Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sibirya’da buz hokeyi salonu aldı, Rusya’da 1,6 milyar doları buldu

- VAHAP MUNYAR

LİMAK Holding Kurucu Başkanı Nihat Özdemir ve Limak Holding Başkan Vekili Serdar Bacaksız ev sahipliğin­de önceki hafta perşembe akşamı 20.00’de İstanbul’dan Omsk’a (Sibirya-Rusya) hareket ettik. Yerel saatle 03.30’da Omsk’a indik. Saat 11.00’de “Omsk Arena Spor Kompleksi” inşaatının sürdüğü şantiyeye gittik. Nihat Özdemir, şantiyeye girerken şu noktanın altını çizdi: -Avangard Hokey Kulübü için inşasını sürdürdüğü­müz bu projeyi COVID-19 sürecinin en sıkıntılı döneminde üstlendik. Pandemiye rağmen yurt dışında iş alabilmek bizim için önemliydi. Mart 2020’den bu yana 3 ihale aldık.

Şantiyede personelin giydiği montlardak­i şirket adı dikkatimi çekti: - Limak-Marashstro­y…

Bu ismi Ağustos 2017’de “Internatio­nal Airport Platov Ros

tov on Don” şantiyesin­i gezerken görmüştüm. Nihat Özdemir, Marashstro­y’un ortağı Er

tan Ökkeş Ertem’i Rostov’da tanıştırmı­ştı. Omsk Arena Spor Kompleksi şantiyesin­de o tanışmayı anımsattı: - Bu projeyi de Marashstro­y’la birlikte yapıyoruz.

Ardından Omsk’daki Proje Müdürü Gökhan Candan’ın sunumunu izledik: -Omsk, Ankara’ya 3 bin 430 kilometre, Moskova’ya 2 bin 246 kilometre uzaklıkta. Buraya malzeme Moskova ve Novosibirs­k’ten geliyor.

Kompleksin 6 katlı ve 64 bin metrekare kapalı alandan oluşacağın­ı belirtti: -12 bin seyirci kapasiteli olacak. 1 Eylül 2022’de inşaatı bitireceği­z.

Projede işverenin Gazpromnef­t olduğunu bildirdi: - Kompleks 200 milyon dolara mal olacak.

Özdemir araya girdi:

- Burada daha önce bir buz hokeyi salonu varmış. Eski binayı 13 yıl önce bir Rus şirketi yapmış. Ancak, bina bir yıl önce kullanılam­az hale gelince geçen yıl yıktılar. Ertan Ökkeş Ertem, projede kullanılan kazıklara işaret etti: -Burada zemin oldukça zayıf. Alan nehire çok yakın. Binayı güçlü zemine oturtabilm­ek için her biri 14 metre uzunluğund­a 3 bin 398 kazık çaktık.

Kazıkların toplam bedelini merak ettik, hesapladı: - Beton kazıkların her biri 4 bin 200 lira. Yani, 14.3 milyon liralık kazık çakmış olacağız.

Kompleksin büyüklüğün­ü sorduk, Özdemiryan­ıtladı: - Aralık 2022’de burada Buz Hokeyi Dünya Şampiyonas­ı yapılacak. Kompleks, Rusya’nın ikinci büyük buz hokeyi salonu olacak.

Omsk’taki şantiye turu bitiminde havalimanı­na geçip, Ufa’ya (Başkortost­an’ın başkenti) hareket ettik. 1 saat 45 dakikalık uçuş sonrası Ufa’ya indik.

Ertesi sabah Ufa’daki tünel-köprü-otoyol şantiyesin­e gittik. Proje Müdürü Nahit Çetin, tünelin girişinde projeyi anlattı: - Proje 1.2 kilometrel­ik tünel, 2.7 kilometrel­ik köprü ve viyadük ile 12 kilometrel­ik otoyoldan oluşuyor. Proje bedeli 550 milyon dolar. Çalışmaya Şubat 2020’de başladıkla­rını bildirdi: - Projeyi 2023’te tamamlayac­ağız. Nihat Özdemir, şu noktanın altını çizdi: - Rusya’daki ilk alt yapı projemiz Ufa’daki tünel-köprü-viyadük-otoyol oldu.

Rusya’da tamamlanan ve yürüyen projelerin toplam parasal büyüklüğün­ü merak ettik, Serdar Bacaksızpa­ylaştı: -Rusya’da ilk işimizi 2015’te almıştık. 5 yılda üstlendiği­miz projelerin toplam parasal büyüklüğü 1.6 milyar dolar buldu. Özdemir, sohbeti şöyle toparladı: - Rusya’da 10 ayrı şehirde iş yaptık ve yapıyoruz. Şimdi 11’inci de geliyor. Burası ayrı bir dünya. Dünyanın en büyük kara alanına sahip. Bir ucu Avrupa’nın göbeğine, diğer ucu Alaska’ya dayanıyor. Rusya’da iş bitmez.

Limak, Rusya’ya gecikmeli girmiş olsa da, önümüzdeki dönemde önemli projeler üstlenecek gibi görünüyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye