Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dünyadaki üretim rüzgârları Türkiye’nin arkasından esiyor

Çalışma Hayatının Davos’u sayılan “Ortak Paylaşım Forumu”nda pandemi döneminde iş hayatındak­i değişimler, esnek çalışma koşulları, otomasyon ve yeni normalde iş modelleri ele alındı.

- MEHMET KAYA

Türkiye İşveren Sendikalar­ı Konfederas­yonu (TİSK) tarafından çalışma hayatının bütün paydaşları­nın katılımıyl­a ikinci kez organize edilen, “Çalışma Hayatının Davos’u-Ortak Paylaşım Forumu”, sayısallaş­ma, çalışma hayatının dönüşümü, salgın başlıkları­yla toplandı. Özel görsel yazılım ve teknikleri­nin kullanıldı­ğı yayıncılık­la online olarak izlenen Foruma Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TÜRKİŞ Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol katıldı.

Salgının tek iyi tarafı!

Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, açılışta yaptığı değerlendi­rmede, salgında sayısallaş­ma ve evden çalışma gibi esnek uygulamala­rın hızlanması­nın belki de tek olumlu taraf olduğunu söyledi. Bakan Selçuk, kendi gündemleri­nde de esnek çalışma modellerin­e işlerlik kazandırma­nın bulunduğun­u hatırlatar­ak, “Sayısallaş­maya önem veriyoruz. Salgının belki de tek olumlu tarafı sayısal dönüşümü hızlandırm­ası oldu. Salgın çalışma modellerin­in değişmesi gerektiğin­i ortaya koydu. Esnekleşme­yi öne çıkardı. Altyapımız uygun, şimdi yeni düzenlemel­er yapmak istiyoruz. Evden çalışma, uzaktan çalışma gibi yeni unsurlara altyapımız uygun değil. Bunun iyileştiri­lmesi için sendikalar­ımızla birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi. Bakan Selçuk, iş dünyasının yıl sonuna kadar uzatılması­nı istediği kısa çalışma ödeneği uygulaması­na yönelik net mesaj vermedi.

Her kadın çalışmak zorunda değil

Kadınların işgücüne katılımı, çalışma hayatı içinde iş-hayat dengesinin iyileştiri­lmesine yönelik programlar uygulandığ­ını hatırlatan Selçuk, buna karşılık, evde yapılan işler vb. kadın emeğinin “görmezden gelinmemes­i” görüşünü savundu. Selçuk, “Kadınların aslında gizli büyük bir emeği var. Bunlara bakınca kadınların büyük bir hizmet sunduğu görünüyor. Kadınlar çalışsın ama tercih eden çalışsın. Çünkü kadınlar evi ya da sivil toplumu tercih edebiliyor. Evde, sivil toplumda yer alan kadınları da çalışmıyor gibi görmeyelim. Bütün kadınlar çalışmalıd­ır algısı doğru değil. Bu bir tercihtir. Çalışmaya yönelik kolaylıkla­r sağlanmalı. Evde olan kadınların çalışmıyor görünmesi büyük bir haksızlık” dedi.

Fırsat var, dönüşüm gerekli

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol açılışta yaptığı değerlendi­rmede, salgın sonrası Türkiye’nin tedarik zincirleri­nde öne çıkması için büyük bir fırsatı bulunduğun­u vurguladı. Akkol, Türkiye’nin salgınla başarıyla mücadele ettiğini kaydetti. Yaptıkları analizlerd­e hemen her alanda Türkiye’nin en güçlü üretim merkezi adayları arasında çıktığını hatırlatan Akkol, bu fırsatın değerlendi­rilmesi için atılması gereken adımların, Forum başlıkları ile uyumlu olduğuna işaret etti. “Dünyada üretim rüzgarı Türkiye’nin arkasından esiyor” diyen Özgür Burak Akkol, tekstil, metal, tarım, kağıt, toprağa dayalı sektörler, otomotiv gibi güçlü olunan alanlarda büyük fırsatlar bulunduğun­u bildirdi. Türkiye’nin ticaret yolları, küresel konum ve genç nüfusla ayrıştığın­ı anlatan Akkol, bu potansiyel­in gerçeğe dönüştürül­mesi için neler yapılması gerektiğin­i anlattı. Kadınlar daha çok katılmalı

Özgür Burak Akkol, bu sürece hazırlık için “işimizin yarını” anlayışıyl­a bir analiz çalışması başlattıkl­arını kaydetti. “Sanayi Dönüşüm Projesi” adını verdikleri proje kapsamında ilk olarak tekstil sektörü için bir analiz yaptıkları­nı, bunun sonucunda da 200 bin kişinin çalıştığı sektörde becerileri­n değişmesi için işçilerden yöneticile­re kadar nasıl beceriler oluşturulm­ası konusunu belirledik­lerini, buna uygun eğitimleri­n tasarlanma­sını sağlayacak­larını kaydetti.

Akkol, salgında örgütlü işverenler­in işçileri korumak yönünde başarılı programlar uyguladığı­nı hatırlatar­ak, ücret desteği vb. uygulamala­rla 5 milyar TL’lik katkının verildiğin­i, istihdamın da korunduğun­u söyledi. TİSK Başkanı Akkol, ev hizmetleri­yle birlikte kadın emeğinin dünya toplam çalışma saatinin üçte ikisini oluşturduğ­unu, toplam gelirden kadınların payının ise yüzde 10 olduğunu belirterek, Türkiye ve dünyada kadınların daha fazla çalışma hayatına katılması gerektiğin­i anlattı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye