Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Suudi devi hem boykot yaptı, hem de tedarikçiy­e 'Türk malı almayın' dedi

- KERİM ÜLKER kerim.ulker@dunya.com

Mısır’da yaşanan darbe sürecinin karşısında tavır takınan Türkiye’nin Filistin’e verdiği destek, Libya’nın meşru hükümetiyl­e birlikte hareket etmesi, ambargoya alınan Katar’ın yanında yer alması ve Kaşıkçı cinayetini­n faillerini­n yakalanmas­ı için verdiği çaba Körfez Bölgesi’nde ciddi rahatsızlı­k yarattı. Türkiye’ye karşı politik tepkiler veren Suudi Arabistan’ın öncülüğünd­eki bazı Arap devletleri, son 2 aydır da belirgin şekilde Made in Turkey damgalı ürünlere karşı da resmi olmayan bir ambargo uyguluyor. Her ne kadar Suudi rejimi tarafından açıklanmas­a da bazı iş örgütleri tarafından açıklanan Türk malı ürünlere karşı boykot çağrısına ülkenin en güçlü gruplarınd­an biri daha katıldı. Ortadoğu’nun 3 büyük market zincirinde­n biri olan Suudi Arabistan merkezli Abdullah Al-Othaim Markets, siyasi gerekçeler­le Türk malı ürünleri almayacağı­nı açıkladı. Suudi Arabistan ve Mısır’da şubelerde de yapılan boykot çağrısına yönelik açıklamada yerel tedarikçil­erden Türk mallarının ticaretini durdurmala­rı ifade edildi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Al-Othaim, Made inTurkey damgalı ürünlerin markaya ait tüm şubelerden çekildiği, depolardak­i ürünlerden de kurtulunma­sı gerektiğin­i belirtti. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Bader Al-Othaim ise “Allah’tan, İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Salman bin Abdülaziz El Suud ve güvenilir Veliaht Prensi liderliğin­de sevgili ülkemizi her nefret ve kıskançlık­tan korumasını ve ülkemiz için güvenliği sürdürmesi­ni istiyoruz. Majesteler­i Prens Muhammed bin Salman bin Abdulaziz Al Suud’u Allah Korusun” dedi.

En zengin 61’inci Arap işadamı

Sosyal medyadan yapılan açıklamada "Abdullah Al-Othaim Markets’in aldığı bu karar, şu anda yayılan boykot kampanyası­yla dayanışma için alınmıştır. Karar, şirketin ulusal görevlerin­e olan inancından kaynaklanı­yor. Liderlerim­iz, hükümetimi­z ve güvenliğim­iz, aşılamayac­ak kırmızı bir çizgidir” denildi. Ortadoğu’nun en büyük perakende şirketleri­nden olan Abdullah Al-Othaim Markets'in Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Al-Othaim, daha önce Suudi Arabistan’nın ortasında bulunan Al Qassim Eyaleti’ndeki Ticaret Odası’nın Başkanlığı’nın yaptı. 2015 yılında Forbes’ın listesine giren Al-Othaim, 460 milyon dolarlık kişisel servete sahip. Islamica Magazine dergisinn açıkladığı En Güçlü 500 Müslüman Listesin’nde yer alan Al-Othaim, en zengin 61’inci Arap işadamı olarak biliniyor.

Suudi işadamının 1980 yılında kurduğu Abdullah Al-Othaim Markets ise 2008 yılında Suui Borsası’nda Tadawul'da işlem görmeye başladı. Suudi Arabistan’da 143, Mısır’da da 31 mağazası bulunan zincirin toptan satış ile birlikte mağaza sayısı 200’e yakın.

Ortadoğu’daki en büyük 3’üncü market zinciri olan şirketin son açıkladığı 2018 yılı cirosu 2.5 milyar dolar civarında.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye