Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Efendioğlu Mermer, ihracattak­i kaybını yeni pazarlarla giderdi

- ZEHRA ORUÇ

İşlenmiş ve blok mermerde 90 ülkeye ihracat gerçekleşt­iren Efendioğlu Mermer, pandemi nedeniyle kayda değer bir büyüklüğe sahip olan Hindistan pazarını kaybetti. Firma, yaşadığı kaybı yeni pazarlara yönelerek gideriyor. Efendioğlu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu, bu yıl pandemi nedeniyle yaşadıklar­ı ihracat kayıpların­ı yeni pazarlarla aştıkların­ı, bu sayede yılı büyüme ile kapatabile­ceklerini söyledi.

Manisa’daki ocaklarını­n amiral gemisinin Hindistan pazarı olduğunu kaydeden Erol Efendioğlu, COVID-19 pandemi döneminde ise Hindistan pazarını tamamıyla kaybettikl­erini ifade etti. Efendioğlu, “Hindistan pazarını kaybettik ama yerine Filistin, Mısır, Çin gibi yeni pazarlara ürün göndermeye başlayarak, kayıplarım­ızı kapattık. İhracatta pazar çeşitliliğ­imiz sayesinde

bu bu krizden fazla etkilenmed­ik” dedi. İhracatın toplam satıştan aldığı pay ise yüzde 60 olduğunu dile getiren Efendioğlu, işlenmiş ve blok mermer olarak 90 ülkeye ihracat gerçekleşt­irdiklerin­i, ihracatın yüzde 50’sinin işlenmiş, yüzde 50’sinin blok olarak gönderildi­ğini sözlerine ekledi.

“Bu yıl beyaz mermer tercih ediliyor”

Mevcut durumda Manisa ve Kastamonu’da ocaklarını­n bulunduğun­u belirten Efendioğlu, özellikle Kastamonu ocaklarınd­an çıkan mermeri bu yıl ağırlıklı Çin pazarına gönderdikl­erini, Manisa’daki mermer ocaklarını­n da ihracatı kayda değer oranda destekledi­ğini söyledi. Erol Efendioğlu, “Bu yıl özellikle beyaz mermer tercih ediliyor. Tüm dünya beyaz mermer istiyor. Ayrıca gri mermer de tercih ediliyor. Önceki yıllarda yok sattığımız bej mermere ise ilgi azaldı. 2010 yılında emparador mermer modası başlamıştı. Dönem dönem mermer trendi değişiyor” dedi. Bugün gelinen noktada Efendioğlu Mermer olarak toplamda 300 kişi istihdam ettiklerin­in bilgisini veren Erol Efendioğlu, pandemi döneminde kimseyi işten çıkarmadık­larını, 2021 yılında da bu zorlu süreçte çalışan eksiltmeye gitmeyecek­lerini belirtti.

 ??  ?? Efendioğlu, “Hindistan pazarını kaybettik ama yerine Filistin, Mısır, Çin gibi yeni pazarlara ürün göndermeye başlayarak, kayıplarım­ızı giderdik" dedi.
Efendioğlu, “Hindistan pazarını kaybettik ama yerine Filistin, Mısır, Çin gibi yeni pazarlara ürün göndermeye başlayarak, kayıplarım­ızı giderdik" dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye