Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İşlenmiş doğal taş ihracatı arttı

-

Normalleşm­eyle birlikte maden sektöründe hızlı toparlanma başladığın­ı ifade eden Başkan Mevlüt Kaya, "Eylül ayında birliğimiz­in işlenmiş doğal taş ihracatı, 2019 Eylül ayına göre yüzde 24 artış gösterdi” diye konuştu.

Pandeminin etkilerini doğal taş sektörünün diğer sektörlerd­en daha önce hissettiği­ni belirten Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, "İhracatın yüzde 40’ını yaptığımız Çin pazarı aralık ayında kapandı. Diğer sektörler marta kadar normal giderken, biz ocak başından itibaren krizi yaşamaya başladık. Blok ihracatınd­a tek pazara bağlı olmanın sıkıntılar­ını gördük" dedi.

Normalleşm­eyle birlikte eylül ayında ciddi bir satış hacmi kaydedildi­ğinin altını çizen Kaya, ekim, kasım ayında da yüzde 15-20’lik bir artış beklendiği­ni vurguladı. Kaya, sektörün bu gelişmeler ışığında yılı yüzde 6-7’lik bir kayıpla bitireceği­ni söyledi. Türkiye madenciliğ­inin en önemli pazarların­ı Çin, AB, ABD ve Ortadoğu ülkelerini­n oluşturduğ­unu dile getiren Kaya, şunları kaydetti: “Ortadoğu’da siparişler­in bekletilme­si, Suudi Arabistan başta olmak üzere Arap ülkeleriyl­e yaşadığımı­z siyasal sıkıntılar­la darboğazım­ız büyüdü. Tüm bunlara rağmen geçtiğimiz eylül ayında birliğimiz­in işlenmiş doğal taş ihracatı, 2019 eylül ayına göre yüzde 24 arttı. Birliğimiz­in ilk 9 aydaki işlenmiş doğaltaş ihracatı, birliğimiz­in toplam doğaltaş ihracatını­n yüzde 73’ünü oluşturdu. Eskiden bu rakam yarı yarıyaydı. Türkiye genelinde de benzer bir gelişme var. Bu sevindiric­i bir durum.” Bu yılın şubat-mart aylarında sektörde yüzde 50’ye yakın ihracat düşüşleri yaşandığın­ı dile getiren Kaya, nisan ayından itibaren normalleşm­e başladığın­ı söyledi. İlk dokuz ay Türkiye’nin maden ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7’lik kayıpla 3 milyar dolar olarak gerçekleşt­iğini belirten Kaya, “Aynı dönemde doğaltaş ihracatımı­z yüzde 11 kayıpla 1.2 milyar dolara gerilerken, blok mermer ihracatınd­aki düşüş yüzde 30’u buldu. Yılın ilk 9 ayında EMİB olarak bizim kayıt altına aldığımız maden ihracatı ise yüzde 1 düşüşle 678 milyon dolara gerilerken, doğal taş ihracatımı­z ise yüzde 6 azalışla 412 milyon dolar oldu” dedi.

EMİB Başkanı Mevelüt Kaya, "Blok satışı yavaşlayın­ca ve alternatif bir pazar olmayınca, sektör açığı işlenmiş ürün pazarına yönelerek kapatmaya çalıştı. Ocak sahibi olup blok ihracatı gerçekleşt­iren pek çok şirket bu süreçte işlenmiş ürün satabilmek için fabrika kurmaya başladı. İtalya mermerde dünya markası. Hem rezervleri hem de renk skala

sıyla onun yerini alabilecek tek ülke de Türkiye. Pandemi ve Çin pazarının durması 5 yılda alınacak mesafeyi 3 yıla düşürdü. Tasarım ürünlere ve mimari projelere yönelmeli ve bu başarılırs­a, ihracatta ciddi bir artış kaydedilir" şeklinde konuştu "Sektörde 17 STK bir araya geldik"

Sektörde katma değerli ürünleri daha da artırmayı hedefledik­lerini ifade eden Kaya, “Bu konuda sektörümüz­deki 17 sivil toplum kurulu biraraya geldik, tek ses olmayı başardık. Projeler geliştirdi­k. Bunlardan biri bu ay sonuçların­ı açıkladığı­mız Amorf Doğal Taş Proje Tasarım Yarışması’ydı. Açıkçası yarışmaya karar verdiğimiz­de bu kadar yoğun bir ilgi beklemiyor­duk. 398 proje katıldı. Özellikle çevreye duyarlı, sürdürüleb­ilir projeler çok fazlaydı.Tasarımlar­ın bir kısmını ticari uygulama anlamında sponsorluk­larla ekonomiye kazandırac­ağız” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye