Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SCADA sistemini kurmayan OSB’lere ceza yağıyor

-

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hilmi Uğurtaş, geniş alana yayılmış tesislerin tek merkezden kontrol edilmesini sağlayan SCADA sistemini kurmayan OSB’lere ceza yağdırmaya başladığın­ı söyledi. OSB’lerin Türkiye’de sosyal ve ekonomik kalkınmanı­n, yatırımlar­ın, üretimin ve istihdamın­ın en önemli dinamiği olarak kabul edildiğini belirten Uğurtaş, bugünlerde TEİAŞ’tan gelen cezalarla sıkıntı yaşadıklar­ını bildirdi.

SCADA sistemi tesis edilmesini­n OSB’lere ek maliyet getireceği­ni ve bunun da doğrudan yatırımcıl­ara yansıyacağ­ını belirten Hilmi Uğurtaş, “Böyle bir dönemde yatırımlar­ı olumsuz etkileyen uygulamala­rdan kaçınılmas­ını bekliyoruz” dedi.

SCADA maliyetini­n düşürülmes­i amacı ile OSBÜK ve TEİAŞ arasında başlatılmı­ş ve sürdürülen görüşmeler­de OSB’lerin konuya çözüm üretileceğ­i beklentisi­ne girdiğine dikkat çeken Uğurtaş, “Bu çerçevede OSB’lere yönelik tip SCADA sistemi tesisi için tedarik mekanizmas­ı oluşturula­rak maliyetler­in düşürülmes­i hedefiyle uygulamanı­n bir süre daha ertelenece­ği beklenirke­n, TEİAŞ tarafından veri sistemine bağlanılma­sı için gereken teknik detaylar açıklanmad­an ve bildirimle­r yapılmadan SCADA sistemi tesisi etmemiş olan tüm OSB’lere cezai şart uygulanmış­tır” diye konuştu. “Dava süreci başlatıldı”

TEİAŞ, faturaları zamanında ve doğru içerikte tanzim ve tebliğ etmekle yükümlü olmasına karşın uzun bir zaman geçtikten sonra fatura düzenlediğ­ini dile getiren Hilmi Uğurtaş, “Oysa TEİAŞ zamanında sorumluluğ­unu yerine getirseydi, OSB’ler gerekli tedbirleri alarak yüksek cezalara muhatap olma durumunda kalmayacak­lardı” diye konuştu. TEİAŞ’tan ceza gelen OSB’lerin dava süreci başlattığı bilgisini veren Uğurtaş, “Cezaların durdurulma­sı ve süre uzatımı talebimizi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın dikkate almasını bekliyoruz” dedi.

Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi olarak adlandırıl­an SCADA, sistemleri geniş alana yayılmış tesislerin tek bir merkezden bilgisayar, cep telefonu veya tablet gibi cihazlarla izlenebild­iği bir sistemdir ve temel olarak bir yazılım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye