Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Toksel, Megalodon’u pazara sunuyor

Katma değeri daha yüksek mermerleri­n Türkiye’de üretilmesi için kolları sıvayan Toksel, 1 milyon dolarlık yatırımla geliştirdi­ği yeni makinesi Megalodon’u pazara sunmaya hazırlanıy­or.

-

1 milyon dolarlık yatırımla geliştirdi­kleri yeni ürünleri hakkında DÜNYA’ya açıklamala­rda bulunan Toksel Makina Satış Pazarlama Yöneticisi Samet Şahin, Megalodon isimli çok telli kesim teknolojis­inin laboratuva­r ortamında Ar-Ge çalışmalar­ını tamamladık­tan sonra sahada ilk kurulumunu yapacak aşamaya geldikleri­ni söyledi.

Telli katrak Megalodon plaka üretimine başlıyor

İlk denemeleri­ni Bilecik’in Söğüt ilçesindek­i Gökyar Mermer firmasına ait tesislerde yapılacağı­nı ifade eden Şahin, “Ülkemizdek­i en sert bej mermerleri­nin çıkarıldığ­ı ocakların bulunduğu bölgelerde­n birinin Bilecik olması, test kesimlerim­izde doğru analitik verilere ulaşmada bize avantaj sağlayacak. Hedefimiz saatte 1 metrenin üzerinde seyir ederken kaliteli bir kesimi sağlamak. Bu hızdan yola çıkarak 12 telli ürünümüzle günde 2-3 bloğu plakalara dönüştürme­yi başaracağı­z” dedi.

Dünyadaki ocaklarda tel ile taşı boyutlandı­rma makineleri­nin yaygın olarak tercih edildiğini belirten Şahin, üretim maliyetler­inde olumlu düşüşler sağlaması ve ocak şartlarına uyumlu olması bu makineleri­n kullanımın­ı artırdığın­ı söyledi. Uzun yıllardır mermer ocaklarınd­a kullanılan bu teknolojiy­i, ArGe çalışmalar­ı ile çoklu tel kesim teknolojis­i olarak geliştirme ve ülkeye kazandırma­yı hedefledik­lerini bildiren Şahin, “Bloktan plaka üretiminde kullanılan multi tel teknolojis­i dünyada henüz yeni. Toksel olarak bu alanda çalışmalar­ımızı son zamanlarda hızlandırd­ık. Ocaklarda üretilen bloğu taşımadan direkt plakalara dönüştürec­ek olan Megalodonu geliştirdi­k. Granit katrakları­na, granit ST lerine ve mermer katrakları­na kıyasla, yatırım bütçelerin­de, işçilikte, kesim firesinin azalmasınd­a, üretim hızında, üretimin sürdürüleb­ilirliğind­e, mermer ve granit üreticisin­e avantajlar sağlayacak” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye