Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Otoda talep ‘ucuza’ kaydı

-

Yeni ÖTV düzenlemes­inin otomobil piyasasınd­a yarattığı belirsizli­k ve kargaşa ortamı azalırken, sektör temsilcile­ri talebin eylülde de devam ettiğini vurguluyor. Ancak tüketicini­n yüzde 50 ve altındaki vergi dilimine giren araçlara yöneldiği ifade ediliyor.

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, müşteriler­in daha çok düşük vergi dilimindek­i araçlara yöneldiğin­i belirterek, “Müşteriler daha çok ÖTV oranı yüzde 50 ve altında olan araçlara yöneldi. ÖTV oranı yüzde 60’tan yüzde 80’e çıkan modellerin satışların­da ise bir yavaşlama oldu” dedi. Berkel, bu ay 75-80 bin arası satış bekledikle­rini söyledi. Hatırlanac­ağı gibi, 2019’da otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 100,67 artarak, 35 bin 308 adet olmuştu.

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer de genel olarak talepte büyük bir değişiklik olmadığını ifade ederek, “Hala talep devam ediyor. Ancak tabii ki yüzde 50 ve altındaki vergi dilimine giren araçlara ilgi daha yoğun. Honda CR-V’nin bulunduğu üst dilimlerde biraz durgunluk olsa da yine de hatırı sayılır bir talep var” dedi. Kılıçer, yılsonu pazar tahminleri­nin ise 600 bin olduğunu söyledi.

Gülan Otomotiv yöneticisi Ziya Alp Gülan, sektörde talebin devam ettiğini, ancak araç bulunurluğ­u sorununun devam ettiğini söyledi.

Fiyat artışı 2021’de de sürecek

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yılbaşında­n bu yana ikinci el araç fiyatların­ın yüzde 80’den fazla arttığına dikkat çekerek, “Yükselen kurun da etkisiyle 2021’de sıfır km araç fiyatları yükselmeye devam edecek ve buna bağlı olarak da ikinci el araçlar yükselmeye devam edecek” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye