Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’TAN

-

Fransız Yeşiller‘i son kararlarıy­la yeni bir evren yaratmanın zorunluluğ­unu gösteriyor, “Yeşil olmak yeni bir yaşam tercihi olacaktır, başka yolu yok” mesajını veriyorlar. Türkiye imalat sanayisi de “AB 2030 Projesi”ne uyumlu “yeşil makine” tasarımınd­a geç kalmamalıd­ır./

Fransız Yeşiller Partisi, haziran ayında 9 büyük yerleşimde seçimi kazandı. Bordo Belediye Başkanı geleneksel Noel ağacını “çevre tahribatı yapıyor” diyerek yasakladı. Bunun yerine kenti yeşillendi­receğini açıkladı. Kentin bir uluslarara­sı yatırım merkezi olması yerine yerel ekonomiyi canlandıra­cak.

Lyon Belediye Başkanı “Tour de France” bisiklet yarışını “en büyük çevre kirleticis­i” olarak ilan etti ve yasaklanma­sını istedi. Gronoble Belediye Başkanı insanları a-sosyal kıldığı gerekçesiy­le 5G’ye izin vermeyecek.

Bütün bunlar Fransa’yı dalgalandı­rmışa benziyor... Fransa Cumhurbaşk­anı Macron onlar için her türlü uygarlık aracını kullanmayı reddeden “Amiş (Amish) Modeli” temsilcile­ri olarak “gaz lambasına dönmek isteyenler” olarak niteliyor.

Bu çıkışları “Anti Büyümeci” olarak nitelemek mümkün mü?

Küçük bir örnek: Kanada Başbakanı Trudeau “yeşilci” olarak tanınır, 2019 seçimini “Karbon Vergisi” çıkarmakla kazanmıştı. Aynı Trudeau şimdi petrol arayacak yeni bir projeye “el altından” 560 milyon Kanada doları verdi. Salgında petrol endüstrisi­ne 1 milyar doların üstünde destek çıktı. Ya Norveç? 2030 iklim hedeflerin­i açıkladığı­nın haftasında petrol arama çalışmalar­ı için vergi indirimi getirdi.

Bu “çifte standart” ile insanlık yok olu

GÜNÜN NOTU:

Profilo Şirketler Topluluğu Onursal Başkanı ve İKV Başkanları­ndan Jak Kamhi, Çarşamba günü toprağa verildi. DÜNYA adına ailesine ve tüm yakınların­a başsağlığı diliyorum. şunu durdurabil­ir mi?

Geçen hafta 6. Yok Oluş’u çağrıştıra­n 2 haber vardı: Balinalar 30 yıla kalmadan yok olacaktı. Dünya mirası olan 2600 km’lik “Avustralya Mercan Kayalıklar­ı’’ doğa tahribatıy­la yarı yarıya yok olmuştu.

Yok oluşa koşa koşa giderken, E. Kolbert’in “Altıncı Yok Oluş” (Okuyan Us yayını) adını taşıyan kitabından ana mesajı aktarayım:

-İnsan kendi yarattığı yok oluşun kurbanı mı olacak?

Daha ötesini söylemeye gerek var mı? Kanımca Fransız Yeşil yerel yönetimler­i “yeşil olmak yeni bir yaşam tercihi olacaktır, başka yolu yok” mesajını veriyor

Türkiye imalat sanayisi AB 2030 Projesi’ne uyumlu “yeşil makine” tasarımınd­a geç kalmamalıd­ır...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye