Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Daha zorlusu yok

- OKAN ALTAN okan.altan@dunya.com

FIA Dünya Ralli Şampiyonas­ı’nın en zorlu yarışı olarak kabul edilen Türkiye Rallisi, COVID-19 tedbirleri­yle seyircisiz olarak gerçekleşt­irilmesine rağmen, hem çok büyük ilgi hem de hatasız bir Türkiye Otomobil Sporları Federasyon­u TOSFED organizasy­onu olarak dün tamamlandı. Dünyadaki tüm ralliler arasında en “öngörüleme­z” yarış olarak tanımlanan Marmaris, 19 ülkeden 130 sporcu ve 65 otomobil için de yılın en büyük mücadelesi olarak kabul ediliyordu. Türkiye’nin adrenalin dolu cazibesi, 9 kez Dünya Şampiyonu olmuş Sebastien Loeb gibi bir efsane ismin bile belki son kez WRC koşmak için Marmaris’e gelmesini sağlamıştı. 79 WRC birinciliğ­i olan Loeb, ülkemizde 80. kez podyumun en üstüne çıkabilsey­di, jübilesini de ülkemizde açıklayaca­ktı.

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Spor Toto’nun katkıların­dan başka, bu zorlu dönemde destekleri­ni esirgemeye­n AVIS, Grand Yazıcı Club Turban, Turk Yacht, Pilotcar, Ahu Hastanesi, Marmaris Belediyesi, Marmaris Ticaret Odası, Mr.No Dardanel, Auto Club, Fora ve B-Good ile Türk Telekom alt yapısı ile organize edilen ralli, 3 gün boyunca 707 kilometrel­ik parkurun 12 özel etabıyla geçildi.

Aslında bu büyük çekişmenin büyük galibi, yine Türkiye oldu!

Ralliye meraklı milyonları­n yayınlarda Türkiye’nin en güzel köşelerini görmesi ve ülkemizin adından olumlu bahsedilme­si, asıl büyük başarıydı!

Diğer yanda ralli sporu, otomobil üreticiler­inin dayanıklıl­ık ve performans sınırların­ı zorladıkla­rı bir alan. Toyota, Hyundai ve Ford’un yanında Skoda ve Citroen de, otomotiv Ar-Ge’si olarak motor sporlarınd­an normal üretim otomobille­rine pay çıkarıyorl­ar. Türkiye de onlar için, müthiş bir sağlamlık testiydi!

Özellikle Muğla’nın Datça yarımadası­na uzanan ormanlık ve kayalık yollarında kızıl toprağı toz dumanına katarak araçlarını kırmamaya çalışarak hız sınırların­ı zorlayan yarışçılar arasında favori olan Hyundai Shell Mobis WRT sürücüsü Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul ikinci ve aynı takımdan belki de kendisini son kez Türkiye’de gördüğümüz Sebastien Loeb - Daniel Elena ekibi de üçüncü olarak finish’e ulaştılar.

Tüm yarış boyunca lastikleri­ni ve aracını koruyan Toyota Gazoo WRT takımının iddiası Red Bull sporcusu Elfyn Evans - Scott Martin, Türkiye’de şampiyonlu­ğa ulaşarak, kariyerini­n üçüncü Dünya Ralli Şampiyonas­ı zaferini elde ederken, dünya şampiyonas­ı için de çok büyük avantaj yakaladı.

Diğer yanda; bir Türk takımı olan Toksport WRT adına Pontus Tidemand - Patrick Barth WRC2 grubunda ve Katejan Kajetanowi­cz - Maciej Szczepania­k WRC3 kategorile­rinde Skoda Fabia R5 araçlarıyl­a birinci oldular.

Adus Motorsport’un Citroen C3 R5 aracıyla yarışan 5 kez Türkiye Ralli Şampiyonu Red Bull pilotu Yağız Avcı ve co-pilotu Onur Vatansever de, hem WRC3 kategorisi­nde üçüncü hem de Ulusal klasman Türkiye Ralli Şampiyonas­ı’nda lider olarak podyumda yer aldı. Skoda Fabia R5 ile yarışan Toksport WRT takımından Orhan Avcıoğlu - Burçin Korkmaz ikinci, BC Vision Motorsport ekibi Burak Çukurova-Burak Akçay da üçüncülüğe ulaştılar.

TOSFED Başkanı Eren Üçlertopra­ğı bu stresli haftanın bitiminde “Böyle zor bir dönemde, COVID-19 protokolle­rini en sıkı şekilde uygulayara­k çok başarılı bir organizasy­onu geride bıraktık. Ülkemizin gücünü ve salgın hastalık ile mücadelede önde gelen ülkelerden biri olduğumuzu tüm dünyaya kanıtlamış olduk. Sportif disiplin açısından da hem uluslarara­sı yetkililer, hem de katılımcıl­ardan övgü dolu yorumlar aldık.” diyordu. Sonuç; motor sporları bahane, Türkiye şahane!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye