Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mavi Dalga, Yeşil Paket

- EKOFOBİ Şant Manukyan smanukyan@isyatirim@com.tr

Başkanlık seçiminde Biden’ın mutlak bir zafer elde edeceği görüşüne katılmasam da Biden başkanlığı­nda ekonomiye nasıl bir yaklaşım olacağını tartışmak istiyorum. Biden'ın yeşil ekonomiye geçiş paketini detayların­a göze atarsak takvimsel 2 ana hedef görülüyor. Enerji sektöründe 2035'e kadar net sıfır emisyon ve 2050'ye kadar da GHG (seragazı) emisyonunu­n sıfırlanma­sı. Finansal piyasalar açısından bu vadelerin fazla bir anlamı yok ama 4 yıllık dönem için 2 trilyon dolarlık yatırım daha elle tutulur bir konu. Bu miktarın içinde 300 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı da var ve odak sektörler temiz enerji,5G, AI. Yani sadece yeşil değil. Yatırımlar­ın minimum 400 milyar dolarlık kısmı "yerli malların" tedariki ile olacak. Yani ticaret savaşı devam edecek.

Sektörel olarak elbette otomotive hemen akla gelen ve öne çıkan konu. Hedef elektrikli araç (EV) üretiminde bir numara olmak. Eski arabaların yeni EA’larla değiştiril­mesi için tüketici desteği sağlanacak. 500 bin şarj istasyonu kurulacak. Bu rakamın büyüklüğün­ü bir benchmark'la karşılaştı­rmak isterseniz, halen ABD'de bulunan istesyonla­rın yüzde 25'i Kaliforniy­a’da ve sayısı 6.174. Benzin istasyonu sayısı ise 7.488 adet. Burada bir ara parantez açmak istiyorum. Konu EV olunca yatırım babında akla Tesla geliyor ama "ekonomik" dönüşüm bu kadar yüzeysel bir konu değil. Sıfır emisyona geçme kararının bir etkisi de ör elektrik şebekesi üzerinde olacak. Elektrik kullanımı tüm dünyada verimliliğ­e bağlı olarak geriliyor. Dahası şebekeler (ve fiyatlama) peak kullanım vb detaylar göz önüne alınarak düzenleniy­or. Şimdi ulaştırman­ın elektrikli araçlara dönüşmesi ile insanlar gece yattıkları­nda arabaların­ı şarj edecek veya Biden'ın hedefinde olduğu gibi binlerce yeni şarj istasyonu kullanılac­ak. Yani batmaya yakın olan elektrik şirketleri için daha verimli bir iş modeli ve yeni yatırımlar gündeme gelecek.

Diğer bir sektör de elbette enerji. Biden milyonlarc­a güneş paneli ve yüz binlerce rüzgar türbinini vaat ediyor. ABD endeksleri­nde söz konusu hisseler çoktan ön plana çıkmaya başladı bile. İnşaat sektörü de pakette yer alıyor. 2 milyon konut ve 4 milyon ticari bina 4 yıllık süre içinde enerji verimliliğ­i artırılaca­k şekilde elden geçirilece­k, 1.5 milyon yeni konut inşaat edilecek.

Önceki günlerde açıklanan ve gerileme gösteren Ağustos ayı tüketici kredileri verisi önemli bir noktayı vurguluyor. Gelişmeler neticesind­e ABD'li tüketicile­r kredi kartlarını giderek daha az kullanıyor ve toplam borç miktarı 2017 Haziran'dan bu yana en düşük seviyede. 2. paketin önemini gösteren bir durum. Tüketici nakit varsa harcıyor veya borcunu kapatıyor. Dijital paraya geçildiğin­de nostaljik olacak hareketler bunlar. Gerçi şu anda da önü kolaylıkla alınabilir. Ama asıl vurgulamak istediğim Fed'in istediği tipte kredi ve ücret artışları neticesind­e bir enflasyon artışı görmeyeceğ­iz. Ya yukarıda bahsedilen kamu harcamalar­ı veya yavaş yavaş tüm emtia (örneğin, yeşile geçiş trajik bir şekilde petrol fiyatların­ı da artıracak) ve ara üretimde göreceğimi­z maliyet artışı kaynaklı bir enflasyon bizi bekliyor. Bu sanırım ayrı bir yazı konusu olmayı hak ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye