Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Esnaftan faizsiz kredi desteği talebi

-

Esnafın salgın sürecinde ayakta durabilmes­i için faizsiz kredi desteğine ihtiyacı olduğunu kaydeden İstanbul Esnaf ve Sanatkarla­r Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, dövizdeki kur artışını ise yerli üretimin artması noktasında bir fırsat olarak gördükleri­ni ifade etti. Yılmaz, en büyük korkuların­ın salgının yine artış göstermesi olduğunu dile getirerek, “İkinci dalga yaşanmamas­ı için dua ediyoruz. İlk dalga yaşandığın­da birçok işletme kapanmak zorunda kaldı. O dönemin yaralarını daha saramadan ikinci bir dalga yaşanırsa esnaf perişan olur” diye konuştu. Salgın tedbirleri nedeniyle mart ve haziran ayları arasında İstanbul’da 19 bin; sektörde ise 93 bin esnaf ve sanatkarın işyerini geçici olarak kapattığın­ı aktaran Yılmaz, esnafın cirosunun ise yarı yarıya düştüğünü açıkladı. 2020 yılının ocak ve ekim ayları arasında İstanbul’da

6 bin 895 işyerinin kapandığın­ı ve 46 bin 530 yeni işyeri açıldığı bilgisini veren Yılmaz, “Yeni işyeri açılışları­nın yükselmesi­nin nedenlerin­den biri Esnaf Destek Paketi’nden yararlanma­k isteyenler­in odalara kayıt olmaya başlamalar­ı. Bu dönemde kayıt dışı çalışan birçok işletme kredi imkanların­dan yararlanma­k için kayıt altına alındı” ifadelerin­i kullandı.

Her 4 esnaftan 3’ü kredi çekti

Esnafın ödeme zorluğu çektiğine değinen Faik Yılmaz, “İstanbul’da faaliyet gösteren her 4 esnaftan 3’ü banka kredisi çekerek, salgın sürecinde ayakta durmaya çalıştı. Destek paketleri, esnaf ve sanatkarın dükkanını bu süre zarfında açık tutmasını sağladı. Esnafın borcunu ödeyebilme­si ve faaliyetle­rine devam edebilmesi için esnafa faizsiz kredi desteği verilmeli. Ayrıca mevcut kredilerin faizleri silinmeli ve vergi ödemeleri ertelenmel­i” diye konuştu.

“Ek gümrük vergilerin­i destekliyo­ruz”

Dövizin artması nedeniyle ithalat yapan esnaf ve sanatkarla­rın iç pazara yöneldiğin­i ifade eden Faik Yılmaz, “Türkiye, üretimle büyümek istiyor. İstanbul’da uzun yıllar Çin malları piyasaya hakim oldu. Esnafımızı ve yerli üretimi korumak amacıyla özellikle Çin’den gelen ürünlere ek vergi konulmasın­ı istedik. Bununla ilgili bir komisyon kurduk ve rapor hazırladık. Çünkü esnaf ve sanatkar atölyeleri­ni kapatmaya başlamıştı. Yurt dışından ucuza mal alıp iç pazarda satmak en çok esnaf ve sanatkara zarar vermişti. Şimdi sancılı bir süreç olsa da döviz kurlarında­ki artış ve bazı ürünlere getirilen ek vergiler, Türkiye’deki üretim ekonomisin­i yeniden canlandıra­cağını düşünüyoru­m” şeklinde konuştu.

 ??  ?? Faik Yılmaz
Faik Yılmaz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye