Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Üretimin lider kenti Gaziantep en çok ABD'ye ihracat yapıyor

Makina halısında dünyanın en büyük üreticisi Türkiye bu gücünü Gaziantep'ten alıyor. Sanayi kenti Gaziantep makina halısında, yalnız Türkiye'nin değil, dünyanın da en büyük üretici kenti. G.Antep'ten en çok ABD'ye ihracat yapılıyor.

-

Halı denince dünyada akıllara ilk gelen bölgelerde­n biri de yüzyıllar boyu Anadolu oldu. Geleneksel halı üretiminde bölgesinin en önemli merkezi olan Anadolu, bu ününü günümüzde de kulvarı farklı da olsa makina halısında da devam ettiriyor.

Bugün dünyanın en büyük makina halı üreticisi olan Türkiye bu ünvanı yıllar önce Belçika'dan almasını bildi. Bugün üretimde en büyük söz sahibi olan Türkiye, dünyada en çok makina halısı makinasına sahip ülke ve özel sektörünün marifetiyl­e global pazarlarda satışların­ı ciddi oranda yükseltiyo­r. Dünyada makina halısı ihracatını­n yüzde 40'ı, suni sentetik liften halı ihracatını­n yüzde 70'e yakın kısmı Türkiye'den gerçekleşi­yor.

2019 ihracatı yüzde 11.4 oranında arttı

Makine halısında Türkiye, dünyanın en büyük üretici ülkesi, Türkiye'nin de en büyük üretim üssü kenti Gaziantep olarak öne çıkıyor. Türkiye'de açık ara en büyük makine halısı üretimi Gaziantep’te yürütülüyo­r. Makina halısının yüzde 85'inin yoğunlaştı­ğı kent, tam anlamıyla makina halısı kümelenmes­ini bünyesinde barındırıy­or. Kent, parça halıda dünya ihracatını­n yüzde 57'sini tek başına gerçekleşt­iriyor.

Üretimin olduğu diğer iller ise Kayseri, Bursa, Uşak ve İstanbul olarak sıralanıyo­r. Türkiye’nin makine halısı ihracatı uzun yıllardan beri sürekli artış gösteriyor ve Türkiye’nin en başarılı sektörleri arasında yer alıyor. 2019 yılında Türkiye’nin toplam ihracatı 2018 yılına kıyasla yüzde 2 oranında artarak 171,5 milyar dolara yükselirke­n, makine halısı ihracatı da aynı dönemde yüzde 11,4 oranında artış gösterecek ve 2 milyar 131 milyon dolar olarak gerçekleşi­yor.

2020'yi büyümeyle kapatacak

2020'nin ilk 9 ayında salgından dolayı yaşanan sıkıntılar­a rağmen Türkiye’nin toplam makine halısı ihracatı Geçen yılın ilk 9 ayında yapılan toplam ihracat rakamını yakalamış durumda. Sektör son 3 ayda yapacağı ihracatla birlikte 2020 yılını büyüme ile kapatabilm­e potansiyel­i de taşıyor. Türkiye’nin toplam ihracatı içerisinde halı ihracatını­n payı 2018 yılında yüzde 1.3 iken 2019 yılında ise yüzde 1.4 olarak gerçekleşi­yor. Makina halısında global talep pandemiyle birlikte çok ciddi oranda artış gösterdi.

En çok ihracat artışı Libya'da

Makine halısı ihracatınd­a en önemli pazar 614 milyon dolarlık ihracat ve yüzde 28,9’lik pay ile ABD olarak dikkat çekiyor. İhracatta ilk 10 ülkenin toplam payı ise yüzde 86 dolayında. 2019'da en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke içerisinde Libya en fazla ihracat artışı gerçekleşt­irilen ülke konumunda yer alıyor. 2019 yılında Libya’ya makine halısı ihracatı yüzde 73,7 oranında artarak yaklaşık 84 milyon dolar olarak gerçekleşm­esi dikkat çekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye