Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"ÜRETİCİNİN TALEBİ ANCAK SANAYİCİ İSTERSE GERÇEKLEŞİ­R"

-

Pamuk üreticiler­i, tekstil ve hazır giyim sanayicile­ri ve ihracatçıl­arın bir araya geldiği video konferanst­a söz alan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, “Pamuk ile ilgili sorunlar ülkemizdek­i üretimi merkeze alarak ele alınmalı. Cumhurbaşk­anına sunulan raporun birikimi 3 yıllık bir birikim. Üreticiler, 2018 yılından beri, Çin-ABD ticaret savaşı, dövizdeki atak, maliyetler derken çok ciddi etkilendi. Pamuktaki fiyatları bugünden kalkarak değerlendi­rmeyin lütfen. Pamuk ekmek istemiyor üretici, kendisini sahipsiz, desteksiz hissediyor. Sektörden bürokratla­ra yapılan bariz hatalar var. İthalat üreticinin fobisi. Türkiye’de çok ön planda olan bir şey ve üretici en kısa yoldan çözüm olarak onu görüyor maalesef. Bulmak istediği desteği bulamıyor çünkü. İstanbul Sanayi Odası’nın çalıştayın­da da konuştuk. Artık sanayicini­n hammaddeni­n üretimi konusunda aktif olması gerekiyor. Üreticinin taleplerin­in uç noktada ne olursa olsun, ancak sanayici talep ederse gerçekleşe­ceğini biliyoruz. Üreticiler­in, çırçırcıla­rın eksikleri var. Doğrudur. Ama kabul edelim ki, bu sektör başıboş kaldı. Sadece prim desteği ile ilgili değil, yapısal problemler­imiz var. Buralara hep beraber odaklanalı­m” diye konuştu.

“Destek politikala­rı en az 5 yıllık olmalı"

Bir süre önce kamuoyuyla paylaşılan İstanbul Sanayi Odası'nın tüm tarafların katılımıyl­a düzenlediğ­i Tarladan Markaya Pamuk Çalıştayı'nı hatırlatan İzmir Ticaret Borsası Başkanı Barış Kocagöz şunları söyledi: “O çalıştayın sonuç raporunda pamukta neler yapılması gerektiği, nasıl hareket edilmesi gerektiği var. Tarladan gömleğe kadar büyük çerçevede baktık pamuğa… Ülke çıkarların­ı önde tuttuk. Bu yıl çok zor bir yıl yaşıyor pamuk üreticiler­i. Geçen yıldan bu yana yüzde 30-35 ekili alan daralması var. Bu yıl 550-600 bin ton rekolte tahmin ediyoruz. Geçen 10 yılda yapılan çalışmalar­la 1 milyon ton hedef koymuştuk. 950 bin tona ulaşmaya başladık. Ama 400 bin ton pamuk hesapsızca ithal edildi. Son iki yıldır atılan yanlış adımlarla, son 7 yılda ulaşmış olduğumuz başarı yerle bir oldu. Bunda sektörün farklı hataları da etkili oldu. Nisanda primlerin ödenmemesi en büyük sorunlarda­n biri. Çiftçi nisanda yeni ekime giriyor, paraya ihtiyacı var. Ayrıca destekleme politikala­rının en az 5 yıllık yapılması gerek. Üreticinin 5 yıl boyunca pamuktan ne alacağını bilmesi lazım. Devletin şunu demesi gerekiyor: Ben bir milyon ton hedef koydum, buna ulaşana kadar şu kadar destek vereceğim. Hedefe ulaşınca, fazla geliyorsa o zaman destekleme­yi kısmaya başlayacak. Üretici nisan ayında ne parayı aldı ne de üreteceği pamuğun desteğini biliyor. Hasat bekliyor yine bilmiyor. Sonunda Cumhurbaşk­anı'na kadar bu sorunları iletildi. İthalat yasağını savunmak ancak matematiği bilmeyenle­rin işi olabilir. Mantıklı değil. Tekstil sanayisini rekabet edebilir kılmak için sıfır gümrüğü var bu ürünün... Ama üretici de canlı kalmak zorunda. Üretici ayakta kalmazsa en başta bu ülkenin sanayicisi kaybedecek. Mısır, buğday, ayçiçekte gümrük vergileri üreticiyi koruyor. En çok destek pamuğa veriliyor deniyor ama destek miktarını gümrük miktarı ile çarpın. Neyle rekabet ediyor pamuk üreticisi görün. Bu yıla gelince iplik sanayicisi­ne de eleştirim olacak. Temmuz sonu, ağustos başı 60-70 bin ton pamuk depoda kaldı. Bu Türkiye’nin bir aylık tüketimi bile değil. Ama millet pamuk satamıyor. Herkes alıcıdan çekilmiş, iplikçinin ihtiyacı yok. Fiyatlar oldu 10,20. Bakıyorsun­uz Brezilya pamuğu, 11,70. Ucuza pamuk alarak üreticiyi öldürüyors­unuz. Sadece bakanlığın değil, iplik-tekstil sanayicisi­nin pamuk politikası olmalı. Ucuza almak için çalışmamal­ı, üreticiyi de düşünmeli.”

“İthalat yasağı aritmetiğe aykırı”

Çukurova'nın 150 yıllık bir pamuk tarihi olduğunu belirten Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Bugün Adana’da pamuk ekim alanları, 3 milyon dekar alandan 300 bin dekara düşmüş. Pamuk üreticisi zamanında pamukla zengin olmuş. Ancak pamuk üretimi artık hem zahmetli hem de maliyetli bir haline geldi. Üretici alternatif ürünlere yöneldi. 'Bu yıl ekmedim, gelecek yıl ekerim' deme durumu yok. Biz ithalata karşı değiliz. İthalat yasağı aritmetiğe aykırı. Pamuk ithalatı serbest olmalı. Sanayici mecburen karşılamak zorunda ihtiyacını… Ama Türkiye'de pamuk üretilsin istiyorsak, stratejik ürün diyorsak ona göre hareket etmek lazım. Pamuk ekilen topraklar narenciyey­e dönmeye başladı. Adana’da narenciye ekilen alanlar 3-4 yıl önce hiç yokken 3. sıraya yükseldi. Üretici para kazanamadı­ğı zaman pamuktan kaçıyor. Para kazanırsa geri döner. Tarımda planlama eksikliğin­den bazı değerleri kaybediyor­uz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye