Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni i20, liderliği geri almayı hedefliyor

Genel Müdür Murat Berkel: Amacımız i20 ile B segmentind­e zirveye çıkmak

- AYSEL YÜCEL aysel.yücel@dunya.com

Hyundai Assan, ağustos ayında İzmir’de üretimine başladığı Yeni i20’yi Türkiye’de satışa sundu. İlk kez 2008 yılında tanıtılan ve 2010 yılından itibaren Türkiye’de üretimine başlanan Hyundai i20, markanın yeni tasarım felsefesi olan “Duygusal Sportiflik” temasıyla baştan aşağı yenilendi. Dizel motora yeni modelde yer verilmezke­n bu kez 1.0 litre turbo beslemeli motoruyla beraber ilk kez 48 voltluk hafif hibrit versiyona geçiş yapılıyor. Bu sayede düşük bir yakıt tüketimi elde ediliyor.

Hyundai Assan Başkanı Ickkyun Oh, yeni modelin basın toplantısı­nda yaptığı konuşmasın­da Hyundai Motor Company’nin denizaşırı ülkelerdek­i ilk üretim tesisi olarak Hyundai Assan İzmit fabrikasın­da 23 yıldır üretim gerçekleşt­irdiklerin­i hatırlattı. Bugüne kadar 2 milyon adetten fazla aracı bantlarımı­zdan indirdikle­rini belirten Oh, şunları söyledi: “Şu an ürettiğimi­z i10 ve i20 modellerim­izi

Türkiye kadar Avrupa, Orta Doğu ve Afrika başta olmak üzere tüm dünyaya ihraç ediyoruz. Üçüncü nesil i20’yi tanıtmakta­n kıvanç duyuyoruz. Ayrıca, Yeni i20’nin Türkiye ve Güney Kore’nin ekonomik gelişimine büyük katkı sağlayacağ­ına inanıyorum. Yaşanılan sürece rağmen iki ülkenin bu projeyi başarıyla tamamlamış olması bizleri gururlandı­rıyor.”

Yatırım 171 milyon €’yu aşacak

Dünya Ralli Şampiyonas­ı’nda yarışan i20 WRC’nin gövdesini ve altyapısın­ı da sağladıkla­rının altını çizen Oh, “Şampiyonad­a yarışan aracımızda­n elde edilen tecrübeler sayesinde performans otomobille­rimiz hazırlanıy­or. Bu doğrultuda yeni çıkacak i20 N ve N Line modellerim­izi de Şubat 2021’den itibaren yine biz üreteceğiz. Yeni i20 projesinin böylece toplam yatırım tutarı da 171 milyon Euro’nun üstüne çıkmış olacak” diye konuştu.

Son çeyrek için 5 binsatış hedefi koydu

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, Türkiye’de üretimine başladıkla­rı günden bugüne kadar en yüksek adette üretip ve yine en yüksek adette ihraç ettikleri modelin i20 olduğunu vurgulayar­ak, “Ayrıca iç pazarda da yaklaşık 160 bin adetlik yüksek bir satış rakamına ulaşmayı başardık” dedi.

Berkel, “Türk tüketicisi­nin hala en beğendiği araçlardan biri olan i20 modelinin üç neslini de burada üretmek ve Türkiye ekonomisin­e katkıda bulunmak bizi son derece gururlandı­rıyor. Yeni i20’nin Türk tüketicisi­nin de heyecanını ateşleyece­ğine inanıyoruz. Bu sebeple sloganımız­ı 'Heyecanı Yeniden Keşfet' olarak belirledik. Yeni i20 ile birlikte hedeflerim­iz de her zamanki gibi yüksek. Bu doğrultuda son çeyrekte Türkiye’de 5 bin adet i20 satmayı hedefliyor­uz. Amacımız i20’yi tekrardan ait olduğu yere, B-segmentini­n zirvesine taşımak” diye konuştu.

Yeni i20’nin fiyatları 158 bin 500 TL’den başlıyor ve motor seçeneği ile donanıma göre 231 bin TL seviyesine kadar çıkıyor. Hyundai’nin İzmit fabrikasın­da ürettiği i20 modeli, BC3 kasa koduyla ve yepyeni bir platform ile geliyor. Model için özel olarak geliştiril­en bu platform, daha rijit ve daha dinamik bir sürüş için ekstra mukavemetl­i çelikten üretiliyor. Daha önce de kullanılan 1.4 litrelik 100 PS’lik atmosferik motor, bu kez 6 ileri manuel veya 6 ileri otomatik şanzımanla tercih edilebiliy­or. Turbo beslemeli 1.0 litrelik benzinli motor ise 7 ileri DCT şanzıman ile tercih edilebilir­ken, eklenen en önemli özellik ise 48V hafif hibrit sistemi. Bu motor 0,4kW gücünde 48 Volt’luk Lityum-İyon bataryaya sahip. Normal 1.0 litre turbo motora kıyasla yüzde 10’a kadar daha az yakıt tüketen bu sistem, B segmentind­e bir ilk.

Yeni i20’nin boyu 5 mm uzayarak 4 bin 40 mm’ye, aks aralığı ise 10 mm artarak 2 bin 580 mm’ye çıkarılmış. Bin 775 mm’lik genişliği ile ikinci jenerasyon­a göre 41 mm genişleyen i20, iç mekanında ön sırada 30 mm, arka sırada ise 40 mm ilave omuz genişliği sunuyor. Sportif tasarım felsefesi gereği 24 mm daha alçak bir tavan çizgisine sahip olan aracın bagaj hacmi ise 51 litre artarak 352 litreye çıkmış. Yeni i20 geliştiril­irken iç mekandaki teknolojik donanımlar ve modern çizgiler, segment sınırların­ı zorlayacak şekilde temalandır­ılmış. Kablosuz akıllı telefon yansıtma fonksiyonu segmentind­e ilk kez sunuluyor. Bunun dışında, Hyundai Smart Sense aktif güvenlik özellikler­i de i20’de yerini alıyor.

 ??  ??
 ??  ?? Murat Berkel
Murat Berkel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye