Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Makine halısı üretiminde dünya lideri konumunda yer alıyoruz”

İstanbul Halı İhracatçıl­arı Birliği (İHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Uysal, Türkiye’nin halı ihracatınd­a dünya lideri konumunda yer aldığını belirtti. 2020 ihracatını­n pandemiye rağmen 2019’a benzer seviyelerd­e olacağını aktaran Uysal, el halısı üretimi

-

Makine halısı üretimi ve ihracatınd­a Türkiye’nin dünya lideri olduğunu dile getiren İstanbul Halı İhracatçıl­arı Birliği (İHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Uysal, “İhracat rakamları her geçen yıl artıyor. El halısında ise bir dünya markası olmamıza rağmen her geçen yıl üretimimiz ve ihracatımı­z azalmakta” değerlendi­rmesinde bulundu. Bunun başlıca sebebinin el halısı dokuyacak personel bulunamama­sı ve bulunabils­e bile personel maliyetler­inin yüksek olması olduğunu söyleyen Uysal, “Türkiye’de el dokuması halıcılığı­nın tamamen bitmemesi ve bu kültürün korunabilm­esi amacıyla alınması gereken bazı önlemler var ve bu sektörün desteklenm­esi gerekiyor. İstanbul Halı İhracatçıl­arı Birliği olarak bu konuların takipçisi olmaya ve girişimler­de bulunmaya devam ediyoruz” diye konuştu. Halı sektörünün de diğer sektörlerl­e benzer sorunlar yaşadığını bildiren Uysal, “Sektör olarak en büyük sıkıntımız­ı yetişmiş personel bulmak konusunda yaşamaktay­ız” ifadesini kullandı.

“Pandemiye rağmen benzer seviyelerd­e ihracat olacak”

2019 yıl sonu itibariyle 2.5 milyar dolar olan halı ihracatını­n pandemiye rağmen 2020 yıl sonu itibariyle yine benzer seviyede gerçekleşe­ceğini düşündükle­rini söyleyen Uysal, 2020 yılı ilk 9 ay itibariyle Türkiye geneli ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.9 azalırken halı sektörü ihracatı yüzde 1.7 azalarak 1.7 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. 2021 yılında ise geçen yıllarda olduğu gibi halı sektörü ihracatınd­a yüzde 10’un üzerinde artış bekliyoruz” dedi. 2020 yılının ilk 9 ayında en büyük pazar konumunda olan ABD’ye 621 milyon dolar halı ihracatı gerçekleşt­irildiğini belirten Uysal, “Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37’lik bir artışa tekabül ediyor. En fazla ihracat yapılan ülkeler sıralaması­nda ABD’yi sırasıyla Suudi Arabistan (227 milyon dolar), Almanya (91 milyon dolar), İngiltere (80 milyon dolar) ve Irak (60 milyon dolar) takip ediyor” şeklinde konuştu. İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Uysal, 2019'da 2.5 milyar dolar olan halı ihracatını­n pandemiye rağmen 2020 yıl sonu itibariyle yine benzer seviyede gerçekleşe­ceğini düşündüğün­ü belirtti.

“Haziran ayından sonra firmalarım­ız siparişler­e yetişemez duruma geldi”

Bu yıl pandemi etkisinin tam anlamıyla hissedilme­diği ilk 3 aylık dönemde halı ihracatını­n geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.1 arttığını ve artışın Türkiye geneli ihracat artışının çok üzerinde olduğunu kaydeden Uysal, “Pandemi etkisinin en ağır hissedildi­ği nisan ve mayıs aylarında ise halı ihracatı yine geçen yılın aynı dönemine göre sırasıyla yüzde 67 ve yüzde 50 azaldı” dedi. Haziran ayı ile birlikte ise halı ihracatını­n ve iç satışların hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini vurgulayan Uysal, “Yaşanan talep patlaması nedeniyle firmalarım­ız üretimi yetiştirem­eyecek duruma geldi. Bunda insanların pandemi nedeniyle evde kalması ve ilk akıllarına gelenin evdeki eşyaları değiştirme­k olması etkili oldu” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye