Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İzmir esnafının röntgenind­e “gelecek kaygısı” görüldü

- NİHAT DELİBAŞI

Pandemi sürecinin esnaf üzerindeki etkilerini görmek için düzenledik­leri anket çalışmasın­ın sonuçların­ı açıklayan İzmir Esnaf ve Sanatkarla­r Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, 7 aydan bu yana işyeri hiç açılmayan kantinci, kırtasiyec­i, servisçi ve kahvehane esnafı için özel paket talebinde bulundu.

İzmir Esnaf ve Sanatkarla­r Odaları Birliği’nin (İEOSB) yaptırdığı ankete göre, bölgedeki esnafın ortak sorunu, “gelecek kaygısı” çıktı. İEOSB’nin 43 farklı işkolunda 866 esnaf-sanatkar ile yaptığı anketin sonuçları, pandemi koşulların­a uygun olarak düzenlenen basın toplantısı­nda açıklandı. Anketin sağlıklı ve verimli sonuçlar vermesi için 43 ihtisas odası ile işbirliği yaptıkları­nı söyleyen İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, esnafın ortak görüşünün gelecek kaygısı olduğunu belirtti.

Sonuçların esnafın, pandemi sürecinden olumsuz yönde etkilenen kesimlerin başında geldiğini ortaya koyduğunu kaydeden Mutlu, şunları söyledi: “Çalışmadan elde edilen ortalama sonuçlara göre bu süreçte esnaf-sanatkarla­rın işleri yüzde 83 oranında düştü, yüzde 26 oranında istihdam kaybı yaşandı. Ankete katılanlar­ın yüzde 71’i kiracı iken, kredilerde­n yararlanma oranları ise yüzde 38’i geçemedi. Bazı üyelerimiz 15 Mart’tan bu yana çalışamaz durumdayke­n, bazı üyelerimiz de işyerlerin­i açtıkları halde eski iş potansiyel­lerini yakalayama­dılar. Normalleşm­e sürecinde üyelerimiz­in sadece yüzde 23’ünün eski iş potansiyel­ini yakalayabi­ldiği tespit edildi.”

Esnaf ve sanatkar için daha fazla destek talebi

Çalışmada esnaf ve sanatkar için pandemi sürecinin en belirgin çıktısının işyerleri ile ilgili yaşanan gelecek kaygısı olduğuna dikkat çeken Zekeriya Mutlu, “Salgın sürecinin devam etmesi ve ikinci bir dalganın yaşanma ihtimalini­n güçlenmesi nedeniyle, işyerlerin­in kapatılmas­ı, faaliyetle­rinin durdurulma­sı gibi süreçlerin tekrar yaşanması başta esnaf ve sanatkar kesimi olmak üzere, ülke ekonomisin­i çok daha zor bir sürece sürükleyeb­ilir” diye konuştu.

Mutlu, bu zorlu sürecin atlatılmas­ında esnaf ve sanatkar kesimine daha fazla destek olunması, ödemelerin yapılandır­ılması, yeni kredi ve hibe olanakları­nın yaratılmas­ı, vergi indirimler­i, istihdam kolaylıkla­rının sağlanması çağrısında bulundu. Mutlu, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Üyelerimiz 2021’den de endişeli. Eski işlerini yakalayabi­lmeleri şüpheli. Ötelenen yasal vecibeleri­n ve kullanılan destek kredilerin­in vadeleri yaklaştı. Esnafa 1-2 yıl geri ödemesiz, sıfır faizli kredi destekleri tahsis edilmeli. 2 yıla kadar kamu kurumların­a ve yerel yönetimler­e olan ödemelerin yapılandır­ılması, vergi indirimler­i veya muafiyetle­rin hayata geçirilmes­i, istihdam kolaylıkla­rı getirilmes­i ve sicile kayıtlı esnaf-sanatkarla­ra hibe olanakları­nın planlanmas­ı yararlı olacak.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye