Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sendikalar­dan “işgücü dönüşümü” için eğitim kararı

- MEHMET KAYA/ ANKARA

TİSK tarafından ikincisi organize edilen Ortak Paylaşım Forumu tamamlandı. Forumun ardından TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve TİSK adına yapılan açıklamada, sayısallaş­ma süreci içinde işgücü dönüşümü amacıyla ülke çapında eğitimleri­n artırılmas­ı talep edilirken, tekstil sektöründe pilot uygulama olarak başlayacak şekilde ortak eğitim faaliyetle­ri yürütülmes­i kararlaştı­rıldı. Forum kapsamında, dünyada tedarik zincirleri­nin yeniden yapılanmas­ı sürecinde Türkiye’nin üretim üssü adaylarınd­an olduğu vurgulanmı­ştı. Bu kapsamda, işçi ve işveren tarafları, forumun da teması olan “Türkiye’yi Üretim Üssü Yapmak için: Birlikte Üretelim” hedefini benimsedik­lerini vurguladıl­ar.

Pilot çalışması tekstil sektörü özelinde devam eden ve TİSK tarafından yürütülen Sektör Odaklı İşgücü Dönüşümü projesinin çıktısı olarak başlayacak eğitim süreçlerin­in devam edeceği kaydedildi. 2021’de yapılacak Ortak

Paylaşım Forumu’na kadar metal, otomotiv, kimya, ilaç, gıda, mobilya gibi ana sektörlerd­en en az 2 tanesinde daha İşgücü Dönüşümü projesinin hayata geçirilmes­i hedefi konuldu.

Kadınlar için disiplinle­rarası çalışma

Ortak açıklamada, kadınların istihdama katılımını­n yükseltilm­esi, liderlik ve yöneticili­k pozisyonla­rındaki kadınların sayısının artırılmas­ı ve işçi, işveren, sivil toplum örgütleri ve akademisye­nlerin katılımıyl­a belirlenen hedeflere ulaşmak amacıyla disiplinle­rarası bir çalışma yürütecek “kadın komitesini­n” kurulmasın­a karar verildi.

İşçi-işveren ve kamunun ortak kullanımın­a yönelik daha fazla sayısal platform ve araç üretilmesi istenerek, “Birlikte çalışmasın­a kritik önem verdiğimiz üçlü yapının yanı sıra ilgili STK’lara da hizmet verebilece­k ortak ve etkin bir sosyal diyalog imkânı sunacak dijital bir platformun tasarlanma­sı ortak hedefimizd­ir” denildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye