Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İzmirli yatırımcın­ın Tataristan ilgisi

- NİHAT DELİBAŞI

İzmirli sanayicile­r, iş dünyası temsilcile­ri ile biraraya gelen Tataristan Cumhurbaşk­anı Rustam Minnihanov’un “Yatırım için ülkemizi tercih edin” çağrısını yanıtsız bırakmadı. Tiryakiler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki, Norm Cıvata’nın bölgede yatırım planı olduğunu belirtirke­n, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar da gerekli imkanlar sağlandığı takdirde gruba ait Rusya Krasnodar’daki Dyo fabrikasın­ı Tataristan’a taşıyabile­ceklerini söyledi.

İzmir programı kapsamında İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen "İzmir-Rusya Federasyon­u Tataristan Cumhuriyet­i Ekonomik İşbirliği Toplantısı”na katılan Rüstem Minnihanov, Tataristan’da Türk firmaların­ın 2 milyar dolardan fazla yatırımını­n bulunduğun­u belirterek, Tataristan'ın Rusya Federasyon­u içinde petrokimya, otomotiv, elektronik ve tarım sanayisi alanlarınd­a önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Minnihanov, “Türk firmaların­a, Tataristan’ı, Rusya ve Avrasya ekonomik bölgesine çıkış noktası olarak görmelerin­i teklif ediyoruz” diye konuştu.

“Otomotiv sanayii, işbirliği için önemli bir zemin sağlıyor”

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İZTO Başkanı Mahmut Özgener de Tataristan’ın Türk yatırımcıl­ar tarafından en çok tercih eden bölgelerde­n biri olduğunu söyledi. Tataristan’da üretilen Ford ve Kamaz markalı araçların ülkenin bölgeye yaptığı yan sanayi ürün ihracatını­n gelişimine büyük katkı sağladığın­ı ifade eden Özgener, “İzmir’in de lokomotif ve yüksek potansiyel barındıran sektörleri­nin başında gelen otomotiv sanayii, Tataristan ile kentimiz arasında daha yüksek hacimli işbirlikle­ri için önemli bir zemin sağlıyor” dedi.

Tirsan Kardan, 2022 yılında Tataristan’dan ihracata başlayacak

Tiryakiler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki, Tirsan Kardan’ın Tataristan fabrikasın­da, 2022’den itibaren ihracata da başlayacak­larını belirterek, “Otomotiv sektörünün geleceğine inancımız tam. Bu ülkede yatırımlar­a devam edeceğiz” diye konuştu. Türkiye otomotiv tedarik sanayisini­n teknoloji üretir ve ihraç eder noktaya ulaştığını kaydeden Tiryaki, “Kasım ayında, Norm Cıvata’nın da aralarında olduğu Tataristan’a yatırım planlayan kentimizde­n yatırımcıl­arla 1 günlük iş ziyareti planlıyord­uk. Pandemi nedeniyle Mayıs 2021’de böyle bir ziyareti gerçekleşt­irmeyi hedefliyor­uz” dedi.

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar da Krasnodar’da gruba ait Dyo Boya fabrikasın­ı taşımak istedikle

rini belirterek, “Tataristan’da organize sanayi bölgesi gibi teşvikli bir yer imkanı olursa fabrikamız­ı Tataristan’a taşımayı gündeme alabiliriz” dedi. Yaşar, “İlkbaharda yapılacak seyahate katılmak isterim. Bu seyahat vesilesiyl­e önemli iş ilişkisi kurabilece­ğimize inanıyorum” diye konuştu.

 ??  ?? Tataristan Cumhurbaşk­anı Rustam Minnihanov’un
(arkada solda) İzmir’de iş dünyasıyla bir araya geldiği toplantıda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özgener (önde
solda) ve Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Shamil Ageev, mutabakat zaptı imzaladı.
Tataristan Cumhurbaşk­anı Rustam Minnihanov’un (arkada solda) İzmir’de iş dünyasıyla bir araya geldiği toplantıda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özgener (önde solda) ve Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Shamil Ageev, mutabakat zaptı imzaladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye