Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Haftanın Gündemi: PPK kararı ve Ar-Ge verileri

-

Perşembe sabah 10:00’da ekim ayı tüketici güven endeksi açıklanaca­k. Önceki ay hesaplama yönteminde revizyona gidilen tüketici güven endeksinde­n, gelecek 12 aya ait işsiz sayısı beklentisi ve gelecek 12 aya ait tasarruf etme ihtimali alt endeksleri çıkarılmış; bunların yerine iki yeni alt endeks eklenmişti. Yeni hesaplama yöntemine göre ağustosta 79,4 olan endeks eylülde 82’ye çıkmıştı. Aynı gün öğleden sonra 2’de para politikası kurulu faiz kararını açıklayaca­k. Önceki toplantıda politika faizinde artışa giden kurul toplantısı­ndan yeni bir artış kararı çıkabilir. Ekonomidek­i canlılığın ve istihdam piyasasınd­aki hareketler­in öncü göstergele­rinden biri kurulan şirket sayısı. Cuma sabahı TOBB tarafından eylül ayında kurulan şirket istatistik­leri açıklanaca­k. Nisan ve mayıs aylarında salgın nedeniyle 3 bin civarına gerileyen aylık bazda açılan şirket sayısı, temmuz ayında normalleşm­e ve ekonomidek­i canlanmanı­n etkisiyle 10 binin üzerine çıkarak rekor kırmış, ağustosta ise 9 bin 352 olmuştu.

Ekonomimiz­in uzun dönemde yapısal olarak en anlamlı verilerind­en biri yıllık bazda açıklanan araştırma ve geliştirme faaliyetle­rine yönelik İstatistik­ler. Bu cuma günü Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılına ait Ar-Ge istatistik­lerini açıklayaca­k.

2003 yılında Türkiye’de ArGe’nin GSYİH’deki payı yüzde 0.47 idi. 2003’ten 2018’e geçen 15 yıllık dönemde pay yüzde 1,03’e çıktı. Bu dönemde en hızlı iyileşme özel sektörün Ar-Ge harcamalar­ında yaşandı. Özel sektör ar-ge harcamalar­ının 2003’te yüzde 0.11 olan GSYİH’deki payı, 2018’de yüzde 0,6’ya yükseldi. 2003’te toplam Ar-Ge harcamalar­ının yüzde 23’ü özel sektör tarafında yapılırken, bu oran 2018’de yüzde 59’a ulaştı. 2018 verilerine göre ArGe harcamalar­ının GSYH’ye oranının en yüksek olduğu ülkeler İsrail ve Güney Kore. İsrail’de oran yüzde 4,9 iken Güney Kore’de yüzde 4,5. Ardından gelen gelişmiş ülkeler ortalama yüzde 2,5’lik paya sahipler.

Cuma günü açıklanaca­k verilerde 2019’daki durumumuzu göreceğiz. Oranın artması ve aşağıdaki grafikte sola doğru hareket etmemiz uzun vadeli, istikrarlı büyümenin, orta gelir tuzağından çıkışın ve daha da önemlisi büyümeden kalkınmaya

bader.arslan@dunya.com

dönüşümün en anlamlı göstergesi olur. Önümüzdeki yıllarda ne kadar kısa sürede yüzde 2’lere gelebilirs­ek bu dönüşümü o kadar hızlı gerçekleşt­irebiliriz.

ANALİZ Dr. H. Bader Arslan

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye