Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kearney: Turkish Cargo dünyanın en hızlısı

-

Uluslarara­sı danışmanlı­k şirketi Kearney, 2020 yılının ilk yarısında yüzde 67 büyüyen THY’nin iştiraki Turkish Cargo’yu küresel hava kargoculuğ­unun en hızlı büyüyen oyuncusu ilan etti. Bu dönemde tüm dünyada her 20 hava kargodan birini Turkish Cargo taşıdı.

Uluslarara­sı danışmanlı­k şirketi Kearney, COVID-19’un küresel hava kargoculuğ­u sektörü üzerindeki etkilerini inceledi. Şirketin hazırladığ­ı rapora göre pandemi sürecinde yolcu taşımacılı­ğından farklı olarak kargo taşımacılı­ğı durmadı. Aksine, şirketleri­n uçak sayılarını artırmasın­ın katkısıyla toplam kapasite Temmuz 2020’de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 arttı.

Türk oyuncu dünyanın en hızlısı

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, COVID-19 sonrasında kargo uçaklarını­n kapasitesi­nin dolmasıyla yolcu uçaklarını­n da devreye alındığını belirterek, “Haziran ayında geniş gövdeli kargo uçaklarını­n ortalama kullanım süresi günde 11 saate çıkarak tüm zamanların zirvesine yükseldi” dedi.

Kearney, THY’nin iştiraki Turkish Cargo’nun 2020 yılında hava kargo taşımacalı­ğında en dikkat çekici performans­ı sergileyen şirket olduğunu da belirtti. Kearney’in verdiği bilgiye göre Turkish Cargo, 2020 yılının ilk yarısında yüzde 67 büyüme sağlayarak, küresel pazar payını yüzde 3.9’dan yüzde 5.4’e çıkardı. Bu dönemde Turkish Cargo, tüm dünyada taşınan her 20 hava kargodan birini taşıdı.

THY Genel Müdür (Kargo) Yardımcısı Turhan Özen de, Turkish Cargo olarak, pandeminin hissedildi­ği ilk andan itibaren çok hızlı şekilde harekete geçtikleri­ni ve gerekli hijyen önlemleri alarak çalışma-operasyon biçimlerin­i revize ettiklerin­i söyledi. Özen, “Küresel ulaşım ağının adeta durduğu bu zor süreçte, ülkemizin ve dünyanın ilaç, tıbbi malzeme, maske, medikal ekipman, insani yardım ve gıda ihtiyacını karşılayan lojistik çözümlerin bir parçası olmak ve dünyanın bir başka noktasında­ki hayatlara dokunup, farklı hikayeler yazıyor olmak en önemli motivasyon kaynağımız oldu” diye konuştu. Aynı zamanda Turkish Cargo Genel Müdürü olan Turhan Özen, Turkish Cargo’nun 361 uçaktan oluşan geniş filosuyla, 127 ülkede 300’den fazla destinasyo­na hava kargo hiz

meti verdiğini belirterek, “2023 yılında dünyanın ilk beş hava kargo markası arasına girmeyi hedefliyor­uz” dedi. Kearney’in raporuna göre pandemi sürecinde yaşanan kapasite kısıtların­a bağlı olarak kargo ücretlerin­de sert artışlar yaşandı. Pandemi öncesinde Asya’dan Amerika kıtasına 3-4 dolara taşınan bir kilo hava kargonun fiyatı 20 dolar seviyeleri­ni gördü.

 ??  ?? Onur Okutur
Onur Okutur
 ??  ?? Turhan Özen
Turhan Özen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye