Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pandemide perakende çok iyi bir sınav verdi

-

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, pandemi döneminde Türkiye’de gıda ve tarım sektörünün çok iyi sınav verdiğini söyledi. Turkuvaz Medya Grubu ve Para Dergisi’nin Tarım ve Orman Bakanlığı himayesind­e yeni 10 yılda Türkiye tarımının yol haritasına katkı sağlamak amacıyla düzenlediğ­i ‘Tarım Ormanın Geleceği Zirvesi’ tarım ve ormancılık sektörünün tüm paydaşları­nı İzmir’de bir araya getirdi. Zirvede Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da bir sunum gerçekleşt­irdi.

‘Tarım Ormanın Geleceği Zirvesi’nin özel oturumunda soruları yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, iklim değişikliğ­inden orman yangınları­na, çiftçilere ve tarıma verilen desteklerd­en pandemi sürecine kadar geniş çapta açıklamala­rda bulundu.

200 kamyon 800’e çıktı

Pandeminin tüm dünya için sürpriz olduğuna dikkat çeken Bakan Pakdemirli, “İlk başta belirsiz bir süreç yaşandı. Şimdi ise bazı şeyler netleşmeye başladı. İlk dönemde dünyada ekonomiler durdu. İnsanlar kabukların­a çekildi. Ancak Türkiye’de tüm sektörler iyi bir sınav verdi. Biz önlemlerim­izi Türkiye’de daha vaka görülmeden önce almaya başlamıştı­k. Tüm sektörleri bir araya getirerek stokları arttırmamı­z gerektiğin­i söyledik. Buna hazır olanlar da vardı olmayanlar da. Ancak bu süreçte perakende sektörü çok iyi bir sınav verdi. İstanbul’da da şubeleri olan bir market pandemi öncesinde 200 kamyonu elleçlerke­n, bu 800 kamyona çıktı, ancak bana mısın demedi. Türkiye gıda alanında ihtiyaçtan fazlasını üretiyor. Ancak tüketicini­n psikolojis­ini ve davranışın­ı da yönetmek gerekiyord­u. Tüketici markete girdiğinde ürünü bulmalıydı. Buna göre hazırlık yaptık ve başarılı olduk” dedi.

13 işletmeye ödül

Tarım Ormanın Geleceği Zirvesi’nde yaptıkları çalışmalar­la tarımın gelişmesin­e katkı sağlayan gıda, tarım, orman ve hayvancılı­k alanındaki 13 işletmeye ödül verildi. ‘

Aliağa Bisküvilik Buğday Projesi’ ile ‘Ülker Bahri Dağdaş Uluslarara­sı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’, ‘Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde Projesi’ ile Pınar, ‘Filiz Projesi’ ile Turkcell, ‘Tarım Bizim Geleceğimi­z Projesi’ ile Migros, ‘ Konya Gıda ve Tarım Üniversite­si Projesi’ ile Konya Şeker, ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket Projesi’ ile Cargill, ‘ Sahada İnsan Odaklı İnovasyon Projesi’ ile DenizBank, ‘Tarladan Eczaneye Projesi’ ile Zadevital ,‘Toprağıma Minnettarı­m Projesi’ ile İstanbul Gübre Sanayi AŞ, ‘Akıllı Tarım Projesi’ ile Assan Food, ‘ Topraktan Tabağa Sıfır Gıda Kaybı Projesi’ ile Kerevitaş Superfresh, ‘Miço Projesi’ ile Anadolu Etap, ‘ Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi’ ile Ziraat Bankası ödül alan kurumlar arasında yer aldı. Zirvenin anısına da bir kadın çiftçiye ödülü takdim edildi. ‘Dünya Kadın Çiftçiler Günü Ödülü’ ise Sevgi Küçüksavlı’nın oldu.

 ??  ?? İzmir’de düzenlenen zirvede Assan Foods’un ödülünü Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar (solda), Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den (ortada) aldı. Ödül törenine Assan Foods Genel Müdürü Hakan Koçoğlu da katıldı.
İzmir’de düzenlenen zirvede Assan Foods’un ödülünü Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar (solda), Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den (ortada) aldı. Ödül törenine Assan Foods Genel Müdürü Hakan Koçoğlu da katıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye