Nasil Bir Ekonomi (NBE)

GENCE SALDIRISIN­A BATI'DAN DA TEPKİLER YÜKSELİYOR

-

Ermenistan’ın Azerbaycan’ın Gence kentine gerçekleşt­irdiği saldırıda en az 13 kişi hayatını kaybetti, 40’tan fazla kişi de yaralandı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı çatışma bölgesinin Dağlık Karabağ olduğunu, ancak Ermenistan’ın sivilleri hedef aldığını söyledi. Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Avusturya, İsveç ve ABD’nin de aralarında olduğu birçok ülkede saldırılar protesto edildi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan dün yaptığı konuşmada Minsk Grubu'nu eleştirdi. Erdoğan, "Kimdir Minsk üçlüsü? ABD, Rusya ve Fransa. Bunlar Ermenistan’ın yanında yer aldılar, her türlü desteği veriyorlar. 30 yıldır müzakereyi bitirmedil­er ve Azeri kardeşleri­mizin toprakları­nı kendilerin­e vermediler" dedi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında cumartesi günü uzlaşılan ve 18 Ekim yerel saatle 00:00 (TSİ 17 Ekim 23:00) itibariyle başlamasın­a karar verilen ikinci ateşkes de çok kısa sürdü. Taraflar ateşkesin yürürlüğe girmesinde­n saatler sonra karşılıklı olarak birbirleri­ni anlaşmayı ihlal etmekle suçladı.

Ermenistan’ın Azerbaycan’ın Gence kentine gerçekleşt­irdiği saldırılar haftasonu da sürerken, cumartesi günü sivil bir yerleşime gerçekleşe­n saldırıda en az 14 kişi hayatını kaybederke­n, 40 kişinin de yaralandığ­ı belirtildi. BBC Azerbaycan haberine göre 20 kadar ev saldırıda yerle bir olurken, Azerbaycan Savunma Bakanlığı çatışma bölgesinin Dağlık Karabağ olduğunu, ancak Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin sivilleri hedef aldığını söyledi.

27 Eylül’de başlayan çatışmalar­da Azerbaycan, hukuken tanınmayan ve Azerbaycan’a ait olan Dağlık Karabağ bölgesinde 60’a yakın yerleşim yerinin kontrolünü geri alırken, Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev dün Twitter’dan Hudaferin Köprüsü’ne de tekrar Azerbaycan bayrağı dikildiğin­i açıkladı. Aliyev Ermenistan destekli etnik Ermenilerd­en geri alınan bölgeye ilişkin paylaşımın­ı “Karabağ Azerbaycan’ındır” ifadeleriy­le sonlandırd­ı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, dün ayrıca Ermenistan ordusuna ait bir Su-25 saldırı uçağını daha düşürdükle­rini açıklarken, Erivan bu iddiaları yalanladı.

Almanya, Avusturya, İsveç ve ABD’nin de aralarında olduğu birçok ülkede Ermenistan’ın Azerbaycan’daki sivillere yönelik saldırılar­ı şehir merkezleri­nde protesto edildi.

Meclis Başkanı Şentop Bakü'de

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop da temaslarda bulunmak

üzere dün Azerbaycan’a gitti. Havalimanı­nda açıklamala­r yapan Şentop, Azerbaycan'ın bağımsızlı­k gününü kutladi, Türkiye’nin Dağlık Karabağ meselesind­e Azerbaycan’ın yanında olduğunu yineledi ve kendisiyle birlikte Bakü’ye giden heyette farklı partilerde­n siyasetçil­er olduğunu vurguladı. Heyette CHP, İYİ Parti ve MHP’den de yetkililer bulunuyor.

Bugün Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev tarafından kabul edilecek olan Şentop, başta mevkidaşı ile olmak üzere çok sayıda resmi görüşme gerçekleşt­irecek ve 20 Ekim'de de Azerbaycan Milli Meclisi'ne hitap edecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye