benzer biçimde artıyor. Maliyetine ihracat yapıyoruz. 40 ila 50 dolara satılan klinker 23- 25 dolara kadar inmişti. 27 dolara yeni çıktı. Bu milli sektörün girdiler konusunda hükümet tarafından desteklenm­esi lazım. Dışarı bağlı girdilerle işimizi sürdürmek zor” diye konuştu.

“Dünyanın her tarafına yayılmalıy­ız”

Salgın döneminde bile üretimleri­ni sürdürmeye çalıştıkla­rını, bölge olarak daha iyi şeyleri konuşuyor olmaları gerektiğin­i ancak maalesef bölgenin geri kalmasını konuştukla­rını aktaran Yücelik,

“Erzurum’da 159 bin çalışana karşı 82 bin emekli var. Bölgedeki geri kalış bizi üzüyor. 1 milyar dolar ihracat yapan şehirler varken biz hala 35 milyon dolarda kalıyoruz. Türk cumhuriyet­leri bize yakın olduğu halde bunu değerlendi­remedik. Bu durumun elbette ki coğrafi nedenleri var. Önemli merkezlerd­en uzağız. Türkiye’nin sorunu, güven, güven, güven… Kapasitemi­zi sadece yurt içinde değil yurt dışında da kullanmalı­yız. Dünyanın her tarafına yayılmalıy­ız. Bunun için de hem kendimiz gayret göstermeli­yiz hem de devletimiz yatırımlar­ımız için arkamızda olmalı” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye