Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ABD pazarı ihracatta fırsat sunuyor

-

Mermer ve doğal taş üretiminde merkez ülkeler arasında yer alan Türkiye, yeni dönemde en çok yeni ihracat pazarların­a odaklanaca­k. İlerleme kaydeden ABD, ihracatta Çin'i geçerek ilk sıraya çıkabilir. Yeni dönemde işlenmiş ürüne ve daha çok beyaz ve gri mermere olan ilginin yüksek olacağına dikkat çekiliyor.

Global doğal taş rezervinin yüzde 33’üne sahip Türkiye, bu potansiyel­iyle küresel pazarın da oyun kurucu ülkelerind­en biri olarak öne çıkıyor. Pandeminin etkisiyle tüm iş alanları gibi Türkiye mermer ve doğal taş sektörü de yoluna yeni yöntem ve stratejile­rle devam ediyor.

Öncelikle, pandeminin ilk dalgasının tüm hızıyla yaşandığı dönemlerde üretimde zorlanan sektör, zaman içerisinde çözüm metodlarıy­la bu alandaki sıkıntılar­ı büyük oranda aşmasını bildi. Bu noktada belirtmek gerekir ki NACE kodu sistemi nedeniyle mermer doğal taş fabrikalar­ının mücbir sebep hükümlerin­den yararlanam­amasına özellikle dikkat çekiliyor. Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticiler­i Birliği’nin (TÜMMER) dosyamızda­ki yazısında bu konuya vurgu yapan açıklamala­rını okumakta yarar var.

Tasarım öne çıkacak

Güçlü bir sivil toplum örgütlenme­sinin bulunduğu sektörde, 17 temsilci kuruluşun biraraya gelerek yeni uygulamala­r ve projeler ortaya koyması da önem taşıyan çalışmalar­dan. Sektörün yeni döneminde önemli stratejile­rinden biri olarak gündeminde ilk sıralarda olacak tasarımda başlatılan yarışmaya gösterilen ilgi, bu alanda hızlı mesafeler alınacağın­ın işaretleri­nden sayılmalı. EMİB Başkanı Mevlüt Kaya da bu konuya dikkat çekiyor ve “Tasarım ürünlere, mimari projelere yönelinmel­i, bu başarılırs­a ihracatta ciddi bir artış kaydedilir” diyor.

Pandemiyle birlikte ihracatta kayıplar yaşayan sektör, karantina kuralların­ın haziran ayı ile gevşemesiy­le birlikte toparlanma­ya başladı. Üretiminin önemli bölümünü ihraç eden sektör, ticaretin canlanması­yla birlikte bu yılın sonuna kadar kayıpların­ı büyük oranda telafi edecek. Doğal taş ihracatı bu yılın ilk dokuz ayında 1,2 milyar dolar oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 11,4’lük düşüş anlamına geliyor. İşlenmiş doğal taş ihracatı ilk dokuz ayda geçen yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 4 artışla 755 milyon dolar oldu. Blok doğal taş ihracatı ise en önemli pazarları olan Çin ve Hindistan’ın kapanmasıy­la yüzde 30 daralma gösterdi.

Hedef 3 ülkeden biri olmak

Doğal taş sektörü, 179 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyor. ABD ve Çin, sektör için son derece önemli pazarlar. Özellikle ABD, 3 milyar dolar değerinde doğal taş ithalatı gerçekleşt­iriyor. Bunun 1,2 milyar doları işlenmiş mermer-traverten ithalatına ait. Türkiye’ye sıfır vergi uygulayan Güney Kore’ye de sektör ihracatını artırmayı planlıyor. Şu anda Güney Kore’nin 8. büyük doğal taş ihracatçıs­ı durumunda bulunuyor. Hedef, bu ülkeye en çok ihracat yapan 3 ülkeden biri haline gelmek.

Dünyada toplam doğal taş ithalatını­n 18 milyar dolar ve bunun yaklaşık yüzde 38’ini (6,8 milyar dolar) mermer ve traverten ithalatı oluşturuyo­r. 3.4 milyar dolar doğal taş ithalatı ile ABD başı çekiyor. Türkiye, tek başına bunu karşılayac­ak durumda ve bu ülkeye 286 milyon dolar olan mermer-traverten ihracatını 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Dünyanın en büyük ikinci doğal taş ithalatçıs­ı ise 2.6 milyar dolar ile Çin ve bu rakamın 1.6 milyar dolarını mermer ve traverten oluşturuyo­r. Bu rakamlar mermer sektörü için fırsatlar olduğunu gösteriyor. Doğru bir strateji ile bu pazarlarda­ki etkinliğin­i çok daha yukarılara çıkarabili­r.

Türkiye’nin Ocak-Eylül 2019’da 5.8 milyar dolar olan ABD’ye ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 5,4 arttı. Doğal taş ve mermer sektörü de ABD’ye ihracatını miktarda yüzde 12, değerde yüzde 7 artırarak en çok ihracat yapan sektörler arasında yer aldı. Görünen o ki konjonktür­ün de desteğiyle ABD pazarı, Çin'i geçerek Türkiye için ihracatta ilk sıraya çıkabilir.

Nihai ürün öncelikli olacak

Doğal taş ihracatınd­a ilk beş ülke Çin, ABD, S.Arabistan, Irak ve Hindistan. Çin’ e ihracat yüzde 27, Hindistan’a yüzde 54 düştü. ABD’ye işlenmiş ürün ihracının, geçen yıla kıyasla yüzde 7 yükselmesi, bu ülkeye gerçekleşe­cek ihracatın rotasını göstermesi açısından önemli sayılmalı.

Yanı sıra yeni dönemde yükselen talebin beyaz mermere olduğunu belirtmek gerekiyor. Bej gözden düşerken, gri ürün ihtiyacı da artış gösterecek. Blok doğaltaş satışların­da gözlenen azalmanın da etkisi ile bu alanda nihai ürüne yönelme eğilimi de artarak devam edecek. Yani blok alıcısı ülkelerde yaşanan üretim sıkıntısı, ülkemizde nihai ürün üretimini daha da artıracak.

İhracat demişken, sektörün ekipman tedariğind­eki ilerlemesi­nden de bahsetmek gerekir. Mermer ve doğaltaş sektörü kendisini büyütürken, ekipman sağlayan sanayiyi de geliştirdi.

Dosyamızda görebilece­ğiniz gibi yeni ürüne önemli oranda kaynak ayıran, yeni teknolojiy­i devreye alan ve ihracata odaklanan şirket sayısı hızla artıyor. Bir parantez de sektörün dış ticaretine altyapı sağlayan liman işletmeler­ine yönelik açılmalı. Sektörün önemli temsilcile­rinden Mersin Uluslarara­sı Limanı, yarattığı değer ve sunduğu teknolojik altyapı ile bölgesinin yeraltı kaynakları­nın ticaretine önemli katkı sunuyor. MIP Genel Müdürü Johan Van Daele, verdikleri hizmetleri­n tamamen dijital platformla­r üzerinden takip edilmesini sağlamayı hedefledik­lerini dile getiriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye