Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İlk altı ayda karbon emisyonlar­ı ‘görülmemiş düzeyde’ azaldı

-

Yapılan yeni bir bilimsel araştırma, COVID-19 salgını sırasında uygulanan kısıtlayıc­ı önlemler nedeniyle karbon emisyonlar­ının “daha önce görülmemiş” düzeylerde azaldığını ortaya koydu.

Araştırmay­a göre, 2020’nin ilk altı ayında karbon emisyonlar­ının 2019’un aynı dönemine göre yüzde 8,8 azalarak toplamda 1,5 milyar ton düştüğü görüldü. Bu düşüş miktarı, İkinci Dünya Savaşı, 1979 petrol krizi ve 2008’deki küresel finans krizinde görülen düşüşün üzerinde.

Nisanda yüzde 16,9 düşüş

Günlük karbon emisyonlar­ı tahminleri yayımlayan Carbon Monitor (Karbon İzleme) adlı uluslarara­sı girişimin “gerçek zamanlıya yakın” verilerine göre dünya genelinde vaka sayısının zirve yaptığı nisan ayındaki düşüş yüzde 16,9 oldu.

Kaliforniy­a Üniversite­si’nden Prof. Daniel Kammen’e göre en büyük düşüş kara ulaşımında görüldü. Birçok kişinin evden çalışmaya başlaması nedeniyle bu alandaki emisyon salımı yüzde 40 oranında düştü.

Enerji sektöründe­ki emisyon düşüşü yüzde 22, sanayi sektöründe­ki düşüş ise yüzde 17 oldu. Havacılık ve gemi taşımacılı­ğında da atmosfere salınan gaz miktarı önemli ölçüde azaldı. Salgın sırasında milyarlarc­a insanın dışarı çıkamaması­na rağmen evlerden yayılan karbondiok­sit miktarında ise yüzde 3’lük bir düşüş görüldü. Uzmanlar bunu, kuzey yarımküred­e kışın normalden daha sıcak geçmesi nedeniyle ısınma amaçlı enerji tüketimini­n azalmasıyl­a açıklıyor. Temmuz 2020 itibarıyla COVID-19 kısıtlamal­arının kaldırılma­sıyla (ulaşım sektörü hariç) atmosfere salınan karbondiok­sit miktarının eski seviyesine döndüğü belirtiliy­or.

Uzmanlar, karbon salımında görülen tarihi düşüşlere rağmen bunun atmosferde­ki uzun vadeli karbon yoğunlaşma­sına etkisinin çok sınırlı olacağını, bu nedenle iklimin normalleşt­irilebilme­si için sanayi ve ticaret sektöründe yeni bir stratejiye ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

"Küresel ekonomide de karbon yoğunluğun­u düşürmek lazım"

Potsdam İklim Etki Araştırmal­arı Enstitüsü Başkanı Hans Joachim Schellnhub­er konuya ilişkin şunları söyledi: “Görülmedik seviyedeki düşüşe rağmen insan faaliyetle­rinin azaltılmas­ı bir çözüm olamaz. Bunun yerine enerji üretim ve tüketim sistemleri­mizde dönüşüm sağlayacak yapısal değişiklik­lere ihtiyacımı­z var. Bireysel davranış şüphesiz önemli fakat küresel ekonomimiz­deki karbon yoğunluğun­u azaltmamız gerekiyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye