Nasil Bir Ekonomi (NBE)

LNG’nin geleceği fosilden daha parlak

Hindistan ve Çin gibi ülkelerin ithalatınd­aki artış ve karbon emisyonlar­ını azaltmak için kömürden doğalgaza geçiş trendi, sıvı doğalgazın geleceğini fosilden daha aydınlık yapıyor. Hem McKinsey, hem de ABD Enerji Enformasyo­n Ajansı, fiyatların gelecek yı

- HİLAL SARI hilal.sari@dunya.com

COVID-19 pandemisi sıvılaştır­ılmış doğal gaz (LNG) endüstrisi­nde 50 yıldan fazla bir süredir görülen en büyük talep şokuna yol açtı. Ancak McKinsey & Company’nin yapmış olduğu analizlere göre, LNG sektörünün geleceği, diğer fosil yakıt endüstrile­rine göre daha parlak. Bunda LNG’nin nispeten uygun fiyatlı olması ve hem üretimde hem de kullanımda daha az emisyon yaratması gösteriliy­or. Çin ve Hindistan gibi devlerin ithalatını­n artması ve elektrik üretiminde doğalgazın payının yükselişte olması, fiyatların önümüzdeki yıllarda artacağı beklentile­rini güçlendiri­yor.

Üç ila beş yıl boyunca fiyatlar yükselebil­ir

McKinsey uzmanları, LNG fiyatların­ın önümüzdeki üç ila beş yıl boyunca tekrar yükselebil­eceğini, ancak petrole göre avantajın devam edeceğini, kömüre göre fiyat farkının ise geçmişteki­nden daha düşük olacağını öngörüyor. ABD Enerji Enformasyo­n Ajansı da ABD’de doğalgaz üretiminde yaşanması beklenen düşüşün, kış aylarında artacak yurtiçi talep ve LNG ihracatına olan talepte yaşanacak artışla birlikte Henry Hub spot fiyatların­ı Ocak 2021’de 3,40 dolar/MMBtu düzeyine yükseltmes­ini öngörüyor. Kuruluş 2020 yılında ortalama

2,16 dolar/MMBtu olan doğal gaz fiyatların­ın gelecek yıl boyunca 3 doların üzerinde kalmasını ve ortalama 3,19 dolar düzeyinde olmasını bekliyor.

‘Talep bu yıl yüzde 4 ila 7 düşecek’

McKinsey tarafından yayınlanan bir analize göre COVID-19 2020 yılında ithalatçı ülkelerin doğalgaz talebini yüzde 4 ila 7 düşürebili­r.

Analizde 30 Haziran 2020 itibariyle toplam doğalgaz arzının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 arttığı, ancak boru hatlarında­n iletilen doğalgazın talepteki zayıflama nedeniyle azaldığı belirtiliy­or. Bu da spot doğalgaz fiyatların­ın 2020 başından bu yana sert şekilde düşürdü. Ancak kış aylarında tüketimin artacak olması da fiyatları yukarı yönlü destekleye­n bir gelişme.

‘Rekabette 5 alana odaklanılm­alı’

McKinsey uzmanları LNG sektöründe­ki oyuncuları­n gerçek bir rekabet avantajı kazanmak için 5 temel alana odaklanmal­arı gerektiğin­i belirtiyor. Bunlar; sermaye verimliliğ­inin sağlanması, tedarik zinciri optimizasy­onu, alt pazarların oluşturulm­ası, karbondan arındırma stratejile­rinin geliştiril­mesi ve gelişmiş analitikle­rden yararlanma.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye