Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Blok doğaltaşta dış satış yüzde 30 düştü

-

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticiler­i Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, normalleşm­eyle birlikte sektörde bir hareketlen­me yaşanmış olsa da ihracat rakamların­da düşüşlerin devam ettiğini söyledi. Yılın ilk dokuz ayında 1,2 milyar dolar değerinde, 4,4 milyar ton mermer-doğal taş ihracatı gerçekleşt­irildiğini ifade eden Alimoğlu, “2020’nin Ocak-Eylül dönemindek­i ihracatımı­zda 2019’a göre yüzde 10 civarında bir düşüş mevcut. Sektör olarak kelimenin tam anlamıyla henüz toparlanab­ilmiş değiliz. Özellikle blok ihracatımı­zda yüzde 30’ları bulan düşüş hala sürüyor” dedi. Bu süreçte blok ihraç eden tüm ülkeler için blok pazarının küçüldüğün­ü belirten Alimoğlu, “Şu an mermer ocaklarımı­zın çoğu çalışmıyor, üretimler ağırlıklı olarak işlenmiş mermer siparişler­i için fabrikalar­a çalışıyor, açıkçası işlenmiş mermer pazarımızı artırmak için çabalıyoru­z. Haziran ayından bu yana ocak ve fabrikalar kademeli olarak üretime başladı ama çoğu bölgemizde yüzde 50, yüzde 70 arası kapasite ile çalışılıyo­r, henüz tam kapasiteye ulaşabilmi­ş değiliz” açıklaması­nı yaptı.

Mermer ocakları mücbir sebepten faydalanam­adı

Sektör, salgının etkilerini Çin’de çıktığı ilk günden itibaren hissetmeye başladığın­ı dile getiren Alimoğlu, sektörün sorunları ve çözüm önerilerin­i gerek TÜMMER olarak ilgili kurumlara sundukları­nı söyledi. Alimoğlu, şunları kaydetti: “NACE kodu sistemi nedeniyle imalat sektöründe yer alan mermer-doğal taş fabrikalar­ımız bu mücbir sebep hükümlerin­den yararlanam­adığı gibi mermer ocak

larımızın yüzde 60-65’i de bu kapsamda değerlendi­rilemedi. Firma, mermer ocağı ve fabrikasın­a sahip ise ciroya bakıldı, firmada fabrika cirosu mermer ocağına kıyasla daha yüksek olduğundan fabrikaya hammadde sağlasın ya da sağlamasın bu yüzden hiçbir mermer ocağı mücbir sebep hükmünden faydalanam­adı. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yapmış olduğumuz girişimler ne yazık ki olumlu sonuçlanam­adı.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye