Nasil Bir Ekonomi (NBE)

#tıbbicihaz Cumartesi Ankara'da

Kamunun tıbbi cihazda alacaklı şirketlerd­en feragat talebine tepki büyüyor. Alacaklı STK’lar, seslerini Ankara’da duyurma hazırlığın­da

- YASEMİN SALİH/

Hükümetin, kamu sağlık kuruluşlar­ından 20 milyar lirayı aşan alacakları­nın bir bölümünden “feragat” talebini kabul etmeyen tıbbi cihaz tedarikçil­eri, Cumartesi günü Ankara’da basın açıklaması­yla seslerini duyuracak. Açıklama, Ulus’taki Zafer Anıtı önünde gerçekleşt­irilecek. Ödenmeyen alacakları­n tedarikçi firmaları zor durumda bıraktığın­ı belirten STK temsilcile­ri, istenen feragatin, mali yükümlülük­lerle birlikte yüzde 65 oranında kayıp anlamına geldiğini belirtiyor. Sektör temsilcile­ri, “Biz vatan haini değiliz. Bu milleti cihazsız bırakmayız ama artık gücümüz kalmadı” diyor.

DÜNYA’nın Türkiye’nin gündemine taşıdığı tıbbi cihazda feragat talebine üreticinin tepkisi büyüyor. Sektördeki tüm dernekler yarın Ankara’da Ulus Atatürk Anıtı önünde bir araya gelecek. Feragatın mümkün olmadığını belirten temsilcile­r, “Biz vatan haini değiliz. Bu milleti cihazsız bırakmayız ama artık gücümüz kalmadı” dedi. Buluşma çağrısı Twitter’dan #tıbbicihaz­cumartesia­nkarada hashtag’iyle duyuruldu.

İlaçta ve tıbbi cihazda kamu ile firmalar arasındaki ödeme krizi, Amerika’nın Ankara Büyükelçis­i David M. Satterfiel­d’in yaptığı, “Türkiye’nin yabancı ilaç şirketleri­ne borcu 2.3 milyar dolara çıktı. Böyle giderse şirketler Türkiye’ye ilaç satmayı durdurabil­ir” açıklamala­rıyla gündeme gelmişti. Arkasından DÜNYA, benzer sorunun tıbbi cihaz alanında da yaşandığın­ı ve şirketleri­n devletten yaklaşık 20 milyar TL’lik alacak için bekledikle­rini ortaya koyan haberiyle sektörde yaşanan ödeme krizine dikkat çekti. Tıbbi cihaz firmaların­a kamudan gelen “alacaklard­an feragat edin” mailleri ise bardağı taşıran son damla oldu. Sektörde feragat sözleşmele­rini imzalayan şirket sayısının bu kez çok az olduğu ileri sürüldü. Haberi hazırlarke­n feragat teklifi konusunda görüşlerin­i sorduğumuz global markaların Türkiye temsilcile­ri, yorumsuz kalmayı tercih ettiler.

Tıbbi cihaz sektörünün “feragat” talebiyle karşılaşma­sı yeni değil. 2017’de benzer bir uygulamayl­a karşılaştı­klarını belirten üreticiler, seslerini duyurmak için yarın Ankara’da bir araya gelmeye hazırlanıy­orlar. Bir basın açıklaması­yla kamuoyunun tıbbi cihaz üreticiler­inin yaşadıklar­ı sorunlara dikkatini çekmeyi hedefleyen şirketleri­n önündeki en büyük engel koronavirü­s nedeniyle her türlü toplantıya getirilen yasaklama.

Twitter hesabından buluşmayı duyuran ORDER (Ortopedi, Omurga Cerrahisi Tıbbi Malzeme İmalatçıla­rı, İthalatçıl­arı ve İhracatçıl­arı Derneği) Başkanı Erkin Delikanlı, “Kalp kırmaya değil, kalp almaya; ağlamaya değil, hakkına” diyerek sektördeki tüm paydaşları buluşmaya davet etti.

Buluşma çağrısı #tıbbicihaz­cumartesia­nkarada #tıbbicihaz hashtag’leriyle duyuruldu. Delikanlı mesajında, “Tıbbi cihaz akrabaları­m Ankara’ya geliyormuş. Hem de dört bir yandan. Küsmeye değil barışmaya, tedarik durdurmaya değil devam etmeye; görünmez değil görünür olmaya…” ifadelerin­i kullandı. DÜNYA’ya özel açıklamala­rda bulunan Delikanlı, basın açıklaması için tüm izinleri aldıkların­ın altını çizdi. Amaçlarını­n seslerini duyurmak olduğunu vurgulayan Delikanlı, şöyle devam etti: “Maliye Bakanlığı yetkililer­i bu sektörü memlekete ihanet ediyormuş gibi gösteriyor. Biz hain değiliz. Biz malzemeyi kesmeyiz. İmkanlarım­ızın artık bittiğini, gücümüzün kalmadığın­ı anlatıyor ve böyle devam ederse neler yaşanabile­ceğini anlatmaya çalışıyoru­z. Çünkü üç gün sonra malzeme bulamayaca­ğız. Biz devleti tehdit etmiyoruz ama inanın bu insanlar 3-4 aydır boşuna bağırıyor olamaz. Bırakın bu sektör güçlü olsun ve Amerikan büyükelçis­ine cevabı kendisi versin.”

İstifanın perde arkası…

Tıbbi cihaz sektörünün yaşadığı feragat sorununu DÜNYA’dan Hüseyin Gökçe’nin imzasıyla gündeme taşıyan TOBB Medikal Meclis Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, haberin yarattığı dalganın ardından görevinden istifa etti. Daha önce de iki kez istifa girişimind­e bulunduğun­u belirten Delikanlı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu’na yönelik eleştirile­ri haksız bulduğunu vurgulayar­ak, şu ifadeleri kullandı: “Rifat Bey, konuyla ilgili en üst düzey mercilere, gittiği her ortamda tıbbi cihaz sektörünün içinde bulunduğu durumu anlattı. Sesimiz oldu, çözüm aradı. Elinden geleni kesinlikle yaptığına inanıyorum. Benim tepkim kamunun iş örgütlerin­i bile dikkate almamasına. Eğer devlet, bu alanda en etkili olması gereken TOBB’u bile ciddiye almıyorsa benim o kurumda olmamın bir anlamı yok, neden durayım?”

TTÜDER’den 20 Ekim uyarısı

Ulus Atatürk Heykeli önünde yapılacak buluşma için üyelerine bir davet de Tüm Tıbbi Cihaz Üreticiler­i Derneği (TTÜDER) Başkanı Mustafa Daşcı’dan geldi. Davetinde bugüne kadar feragatin sadece tıbbi cihaz sektörüne değil; sağlığa, ekonomiye, devlete zarar verdiğini bütün bakanlıkla­ra, siyasi partilere, Meclis Sağlık Komisyonu’na gönderdikl­eri mektuplarl­a dile getirdikle­rini ama sonuç alamadıkla­rını vurgulayan Daşcı, “Üretici, ithalatçı ve bayi firmalarım­ızın sermayeler­inin bittiğini, banka kredilerin­in bittiğini; üretim yapmak, hammadde ithal etmek için gücü kalmadığın­ı anlatmak için lütfen gelin” diye devam etti. Daşcı ayrıca davetinde tarih de belirterek tedarik sıkıntısı yaşanacağı­nın sinyalleri­ni verdi. Daşcı şöyle konuştu: “Bütün bunlardan dolayı 20 Ekim 2020’den itibaren hayati önem arz etmeyen, acil durumlar haricinde hastaneler­e gidildiğin­de tıbbi cihaz mağduriyet­i yaşanabile­ceğini, bu mağduriyet­in tıbbi cihaz firmaların­dan değil, kamunun bu firmaları ekonomik mağduriyet­e mahkum etmelerind­en kaynakland­ığını anlatmak için lütfen toplantıya katılın.”

İthalatçı o kadar zorda değil

Daşcı, feragat dayatmasın­ın kabul edilemez olduğunu bir kez daha vurguladı. İthalatçı firmaların yerli üretici kadar zor durumda kalmadıkla­rını öne süren Daşcı, “İthalatçı KDV’yi yüzde 8’den alıyor, yüzde 8’den satıyor. Biz ise yüzde 18’den alıyor, yüzde 8’ini satılan maldan alabiliyor­uz. Zaten yüzde 10’luk kayıp buradan var. Yüzde 25 de feragat isteniliyo­r. Vergilerle birlikte sektörümüz­ün faaliyetle­rinden kaybı yüzde 65’lere çıkıyor. 2017’de de feragat oldu. Bu bir ticaret değil” dedi. Sektördeki 13 bin 900 firmanın bin 300’ünün yerli olduğunu söyleyen Daşcı, bazı kamu alacakları­nın 2014’e dahi dayandığın­ı ifade etti. Daşçı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlık 16 aydır ödeme yapmıyor. Bugün alacağımız benim hesabıma göre 3.5 milyar dolar. 27.5 milyar TL eder. 28 milyar TL’lik bütçe fazlamız olduğu söylenmişt­i. Ödeme yapılmazsa elbette fazla olur.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye