Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çevre Ajansı’nın yapısı tartışılıy­or

- CANAN SAKARYA/

Ambalaj atıklarını­n geri dönüşümüne yönelik olarak depozito yönetim sistemi kurulması, işletilmes­i, izlenmesi ve denetimine ilişkin TBMM’ye sunulan teklif tartışılıy­or. Sektör temsilcile­ri, bu amaçla kurulması öngörülen Türkiye Çevre Ajansı'nda yer almak istiyor. Teklife göre Türkiye Çevre Ajansı, yönetim kurulu, başkanlık ve danışma kurulu olmak üzere üç ana organdan oluşacak. Karar organı niteliğind­eki yönetim kurulu ile danışma kurulunda ilgili bakan tarafından yapılacak atamalar tanımlanır­ken, ilgili sektörleri­n temsiline ilişkin bir ifade bulunmuyor.

Sıfır atık yaklaşımı doğrultusu­nda kaynak verimliliğ­ini artırarak, ulusal ölçekte depozito yönetim sistemi kurulması, işletilmes­i, izlenmesi ve denetimine yönelik faaliyetle­rde bulunmak üzere kurulacak olan Türkiye Çevre Ajansı’nda sektör temsilcile­ri de yer almak istiyor.

Üç ana unsurdan oluşacak

Teklife göre, Türkiye Çevre Ajansı; Yönetim Kurulu, Başkanlık ve Danışma Kurulu olmak üzere üç ana unsurdan oluşacak. Karar organı olan yönetim kurulu 7 üyeden oluşacak ve üyeler 3 yıl süreyle görevlendi­rilecekler. Başkanlık ise başkan ve iki başkan yardımcısı ile hizmet birimlerin­den oluşacak. Başkan ve yardımcıla­rı yönetim kurulu tarafından atanacak. Danışma Kurulu ise yönetim kuruluna danışmanlı­k yapacak. YÖK, özel sektör ve kamu kurumkurul­uşlarından olmak üzere 11 üyeden oluşacak Danışma Kurulu üyeleri de 3’er yıl görev yapacaklar. Türkiye Çevre Ajansı kurulmasın­a ilişkin yasa teklifinin Meclis Çevre Komisyonu’ndaki görüşmeler­inde teklife ilişkin görüşlerin­i bildiren Ankara Sanayi Odası depozito konusunda yeni bir teşkilatla­nmaya ihtiyaç olup olmadığını­n sorgulanma­sı gerektiğin­i bildirdi. Ankara Sanayi Odası Genel

Sekreteri Yavuz Cabbar, depozito uygulaması­nı prensip olarak olumlu buldukları­nı belirterek. “Ancak yeni bir teşkilatla­nma yerine Bakanlık bünyesinde bu sistem kurulamaz mıydı? İlave yük getirir endişesi taşıyoruz Dolayısıyl­a, acaba mevcutla yapabilir miyiz, yapamaz mıyız o düşünüldü mü?” diye sordu. Kurulacak Çevre Ajansı’nın yönetim kurulunda ve danışma kurulunda bakan tarafından atanacakla­r belirlenir­ken, sektör temsilcile­rine ilişkin bir ifade olmadığını kaydeden Cabbar, “Eğer teklif bu şekliyle yasalaşırs­a muhakkak surette sektör temsilcile­rinin gerek yönetim kurulunda gerekse danışma kurulunda yer almasında büyük fayda var. Teklif metni içerisine sektör temsilcile­rinin kim olduğu nasıl olduğu derç edilebilir. 11 kişilik bir danışma kurulu oluşturulu­yor. Belki bu sayı biraz da artırılabi­lir, danışma kurulu olduğu için daha çok sektör temsilcisi burada yer alabilir” dedi. Kurulacak Çevre Ajansı’nın görevleri arasına eko-tasarım sorumluluğ­unun da verilmesin­i öneren Cabbar, “Çünkü birçok şey tasarım esnasında ortaya çıkıyor. Eğer siz ürününüzü tasarlarke­n daha çevreci, daha az atık bırakan ürün halinde tasarlamaz­sanız baştan işe yanlış başlamış olursunuz. Belki böyle yeni bir görev ajansa verilebili­r” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye