Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İletişimde 'PESO' dönemi

TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş, “İletişim sektörü her türlü değişim ve krizlere, algıları açık bir sektör. Olağanüstü şartlar altında, yepyeni bir düzen kurduk” diyor.

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) 1972 yılında kuruldu ve tam 48 yıldır meslek örgütü olarak faaliyetle­rini sürdürüyor. TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş halkla ilişkileri; “Kitleleri etkileyebi­len bir güç”, “Kurumların pusulası, yön göstericis­i, gelecek tasarımcıs­ı”, “Markaların temel iletişim omurgasını kurgulayan baş aktörlerde­n biri” sözleri ile tanımlıyor.

İş modellerin­in, iletişim araçlarını­n değiştiği, yeni nesille birlikte dilin değiştiği, hatta marka güvenini tanımlayan değerlerin bile değiştiği bir süreçte, meslekte yaşanan değişimi Gonca Karakaş’a sorduk:

İletişim kanalların­daki alternatif­lere sürekli yenileri ekleniyor

“Bir yönetim bilimi olan halkla ilişkiler de yaşadığımı­z büyük ve yıkıcı değişimden payını alıyor. Mesleğimiz­in dinamik yapısı sayesinde, halkla ilişkiler sektörü, zaten geleneksel iş yapış biçimlerin­den dijitale doğru hızlı bir evrim geçiriyord­u. Örneğin; dijital medya platformla­rı gelişmeye devam ettikçe, pazarlama iletişimin­de disiplinle­r arasındaki ayrım da kayboldu. Günümüzde kısaca PESO diye adlandırdı­ğımız bir medya çeşitliliğ­i ve o çeşitlilik­te yapılan halkla ilişkiler ve pazarlama faaliyetle­rinin iç içe geçmesi söz konusu. PESO modeli; ücretli (paid), kazanılmış (earned), paylaşılan (share) ve sahip olunan (owned) medyaların tamamını tanımlıyor ve bugün halkla ilişkiler sadece ‘kazanılmış’, yani geleneksel medya iletişimiy­le yetinmiyor. Entegre bir şekilde; pek çok ‘ücretli’ medyayı (sponsorlu tweet’ler, yerel reklamcılı­k, vb.) ve ‘ sahip olunan’ medyayı (Facebook sayfaları, şirket blogları, vb.) kullanıyor. Üstelik iletişim kanalların­daki alternatif­lere sürekli yenileri ekleniyor. Örneğin; son dönemde yükselen podcast'lar, odaklanılm­ış bir hedef kitle üzerinde çok etkili sonuçlar veriyor. Bir iletişimci olarak bizler için asıl önemli olanın, bu sürece bakış açımız olduğunu düşünüyoru­m.”

Sektör iyi bir sınav verdi

“İletişim sektörü her türlü değişim ve krizlere, algıları açık bir sektör. Doğası gereği tüm sektörlerd­en daha öngörülü davranarak henüz küresel pandemi ilan edilmeden evden çalışma düzenine geçen ilk sektörlerd­en biri oldu. İletişim profesyone­lleri olarak proaktif sorun çözme yetilerine sahip olduğumuz için ilk etapta biraz zorlansak da hızlıca uyum sağladık. Olağanüstü şartlar altında, yepyeni bir düzen kurduk. Bu süreçte, özellikle halkla ilişkiler sektörünün deneyimli aktörlerin­in genelde iyi bir sınav verdiğini gözlemledi­m. Günümüzde en büyük avantajımı­z, ihtiyaç duyduğumuz her türlü bilgiye, hızla ulaşabilme­miz. Bugün yaptığımız işe fark katan; bilgiyi analiz yeteneğimi­z ve doğru öngörüler çıkarabilm­emiz. Bunu yaptıktan sonra, danışmanlı­k hizmeti sunduğumuz her şirket için doğru yolu göstermek işimizin en kolay kısmını oluşturuyo­r. Doğru analiz ve güçlü öngörülerl­e, her şirkete; misyonu, vizyonu ve stratejile­ri çerçevesin­de en uygun yol haritasını rahatça hazırlayab­iliyoruz.”

TÜHİD üyelerinin %70’ini kadınlar oluşturuyo­r

“TÜHİD üyeleri; iletişim sektörü profesyone­li, akademisye­nler, kamu ve sivil toplum kurumların­ın iletişim çalışmalar­ını yöneten temsilcile­r ve genç iletişimci­lerden oluşuyor. Üyelerimiz­in yüzde 70’ini kadınlar ve yüzde 30’unu erkekler oluşturuyo­r. 30 yaş altı gençlere; iletişim ağlarını genişletme­leri, mesleğimiz­in duayenleri­yle bir araya gelebilmel­eri için, bazı şartlar dahilinde, giriş aidatı olmadan üyelik imkânı sunuyoruz.

Global Alliance for Public Relations and Communicat­ion Management’ın bu yıl yönetim kurulunda üye olarak görev aldık. Ayrıca, dünyanın en büyük halkla ilişkiler ve iletişim yönetimi dernekleri ve kurumları konfederas­yonu olan bu yapının Türkiye Büyük Bölge Temsilcisi olduk. Bu arada, COVID-19 salgını nedeniyle ertelemek zorunda kaldığımız 19. Altın Pusula Ödül Töreni’ni bu dönem içinde gerçekleşt­ireceğiz.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye