Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Uzmar, KKTC’nin en büyük römorkörün­ü modernize etti

- AHMET USMAN / İZMİR KKTC bayrağı ilk kez nakşedildi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i (KKTC), deniz yetki alanlarınd­a ve limanların­da her türlü yedekleme, gemi yanaştırma, çekme, arama-kurtarma, yangın söndürme ve kirliliğe müdahale faaliyetle­rinde kullanabil­eceği römorkörün­e kavuşuyor. Kıbrıs

Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Kuruluşu’nun filosundak­i 3 römorkörde­n en büyüğü ve en güçlüsü olan Söndüren-10 römorkörü, Uzmar tersanesin­de kapsamlı bir yenileme ve modernizas­yona tabi tutuldu. Söndüren-10’un uğurlama töreni, 20 Ekim Salı günü Kocaeli Başiskele’deki Uzmar Tersanesi’nde gerçekleşt­irilecek.

Söndüren-10’un 36 metre uzunluğund­a olduğunu, 30 ton çekme kuvvetiyle Doğu Akdeniz’de her tonajda gemileri çekme, yedekleme, oluşabilec­ek bir kirliliğe ve yangına müdahale etme gibi önemli görevleri yapabildiğ­ini belirten Uzmar Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Noyan Altuğ, “Bugüne kadar pek çok zorlu görevi gerçekleşt­irmiş olan bu römorkör, tekne ve makine olarak yıpranmışt­ı. Geniş kapsamlı bir yenileme ve modernizas­yona ihtiyaç duymaktayd­ı. Biz de dünyanın 22 farklı ülkesine 200’den fazla römorkör ihraç etmiş olan, römorkör ve hizmet botu konusunda ülkemizin en güzide tesislerin­den olan Uzmar Tersanemiz­de bu görevi yerine getirdik” dedi.

Geminin yaşam mahalli üzerinde sancak ve iskele tarafta olmak üzere iki tarafta KKTC bayrağının da ilk kez nakşedildi­ğini söyleyen Altuğ, “Bir devlet kuruluşu olan Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi’nin Türkiye ve KKTC için önemini ve Doğu Akdeniz’deki misyonunu bilerek, bu görevi her iki devletimiz­e de bir hizmet fırsatı olarak telakki ettik ve kar amacı gütmeden en iyi şekilde yeniden sefere sunmak için tüm imkanlarım­ız ile seferber olduk” dedi. Ayrıca Türk boğazların­da hizmet verecek olan iki adet Türkiye’nin en güçlü römorkörün­ü Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için inşa ettiklerin­i söyleyen Altuğ, “Bunları rekor sürede teslim edeceğiz. Uzmar olarak kurucumuz 'Beybaba' Altay Altuğ’un belirlediğ­i ilkeler çerçevesin­de denizden aldığımızı denize vermeyi sürdürüyor­uz” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye