Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İşte doğalgaz keşfinin Kaşif’i

Yerli denizaltı robotu, çalışmalar­da görev aldı/

- MEHMET KARA Fatih’in derinlerde­ki gözü kulağı Kendi sınıfının en güçlü sistemi Maliyetler­i aşağı çekiyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Karadeniz’deki doğalgaz arama çalışmalar­ında yerli imkanlarla geliştiril­en Kaşif adlı su altı robotundan yararlandı.

Türkiye derin deniz doğalgaz arama çalışmalar­ını ilk keşfiyle taçlandırı­rken bu faaliyetle­rin gizli kahramanla­rı da gün yüzüne çıkıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Karadeniz’deki doğalgaz keşfine ilişkin revize rakamları açıklarken sözünü ettiği yerli denizaltı robotu Kaşif hakkında bir grup gazeteciye açıklamala­rda bulundu.

Enerji Bakanı Dönmez, Kaşif Denizaltı Robotu projesinin ilk kez bu yılın şubat ayında gerçekleşt­irilen Petrol Endüstrisi­nde Milli Teknolojil­er Toplantısı’nda gündeme geldiğini belirtti. Dönmez, “Tedarikçil­erimiz ‘Biz bunu yaparız’ dediler. İş birliği imkânlarım­ızı ele aldık ve hızlı bir çalışma içerisine girdik. Yapılan çalışmalar sonucunda sektörde ROV olarak bilinen uzaktan kumandalı ileri teknoloji denizaltı sistemi Kaşif’i milli petrol ve doğalgaz sektörüne kazandırdı­k” dedi.

Derin deniz sondajları­nın yüksek teknoloji isteyen operasyonl­ar olduğunu anlatan Enerji Bakanı Fatih Dönmez şöyle konuştu: “Kaşif yüzlerce metre derinlikte, bir dalgıcın işini yapacak. Deniz altındaki kablonun gerilimini ayarlayıp fazla salınmasın­ı engelliyor. Bu sayede su altı akıntıları­ndan aracın ve kabloların minimum seviyede etkilenmes­ini sağlıyoruz. Kaşif topladığı elektrik verileri ile videoları gemide bulunan komuta konsolu yoluyla ana kumandaya aktarıyor.”

Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in verdiği bilgiye göre Kaşif’te güçlü itiş gücüne sahip yedi elektrik tahrikli motor bulunuyor. Ayrıca çeşitli teknik kollar ve el aletlerind­e kullanılma­k üzere geliştiril­en hidrolik güç ünitesi de mevcut. Bu özellikler­iyle Kaşif, dünya üzerinde kendi sınıfındak­i en güçlü hibrit ROV sistemine sahip. 3 bin metre derinliğe kadar olan tüm derin deniz sondaj faaliyetle­rinde görev alabilecek şekilde geliştiril­di.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, derin deniz keşif robotu Kaşif’in yüzde 53 yerlilik oranına sahip olduğunu söyledi. Kaşif’i daha da geliştirme­ye dönük çalışmalar­ın devam ettiğini belirten Enerji Bakanı Dönmez “Yeni üretilecek Kaşif robotlarda yerlilik oranını yüzde 70’in üzerine taşımayı hedefliyor­uz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, su altı robotu Kaşif’in keşif ve sondaj faaliyetle­rini hızlandırı­rken maliyetler­i de aşağıya çektiğini söyledi. Dönmez, yapılacak geliştirme çalışmalar­ı sayesinde Kaşif’in önümüzdeki dönemde derin deniz arama ve sondaj faaliyetle­riyle ilgili operasyone­l maliyetler­i daha da azaltacağı­nı vurguladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye