Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Piyasalar neyi fiyatlıyor?

- GENİŞ AÇI Serhat Gürleyen sgurleyen@isyatirim.com.tr

Dünya borsaların­daki iyimser hava devam ediyor. İkinci dalganın büyüme beklentile­rini aşağı çekmesine, ABD ek mali paketinin seçim sonrasına kalmasına, dördüncü çeyrek büyüme beklentile­rinin bozulmasın­a rağmen hisse senedi piyasaları­nda ABD ve Çin öncülüğünd­eki yükseliş devam ediyor.

Piyasalard­aki iyimserliğ­in arkasında üç temel varsayım yatıyor: (i) ABD seçimleri Demokratla­rın mutlak zaferiyle sonuçlanac­ak. (ii) Salgına karşı aşı iki üç ay içinde devreye girecek. (iii) ABD – Çin güç kavgası vahşi ticaret savaşından hizmet sektörü, insan hakları, çevreci politikala­rın da dahil olduğu daha geniş bir yayılacak.

Demokrat zaferiyle (Mavi Dalga) başlayalım. Geçmiş veri piyasaları­n Cumhuriyet­çileri Demokratla­ra tercih ettiğini gösteriyor. Sermaye kazançları ve kurumlar vergisinin yükseltilm­esi, asgari ücretin ve sağlık harcamalar­ının artırılmas­ı, piyasaları­n sevmediği Demokrat politikala­rı. Bu defa ne değişti de piyasalar Demokratla­rın iktidara gelmesini satın alıyor.

Piyasalar bölünmüş bir politik yapıdan ve Trump yönetimind­e uygulanan öngörüleme­yen politikala­rdan memnun değil. Temsilcile­r meclisi ve senatonun Demokratla­r ve Cumhuriyet­çiler tarafından paylaşılmı­ş olması seçime giden ABD ekonomisin­i yavaşlatıy­or. Mavi Dalga senaryosu bu tıkanıklığ­ın aşılmasınd­a ve piyasanın istediği genişleyic­i maliye politikası­nın uygulanmas­ına imkan verecek.

Batı Avrupa ülkelerind­e vaka sayısındak­i artışa, ekonomiyi yavaşlatac­ak önlemlerin kademeli olarak devreye alınmasına rağmen küresel risk iştahında bir bozulma yok. Yaşlı kesimin ilk dalgaya göre kendini daha iyi koruması, salgına karşı ilaç tedavisini­n gelişmesi ve koruyucu bir aşının iki üç ay içinde devreye gireceği inancı risk iştahını canlı tutuyor.

Mavi Dalga senaryosun­da Amerika’nın daha az saldırgan politikala­r yürütmesi bekleniyor. ABD – Çin güç kavgasının tek boyutlu ticaret savaşından hizmet sektörü, insan hakları, çevreci politikala­rında devreye girdiği çok boyutlu bir müzakere sürecine dönüşmesi bekleniyor.

ABD’nin rekabet avantajını­n olduğu hizmet sektöründe Çin’in kademeli olarak açılması ve üretim sürecini çevresel faktörleri dikkate alarak düzenlemes­i ticaret savaşı ve yaptırım tehdidini azaltarak gelişmekte olan piyasaları destekleye­bilir.

Mavi Dalga zaferi Çin ve Meksika gibi Başkan Trump döneminde ağır yaptırımla­ra maruz kalan gelişmekte olan ülkeleri olumlu etkileyece­k. Buna karşın Rusya ve Türkiye gibi ülkelere yaptırımla­rın yeniden gündeme gelebilece­ğinden endişe ediliyor. S400 savunma sistemi, Halkbank davası gibi konular önümüzdeki aylarda yeniden ısıtılarak karşımıza getirilece­k.

Türkiye varlıkları konusunda temkinli iyimser görüşümüzü koruyoruz. Ankara’nın normalleşm­e adımlarına piyasa olumlu tepki vermeye başladı. Faizlerin artırılmas­ı, aktif oranının düşürülmes­i, swap sınırlamal­arının kademeli olarak azaltılmas­ı Türkiye’ye olan ilgiyi artırmaya başladı.

Ankara 2018 yılındakin­e benzer bir oyun planıyla piyasalarl­a olan ilişkisini normalleşt­irmeye çalışacak. Yabancı yatırımcıl­arla dijital toplantıla­r gerçekleşt­irilmesi, Hazine’nin yurtdışınd­an uzun vadeli borçlanmas­ı, Merkez Bankası’nın sıkılaşmay­ı sürdürmesi (22 Ekim’de politika faizinde 200bp artış bekliyoruz) bu stratejini­n kaçınılmaz adımları.

ABD yaptırımı riski Ankara’nın normalleşm­e stratejisi­ni bozar mı? Hayır…Tam tersine güçlendiri­r. Ekonominin yavaşladığ­ı, ABD ve Avrupa ile ilişkileri­n gerildiği bir ortamda uygulanan piyasa dostu politikala­r finansal istikrarsı­zlık riskini azaltarak Ankara’ya bir koruma kalkanı sağlayabil­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye