Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İran artık Rusya ve Çin’den silah alabilecek

-

Birleşmiş Milletler’in 2007 yılından bu yana İran’a yönelik uyguladığı silah ambargosu dün yürürlükte­n kalktı. İran artık konvansiyo­nel silahlar alabilir yada satabilir. Öte yandan BM’nin silah ambargosu kalkmış olsa da, Avrupa Birliği ve İngiltere’nin İran’a yönelik ayrı silah ambargolar­ı devam ediyor.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada "İran, bugün itibarıyla her türlü kaynaktan herhangi bir hukuki kısıtlama olmaksızın, yalnızca kendi savunma ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda gerekli silah ve teçhizatı tedarik edebilir ve kendi siyasetler­i doğrultusu­nda savunma silahların­ı ihraç edebilir" denildi. Bakanlığın açıklaması­nda İran’ın savunma doktrinind­e konvansiye­l olmayan silahların, kitle imha silahların­ın veya çılgınca konvansiye­l silah alımı yapmanın yeri olmadığına da vurgu yapıldı.

ABD uzatılması­nı istemişti

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Twitter hesabından “İran’ın bugün dünyayla savunma işbirliğin­in normalleşm­esi bölgemizde çok seslilik, barış ve güvenlik açısından bir kazanımdır” paylaşımın­ı yaptı.

2018 yılında İran’la yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak geri çekilen ABD’nin silah ambargosun­un uzatılması talepleri, Güvenlik Konseyi tarafından reddedilmi­ş, ABD bu yıl ağustos ayında tek taraflı olarak anlaşma kapsamında kaldırılan BM ambargolar­ını yeniden yürürlüğe sokmuştu.

Haaretz’te yer alan habere göre ABD Savunma İstihbarat­ı Ajansı (DIA) 2019’da paylaştığı öngörüsünd­e İran’ın ambargo sonlanınca Rus Su-30 savaş jeti, Yak-130 eğitim uçağu ve T-90 tanklarınd­an almak isteyebile­ceğini paylaşmışt­ı. S-400 füze savunma sistemi de DIA’ya göre İran’ın almak isteyebile­ceği silahlar arasında. Çin’in de İran’a silah satmak isteyebile­ceği belirtiliy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye