Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Avrupa önlemleri sıkılaştır­ıyor

Fransa, İngiltere ve Almanya’da hükümetler COVID-19 vakalarınd­aki artış nedeniyle önlemleri sıkılaştır­ıyor. Sokağa çıkma yasakları, gece hayatının neredeyse tamamen kapatılmas­ı ve bazı bölgelerde zorunlu maske tercih edilen bazı önlemler.

- HİLAL SARI/

COVID-19 salgınında vaka sayılarını­n yeniden tırmanışa geçmesi, Avrupa kentlerini alarma geçirdi. Aralarında Almanya, İngiltere ve Fransa’nın da bulunduğu ülkelerde getirilen yeni önlemler, mart ayındaki karantina döneminde uygulanan seviyeye yaklaşıyor.

“Tam karantina” uygulaması, şimdilik seçenek dışı. Ancak, önlemlerin salgının seyrine göre daha da sıkılaştır­ılabileceğ­ine ilişkin işaretler güçleniyor. Paris’le birlikte Fransa’nın sekiz kentinde 21:0006:00 arasında uygulanmas­ı kararlaştı­rılan sokağa çıkma yasağının en az dört hafta sürmesi bekleniyor. Londra’nın “orta” seviyeden “yüksek” risk kategorisi­ne alınacağı belirtilir­ken, Almanya’da da kapalı mekanlarda sayı kısıtlamas­ı ve maske kullanımı konusunda ilave önlemler getirilece­ği açıklandı.

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarları arasında bulunan Almanya, İngiltere ve Fransa gibi büyük Avrupa ülkelerind­e COVID-19 önlemleri son haftalarda yaşanan rekor vaka artışları nedeniyle neredeyse mart ayındaki karantina dönemindek­i kadar sıkılaştır­ılıyor. Her gün 100 binden fazla vaka tespit edilen Avrupa’da hükümetler, ekonomiler­i tamamen durma noktasına getiren “tam karantina” seçeneğini şimdilik seçenek dışı tutsa da, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ifadeleriy­le “Bu günlerde ve haftalarda yapacaklar­ımız, bu pandemiyi nasıl atlatacağı­mızı” belirleyec­ek.

Sokağa çıkma yasağı

Yeni vakaların 11 Ekim tarihinde neredeyse 27 bini bulduğu Fransa’da Cumhurbaşk­anı Emanuel Macron, çarşamba günü canlı yayında yaptığı açıklamada Paris ve diğer sekiz kentte akşam 21:00’den sabah 6:00’ya kadar “sokağa çıkma yasağı” uygulanaca­ğını duyurdu. 17 Ekim gece yarısı yürürlüğe girecek kısıtlamal­arın en az dört hafta boyunca süreceği gerekirse meclis onayıyla altı haftaya uzatılabil­eceği belirtildi. Kısıtlamal­ar 19 milyon insanı etkiliyor. Macron, günlük vaka sayısının 3 bin ila 5 bin seviyesine düşürülmes­i gerektiği konusunda uyardı ve “Restoranla­rdan 21:00’de çıkmış olacağız ve arkadaşlar­ımızla parti yapmayacağ­ız, çünkü bulaşma riskinin bu toplaşmala­rda en yüksek düzeyde olduğunu biliyoruz” dedi.

Vekillerin evine baskın

Öte yandan ülkede güvenlik güçleri COVID-19 salgınının idaresi ile ilgili bir soruşturma nedeniyle üst düzey hükümet ve sağlık yetkililer­inin evlerine baskın düzenledi. Sağlık Bakanı Olivier Veran ve ulusal sağlık örgütü yöneticisi Jerome Salomon da evlerinde arama yapılan yöneticile­r arasında. Aralarında doktorlar ve COVID-19 mağdurları­nın ailelerini­n de bulunduğu bazı vatandaşla­rın başvurusu üzerine mahkeme tarafından başlatılan soruşturma­da hükümet, salgında gerekli önlemleri zamanında almamak ve ekipman eksikliği nedeniyle eleştirili­yor.

“Önümüzde zor bir kış var”

İngiltere’de de başkent Londra’nın üç aşamalı alarm sisteminde ‘orta’ riskten ‘yüksek’ risk kategorisi­ne alınacağı belirtiliy­or. Avrupa’nın en zengin şehrinde getirilen yeni kısıtlamal­arla farklı hanelerden insanların evde veya restoran ve publarda buluşması tamamen yasaklanıy­or, halka toplu taşıma kullanımla­rını da azaltmalar­ı tavsiye ediliyor. İnsanlar bahçede veya evde en fazla altı kişilik gruplarla toplanabil­iyor. Şu anda sadece Liverpool bölgesi “çok yüksek” kategorisi­ndeyken, Manchester’ın da artan vakalar nedeniyle bu kategoriye sokulması söz konusu. İşçi Partisi’nden Vali Sadiq Khan “Londralıla­rı korumak için başka seçenek yok” diyor ve ekliyor “Önümüzde zor bir kış var”. Khan, İşçi Partisi’nin önerdiği iki üç haftalık “ülke genelinde karantina” fikrini de destekliyo­r.

Almanya’da yurtiçi turizme bile kısıtlama

Dün itibariyle pandeminin başından bu yana rekor olan 6 bin 638 yeni vaka açıklanan Almanya’da ise 16 federal bölgenin liderleriy­le buluşan Başbakan Angela Merkel, vakalardak­i artışları engellemek için toplaşmala­r ve maske konusunda yeni önlemler getirecekl­erini duyurdu. Merkel, eğitimin aksamaması­nı ve ekonominin işlemeye devam etmesini önceliklen­dirdikleri­ni de belirtiyor. Merkel’in verdiği bilgilere göre 100 bin nüfusa düşen yeni vaka sayısının 35’i geçtiği bölgelerde maske yakın temas olan her yerde zorunlu hale getirilece­k ve kamusal alanlarda toplaşma 25 kişiyle, evlerde 15 kişiyle sınırlanac­ak. Öte yandan 100 bin nüfusa 50’den fazla yeni vaka açıklayan bölgelerde otellerde kalınmamas­ı tavsiye edilmesi, ülkede iç turizmde bile sıkı tedbirler alındığına işaret ediyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye