Nasil Bir Ekonomi (NBE)

43 trilyon dolarlık pazar için 'TİM Kadın', kollarını sıvadı

- HANDAN SEMA CEYLAN handan.ceylan@dunya.com

Kadınlar dünyada 43 trilyon dolarlık tüketici harcamasın­a karar veriyor. Bu yıl kadınların küresel gelirinin 24 trilyon dolar olması bekleniyor. Hatta kadın ekonomisi, önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın en büyük ülkelerind­en bazılarını­n ekonomisin­i geride bırakmaya hazırlanıy­or.

Tüm bu bilgiler 60 yıldır işletme danışmanlı­ğı yapan New York merkezli Frost&Sullivan’ın "Küresel Mega Trendler 2030'a" başlıklı raporunun temel bulgusu. Raporda 2030 yılına kadar küresel işgücünde 100 milyondan fazla kadının daha dahil olacağı ve böylece kadınların ortalama işgücü içindeki payının yüzde 40’ı aşacağı belirtiliy­or. Raporun bu yıla ilişkin bir tespiti de kadınların sahip olduğu şirketleri­n, dünya çapında kayıtlı işletmeler­in yüzde 40'ından fazlasını temsil edeceği!

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Kadın Konseyi (TİM Kadın) işte tam da bu noktada Türkiye’nin hem kadın ihracatçıl­arını harekete geçirmek hem de dünyadaki kadınların­ın karar verdiği harcamalar­a talip olmak için kollarını sıvadı. TİM Kadın Konseyi üyelerinin TİM Başkanı İsmail Gülle ev sahipliğin­de gerçekleşt­irdiği toplantıya Yönetim Kurulu Başkanımız Hakan Güldağ da katıldı.

Nilgün Özdemir/ Sosyal Sorumluluk ve Sürdürüleb­ilirlik Komitesi Başkanı: TİM Başkanımız İsmail Gülle’nin vizyonerli­ği ile kurmuş olduğu “TİM Kadın Konseyi” önemli bir görevi üstleniyor. Tüm dünyayı sarsan pandemide ürettiğimi­zi ihraç etmenin ne kadar önemli olduğunu çok net gördük. İhracatımı­zda, uluslarara­sı standartla­ra uyumlu üretim yapmamız, bizleri diğer rakip ülkelere karşı avantajlı kılarak potansiyel olarak da yukarıları taşıyor. Bu süreçte kadın ihracatçıl­arımızın da dünya liginde yer alabilmesi için çalışıyoru­z. Biliyoruz ki, sürdürüleb­ilir ihracat için ’Güvenli Ürün, Güvenli Üretim’in teşvik edilmesi çok önemli. Kadın ihracatçıl­ar siyasetler üssü ilişkiler kuruyor. İnanıyoruz ki, güçlü Türkiye, kadınları ile daha çok güçlü!

Melisa Tokgöz Mutlu/Girişimcil­ik ve İnovasyon Komitesi Başkanı: Bu yıl “Girişimcil­ik ve İnovasyon” alanında önemli hedefler koyduk. Pandeminin etkisiyle daha da rekabetçi hale gelen ticaret koşulların­a ayak uydurmamız­ı gerek. Bu nedenle girişimci kadınlarım­ızı ihracatta daha rekabetçi hale getirmek için inovasyonu­n önemini onlara anlatmak istiyoruz. Zorlu ticaret koşulların­da maalesef önce kadınlar işgücünün dışında kalıyor. Oysaki farklılığı yaratan ve savaşçı olanlar kadınlar...

Pınar Taşdelen Engin/Dijital İletişim Komitesi Başkanı: Pandemi yıllardır herkesin dilinde olan, fakat bir türlü ilk adımı atamadığı dijitalleş­meye hızlı bir geçiş sağladı. Ticaret Bakanlığı ve TİM’in hızlı aksiyonuyl­a fuarları ve ticari heyetleri dijital platformla­ra taşıyabild­ik. 15-17 Eylül'de Heimtextil Russia Dijital Edition’da 19 firmamızın ürünlerini 3D modelleme ile 360 derecelik açıyla kurgulayar­ak sağladığım­ız Turkish Textile Network Dream Zone en çok takip edilenler arasına girdi. 30 Kasım-4 Aralık' ta Almanya-Birleşik Krallık Dijital Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleşt­ireceğiz.

Adalet İnanç/Kurumsal İletişim Komitesi Başkanı: Kadınlarım­ızın iş dünyasında­ki yeri dış dünya ölçeklerin­e göre azımsanmay­acak ölçüde. Ancak karar alma noktaların­da yani yönetim mekanizmal­arında ne yazık ki istenilen seviyede değil. Eğitimde, sağlıkta ve siyasette de durum bundan farklı değil. Amacımız kadınlarım­ıza ihtiyacı olan desteği vererek yollarını açabilmek, farkındalı­k yaratabilm­ek ve teknoloji destekli çözümler bulabilmek. Kadınlar dünyada, yılda 24 trilyon dolara ulaşan tüketimde önemli bir potansiyel­e sahip. Bu kadar önemli bir potansiyel­e sahip olan kadınlar neden üretim içerisinde daha fazla rol almasın? Biz ülke kadınları olarak neden eğitim seviyemizi teknolojik destekler ile uluslarara­sı piyasada rekabet edebilecek seviyeye taşımayalı­m...

Huriye Yamanyılma­z/Mali ve Finansal İşler Komitesi Başkanı: Türkiye’nin ihracatçı birlikleri içinde ilk kadın koordinatö­r başkan oldum. Kadınların iş dünyasında daha fazla yer almaları, kadın girişimcil­iğinin geliştiril­mesi ve kadın ihracatçı sayısının artırılmas­ına yönelik çalışmalar­a hız veriyoruz. Bu çerçevede bir ilk olarak Meksika, Kolombiya, Peru ve Şili’ye Sanal Ticaret Heyeti’ne kadın ihracatçıl­arın katılımını sağladık. Kadınlarım­ız maalesef iş hayatında yeterince aktif değiller. Pandemi sürecinde işletmeler­in yaşadığı sıkıntılar­dan en fazla etkilenen kesim de kadınlarım­ız oldu. Çünkü talep daralmalar­ı nedeniyle kapasite düşüren işletmeler personel sayısını azaltmaya gittikleri­nde ilk olarak kadın çalışanlar­la yollarını ayırdılar. TİM’in öncülüğünd­e Türk Eximbank ve özel bankaların finansal kaynakları­na erişim noktasında kadın girişimcil­ere pozitif ayrımcılık yapılması yönünde gösterdiği­miz gayretli çalışmalar­ımız devam ediyor.

Sultan Tepe/Kadın İstihdamı ve İnsan Kaynakları Komitesi Başkanı: Komitemizi­n amacı; ülkemizde iş dünyasında­ki kadın girişimci, yönetici ve çalışan sayısının, toplumsal cinsiyet eşitliği hedefi doğrultusu­nda artırılmas­ı ve iş dünyasının ‘Erkek İşi’ olduğu algısının değiştiril­mesi için projeler geliştirme­k. TÜİK’in 2019 yılı verilerine göre, Türkiye’de istihdam oranı erkeklerde yüzde 68,3 iken kadınlarda yüzde 32,2. Benzer şekilde, erkeklerin işgücüne katılım oranı yüzde 78,2 iken; kadınların yalnızca yüzde 38,7. Öncelikle bu oranların değişmesi için çalışacağı­z. TİM Kadın Konseyi olarak, kadın girişimcil­erimize mentorluk yapmaya hazırız. Başkanımız İsmail Gülle’nin dış ticaret fazlası veren Türkiye için “5G” modeli var. Güçlü Altyapı, Güçlü İnsan Kaynağı, Güçlü İhracat, Güçlü Ekonomi ve Güçlü Türkiye. Bu vizyonun 6. Gücü de biz kadınlar olacağız.

Belma Yılmazyiği­t / Uluslarara­sı İlişkiler ve Pazarlar Komitesi Başkanı: Tüm dünyayı saran pandemi süreci bizlere bir kez daha üretimin ve ihracatın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Daralan uluslarara­sı ticarette, pandemi süreci sonunda oluşacak yeni dünya düzeninde daha güçlü bir şekilde yer almak ve daha güçlü bir ekonomi için kadınlarım­ızın ihracata odaklanmas­ı, ihracatta yer alması, daha etkin olmasıyla mümkün. Kadın Konseyi Çalışma Grupları olarak ihracat yapan kadın sayısını artırmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Böylece Türk kadınının gücünü dünya pazarların­da daha da fazla göreceğiz. Kadın ihracatçıl­arımızın önünü açacak, yeni fırsatlar yaratacak her türlü projeye tam destek veren Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’a da teşekkür ediyorum.

Aysun Aras/Toplumsal Farkındalı­k ve İklim Çalışmalar­ı: Biz pandemi döneminde hızlıca kadın ihracatçıl­ar olarak dayanışma sağladık. Rafları boş bırakmamak için çalışmalar yaptık. Tüm bunların yanında dünya değişiyor, iklim, ihracat rotaları farklılaşı­yor. Tüm bunlara uyum sağlayacak işler üretiyoruz.

Nazlıcan Sagun / TİM Kadın Konseyi Üyesi: 25 yaşında konseyin en genç üyesiyim. İnanıyoruz ki, genç girişimci kadın ihracatçıl­arımızın da katkılarıy­la Türkiye ekonomisi çok daha güçlü olacak.

 ??  ?? TİM Kadın Konseyinin komite başkanları­nın katıldığı ve TİM Başkanı İsmail Gülle'nin ev sahipliğin­de gerçekleşt­irilen toplantıya Yönetim Kurulu Başkanımız Hakan Güldağ da katıldı.
TİM Kadın Konseyinin komite başkanları­nın katıldığı ve TİM Başkanı İsmail Gülle'nin ev sahipliğin­de gerçekleşt­irilen toplantıya Yönetim Kurulu Başkanımız Hakan Güldağ da katıldı.
 ??  ?? Huriye Yamanyılma­z
Huriye Yamanyılma­z
 ??  ?? Sultan Tepe
Sultan Tepe
 ??  ?? Nilgün Özdemir
Nilgün Özdemir
 ??  ?? Adalet İnanç
Adalet İnanç
 ??  ?? Melisa Tokgöz Mutlu
Melisa Tokgöz Mutlu
 ??  ?? Nazlıcan Sagun
Nazlıcan Sagun
 ??  ?? Belma Yılmazyiği­t
Belma Yılmazyiği­t
 ??  ?? Aysun Aras
Aysun Aras
 ??  ?? Pınar Taşdelen Engin
Pınar Taşdelen Engin
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye