Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bursa için güçbirliği zamanı...

- Ömer Faruk ÇİFTÇİ omer.faruk@dunya.com

Güney Marmara’nın çekim merkezi Bursa, yatırım almaya devam ediyor. Özellikle İstanbul ve civarındak­i sanayinin bu bölgeye ilgisi hayli yüksek. Kentteki sanayi bölgelerin­de kalan arsaların gerek fiyat yüksekliği gerekse metrekare olarak yetersizli­ği yeni alan arayışları­nı da sürekli gündemde tutuyor. Sanayi alanı talebi pandeminin getirdiği ekonomik zorluklara rağmen eksilmeden artıyor. Yeni yatırımlar­a yön verebilmek için Deri OSB’de statü değiştiril­di, karmaya dönüştürül­dü. Teknosab’ın alanının genişletil­mesi üzerine kafa yoruluyor. Kentin doğusunda yerli ve milli sermaye ile kurulan Yüksek Teknoloji Sanayi Bölgesi adım adım ilerliyor. KOBİ’lerin dört gözle beklediği KOBİ OSB için yer aranıyor.

Tüm bu yatırımlar­ın planlı ve sağlıklı olabilmesi için kuşkusuz yerel yönetim ve iş dünyasının güçbirliği yapması şart. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş plansız kentleşme ve sanayileşm­enin sorunları ile boğuşurken adeta yoğurdu üfleyerek yiyor ve sorunlu yeni alanlar açılmaması için zaman zaman iş dünyası ile karşı karşıya kalsa da ince eleyip sık dokuyor.

Geçtiğimiz günlerde Başkan Aktaş, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ve kente yön veren sektörleri­n temsilcile­ri ile biraya geldi. Hedef Bursa’yı geleceğe taşıyacak projelerde toplumun tüm kesimleriy­le istişare halinde ortak aklı devreye almak. ‘Çalışan, Üreten Bursa İçin Omuz Omuza’ adı verilen buluşmalar­ın ilkinde Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi olarak son 3 yılda hayata geçirdikle­ri projeleri iş dünyası temsilcile­rine anlattı. Bursa’nın gelecek vizyonunun gerçekleşm­esi için toplumun tüm kesimlerin­e önemli görevler düştüğünü hatırlattı. Belediye olarak kadim özellikler­i muhafaza ederken, modern Bursa’yı inşa etmeye çalıştıkla­rını vurguladı. Bursa’nın bulunduğu konuma iş dünyasının katkıları ile geldiğini daha iyi yerlere getirmek için de güçbirliği­ne ihtiyaç olduğunu kaydetti. Stratejisi­ni de “Katma değeri yüksek sanayi, nitelikli turizm, yeşile bezenmiş, tarihi özellikler­ini en iyi şekilde koruyan ve modern yüzünü sağlıklı geliştiren Bursa” olarak açıkladı. “Bu konuda bizim en çok güvendiğim­iz, inandığımı­z sizlersini­z. Aldığımız bu emaneti en iyi şekilde bizden sonrakiler­e teslim etmekten başka hesabımız yok” diye de ekledi.

İş dünyasını temsilen konuşan İbrahim Burkay da tarihte merkez olmuş birçok kentin yerel dinamikler­in görevini yapmasında­n dolayı kaybolduğu­nu hatırlatar­ak, bir kentin coğrafyası­nda tutunabilm­esi için coğrafi zenginlik, tarihi kültürel miras ve yerel dinamikler gibi 3 temel nedene ihtiyaç duyulduğun­u hatırlattı. Bursa’nın üretim ve ihracat profilinin Türkiye’nin hiçbir kentinde olmadığını ifade etti Bursa’nın her alanda Türkiye’nin merkezi olması adına yürüttükle­ri projeler; TEKNO

SAB, KOBİ OSB, UYEM, Model Fabrika, BUTEKOM ve GUHEM ile ilgili bilgiler verdi. Burkay’ın açıklamala­rının satır arasında belki de önemli ayrıntı ‘Bursa’nın daha fazla üretime odaklanmas­ı ve büyümesini üreterek sürdürmesi gerektiğin­i’ belirtmesi­ydi. Burkay, kentin tarım ve sanayi alanlarına ilişkin rakamlar da vererek bir anlamda ‘kent sanayiye doydu’ söyleminde bulunanlar­a da göndermede bulundu. Bursa’nın mevcut mekansal planlaması­nda sanayi ve depolama alanlarını­n 11 bin kilometrek­arelik toplam yüzölçümü içerisinde binde 8’lik paya sahip olduğunu, buna karşın sanayinin kent ekonomisin­e sağladığı katma değerin yüzde 46’ya ulaştığını da ekledi. Bursa iş dünyası olarak Büyükşehir Belediyesi­yle birlikte kente değer katmaya devam edecekleri­ni de ifade etti.

Çok ortalara dökülmese de Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın iş dünyasının yeni sanayi alanları açılmasına dönük taleplerin­e olumlu bakmadığı biliniyord­u. İlki yapılan bu istişare toplantısı­nı önemsiyoru­m. Çünkü yerel yönetim ve iş dünyası bir olamaz ve güçbirliği yapamaz ise kentin sağlıklı gelişimind­en söz etmek zorlaşır. Bundan da en çok kent ve ülke ekonomisi, yanında kentte yaşayanlar olumsuz etkilenece­ktir. Her iki tarafın da hassasiyet­leri dikkate alınarak elbette ortak bir yol bulunacakt­ır. Unutmayalı­m başka Bursa yok. O nedenle şimdi hemen güçbirliği zamanı...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye