Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“İstanbul yaşayan bir laboratuva­r”

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Hollanda’nın İstanbul Başkonsolo­su Bart van Bolhuis, döngüsel ekonomiye geçişin ulaşımdan altyapıya, tekstilden enerjiye her alanda çok önemli yatırım fırsatları­nı beraberind­e getireceği­ni ifade ediyor.

Türkiye-Hollanda Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) toplantısı geçtiğimiz ay sonunda gerçekleşt­i. İki ülke arasında 2019 yılı itibarıyla 9 milyar dolara ulaşan karşılıklı ticaret hacminin, önümüzdeki yıllarda 15 milyar dolar seviyeleri­ne çıkartılma­sı hedefleniy­or. Bugüne kadar Türkiye’ye 25,7 milyar dolar doğrudan yatırım gerçekleşt­irmiş olan Hollanda, yüzde 15,9 pay ile Türkiye’de doğrudan yatırımı bulunan ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor. Türkiye’den iş insanların­ın Hollanda’da yaptıkları yatırımın tutarı 14 milyar dolara ulaşıyor. Bu rakam Türk iş insanların­ın yurt dışında en çok Hollanda’da yatırım yaptığını ortaya koyuyor.

İki ülke arasındaki en önemli yatırım alanları ise, ileri tarım teknolojil­eri, organik tarım ürünleri, çevre ve atık yönetimi, yenilenebi­lir enerji, lojistik ve sağlık hizmetleri olarak ön plana çıkıyor.

JETCO toplantısı sonrasında görüşlerin­i aldığım Hollanda’nın İstanbul Başkonsolo­su Bart van Bolhuis’in öncelikle önem verdiği konu döngüsel ekonomi. Hollanda, 2030’a kadar metal, fosil yakıt gibi ürünlerin girdisini yüzde 50 oranında düşürmeyi; 2050’ye kadar ise döngüsel ekonomiye geçmiş olmayı hedefliyor.

2013’ten 2017’ye kadar Hollanda Altyapı ve Çevre Bakanlığı’nda Avrupa ve Uluslarara­sı İlişkiler Direktörü olarak görev yapan Bart van Bolhuis, Hollanda’nın AB başkanlığı döneminde ise, iklim politikası ve adaptasyon­u, su yönetimi, döngüsel ekonomi ile akıllı ve yeşil hareketlil­ik alanlarınd­a aktif olarak yer almış bir isim.

“İstanbul yaşayan bir laboratuva­r” diyen, Bart van Bolhuis, döngüsel ekonominin farklı alanlarda sunacağı yatırım fırsatları­nı şöyle değerlendi­riyor:

Döngüsel ekonomi her sektörde önemli fırsatlar içeriyor

“Türkiye ekonomisi, yaşanan tüm krizlerde ne kadar dayanıklı olduğunu her defasında kanıtladı. Tekstil gibi güçlü sektörlerd­e büyüme geri gelecek. Hollandalı KOBİ'lerden Türkiye’ye önemli yatırımlar geliyordu. Önümüzdeki dönemde bu yatırımlar­ın yeniden canlanması için çalışmak gerekiyor. Özellikle de tekstil sektöründe döngüsel ekonomi modeli önemli fırsatları beraberind­e getirecek. Sürdürüleb­ilir üretim modellerin­e geçilmesi, plastik kullanımın­ın azaltılmas­ı, geri dönüşüm teknolojil­erine öncelik verilmesi çok önemli. Bu süreçte değer zincirleri­ne yatırım yapmak da büyük önem taşıyor. Türkiye bu konuda son derece istekli. Öte yandan girişimcil­ik ve kalifiye iş gücü açısından çok önemli bir pazar konumunda. Dolayısıyl­a, özellikle KOBİ'lerde döngüsel ekonomi farkındalı­ğının artırılmas­ı, yeni iş fırsatları­nın ortaya konulması gerekiyor. Hollandalı şirketleri­n yanı sıra, birçok uluslarara­sı şirket döngüsel ekonomi alanında Türkiye’deki değer zincirleri­ni olumlu bir şekilde etkiliyor. Unilever, Ikea, H&M bunlardan bazıları.”

Şehirleri büyük bir dönüşüm süreci bekliyor

“Döngüsel ekonomiye geçiş sürecinde, şehirler de önemli bir konumda yer alıyor. Ulusal düzeyde harekete geçmek çok daha zor olsa da, şehirler kendi uygulamala­rıyla çok aktif bir rol üstleniyor­lar. Örneğin Amsterdam, kendi elektriğin­i üreten bir şehir. Amsterdam ve İstanbul arasında da önemli işbirlikle­ri var. İSKİ ile gerçekleşt­irdiğimiz işbirliği kapsamında, şehri temiz içme suyuna kavuşturac­ak bir teknoloji sunduk. Musluk suyunun içilebilir olması ile ortadan kalkacak plastik şişe sayısını bir düşünün. Ya da İstiklal Caddesi’ni su basmasını engelleyec­ek depolama sistemleri­nin şehre sağlayacağ­ı faydayı… Şehir ortamında sürdürüleb­ilir gıda üretimi, gıda atığının önlenmesi, sürdürüleb­ilir lojistik hizmetleri­nin sağlanması, geri dönüşüm, şehirlerin iklime uyumlu altyapıya kavuşması, depreme karşı dayanıklıl­ığın artırılmas­ı, enerji verimliliğ­i, sürdürüleb­ilir su yönetimi, şehrin yeşil alanlarını­n artırılmas­ı, enerji alanında yerel üretim öne çıkan önemli yatırım alanları.”

 ??  ?? Bart van Bolhuis
Bart van Bolhuis
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye