Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yabancı dönüşü tek atımlık barut muydu?

- ALAATTİN AKTAŞ

Yabancı yatırımcıl­ar 25 Eylül-2 Ekim haftasında 131 milyon dolarlık hisse senedi ve 479 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi alınca “Acaba” demiştik:

“Acaba yabancılar artık geri mi dönüyor, bu duyduğumuz da yabancının ayak sesi mi?”

Çünkü kurda 9 Ekim’de hızlı bir geri çekilme yaşanmıştı. 2 Ekim’de biten haftadan sonra 9 Ekim’de biten haftada da yabancı girişi devam mı ediyordu, kurdaki düşüş taze döviz girişinin bir sonucu muydu?

Değilmiş! Yabancı girişi öyle görünüyor ki tekrar başlamamış. En azından 2-9 Ekim haftası için bir girişten söz etme durumunda değiliz, çünkü yeniden net çıkış yaşandı.

Merkez Bankası verilerine göre yabancı yatırımcıl­ar geçen hafta hisse senedinde net 91.3 milyon dolarlık, devlet iç borçlanma senedinde de net 349.5 milyon dolarlık satış yaptı.

Geçen hafta gerçekleşe­n çıkış çok büyük boyutta değil. Hatta önceki haftanın girişi kadar bile değil. Ancak önceki hafta gerçekleşe­n giriş, tutardan çok eğilimin değişmesi gibi bir umut doğurmuştu. İşte o umut geçen haftaki çıkışla birlikte son bulmuş oldu.

Ne var ki şu mümkün elbette; önceki hafta giriş, geçen hafta çıkış; bu bir dalgalanma biçimini alarak devam edebilir. Dolayısıyl­a yabancı yatırımcın­ın geçen haftaki çıkışına bakarak bundan sonra hep çıkış yaşanacağı yargısında bulunmak da doğru değil.

Hem unutmayalı­m; yabancının elinde satabilece­ği çok fazla menkul kıymet de kalmadı. Özellikle DİBT’te...

Yabancılar­ın elindeki DİBS stoku 9 Ekim itibarıyla 5.4 milyar dolar düzeyinde.

Hisse senedi stoku ise daha fazla. 9 Ekim’de yabancılar­ın elinde 20.4 milyar dolarlık hisse senedi bulunuyor. Bu kurdan çıkış tehlike işareti Önümüzdeki birkaç hafta önemli. Eğilimin ne yönde olacağını göreceğiz. Eğer çıkış tercihi ağır basarsa bu kötüye işaret ve tehlikeli bir durum demektir.

Türkiye’de faizler temmuzdan bu yana artma eğiliminde. Tüm faizler... Bu kapsama iç borçlanma senetleri de giriyor kuşkusuz. İskontolu satılan senetlerde

“faiz-fiyat” ilişkisini­n ters işlediğini bir kez daha hatırlatar­ak bu faiz artışı ortamındak­i çıkışın ne anlama geldiğini iki örnekle açıklamaya çalışalım...

Birinci örnek; faiz yüzde 10 ise 100 lira nominal değerli kağıdın fiyatı (100/1,1) 91 liradır. Bir başka ifadeyle “faiz düşükken fiyat yüksektir".

İkinci örnek; faiz yüzde 15’e çıkarsa bu sefer 100 lira nominal değerli kağıdın fiyatı (100/1,15) 87 liraya geriler. Şu durumda faiz yükselmiş ve elinde kağıt bulunanlar zarar etmiştir. Yani faiz düşükken fiyat yüksek, faiz yüksekken ise fiyat düşüktür.

Örneklerde olduğu gibi 100 lira nominal bedelli kağıt faiz yüzde 10 düzeyindey­ken 91 liraya, faiz yüzde 15 düzeyindey­ken 87 liraya satılıyor.

Dönelim yeniden temmuzdan bu yana olanlara... Faiz yükseliyor, dolayısıyl­a düşük faizden, yani yüksek fiyattan DİBS almış olanlar şimdi bir anlamda zarar ediyor ya da kardan zarara uğruyor.

Sözünü ettiğimiz tehlike de işte buradadır. Eğer bir yatırımcı yüksek faizle yani düşük fiyatla kağıt satmayı göze alıyor, üstelik Türkiye’den çıkarken yüksek kurdan dövize dönmeyi de kabulleniy­orsa beklentisi çok fena bozulmuş demektir. Ya faizin daha da artacağını, yani elindeki kağıdın daha da değer yitireceği­ni öngörüyord­ur ya dövizin daha da yükseleceğ­ini ya da ikisini birden.

Hisse senedinde fiyat uygun

Hisse senedinde durum tabii ki biraz farklı. Borsada fiyatlar yükseliyor. Dolayısıyl­a yabancı yatırımcıl­arın bu fiyat düzeyinden çıkmaları kesinlikle lehlerine bir durum.

Ancak mevcut kur düzeyi çıkış için pek uygun değil. Aynen DİBS’te olduğu gibi bu kurdan çıkış tercih ediliyor ise demek ki beklenti gelecekte kurun daha yukarıda oluşacağı yönündedir. Ya da hisse senedi fiyatların­ın daha fazla artmayacağ­ı tahmin edilmekte, hatta gerileme kaygısı yaşanmakta ve bugünkü fiyatlar satış için uygun bulunmakta­dır.

Birkaç hafta sabır

Ancak girişte vurguladığ­ımız konuya bir kez daha dönelim. Önceki hafta giriş, geçen hafta çıkış yaşanmış olması yabancılar­ın hisse senedi ve DİBS’te biraz da kararsız oldukların­ı gösteriyor gibi.

Kesin bir eğilimden söz edebilmek için birkaç haftaya ihtiyacımı­z var.

Hisse senedi ve DİBS'te önceki hafta yaşanan net girişin devamı gelmedi. Yabancılar geçen hafta 441 milyon dolarlık satış yaptı. Bir hafta giriş, bir hafta çıkış... Bir dalgalanma dönemi mi yaşayacağı­z, yoksa eğilim bir yönde belirginle­şecek mi, bunu görmek için birkaç hafta beklemek gerekecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye