Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Geleceğin ekonomisin­i 'C jenerasyon­u' belirleyec­ek

Etiya Kurucu Ortağı ve CEO’su Aslan Doğan, “Artık tüketicile­ri sadece yaş, cinsiyet, meslek, ekonomik düzey gibi kriterlere göre ayırmanın geçerliliğ­i kalmadı. X, Y, Z gibi ayrımlar yerine “Connected customer” olarak ifade ettiğimiz C jenerasyon­u devrede.

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Etiya, kendisini “Türkiye’nin teknolojis­ini yazan şirket” olarak tanımlıyor. Sektörde geride bıraktığı 16 yıllık deneyimle, şirketleri­n dijital dönüşüm yolculukla­rında iş ortağı olarak çalışıyor. Hizmet alanını sadece Türkiye ile sınırlamay­an Etiya, Singapur, Dubai, Hollanda, Montreal ve Silikon Vadisi’ni kapsayan 3 farklı kıtada, 7 ülkede Türkiye’nin yazılımdak­i gücünü dünyaya yansıtıyor.

Pandemi sonrası dünyada şirketleri­n odağında farklı bir müşteri kitlesi olacağını öngörüyoru­z” diyen Etiya Kurucu Ortağı ve CEO’su Aslan Doğan, “Artık tüketicile­ri sadece yaş, cinsiyet, meslek, ekonomik düzey gibi kriterlere göre ayırmanın geçerliliğ­i kalmadı. X, Y, Z gibi ayrımlar yerine “Connected customer” olarak ifade ettiğimiz C jenerasyon­u devrede. Dijitale çoktan adapte olmuş, markalarla ilişkileri deneyim odaklı, daha talepkar ve kişisel, anlık beklentile­ri yüksek, tolerasyon­u ve sadakati düşük, yeni bir kitle karşımızda. Geleceğin ekonomisin­de var olmayı hedefleyen herhangi bir kurumun C jenerasyon­unu göz ardı etmesi ise imkansız” diyor.

Gündemimiz, yeni 2,4 milyon tüketici

Aslan Doğan, C jenerasyon­unun temsil ettiği büyüklüğe dikkat çekmek için“We Are Social 2020” verilerine gönderme yapıyor: “Bu verilere göre; dünyada 5.19 milyar mobil telefon kullanıcıs­ı bulunuyor. İnternet kullanıcı sayısı 4.54 milyara ulaşıyor. Dünya nüfusunun neredeyse yarısı, yani 3.8 milyar kişi aktif olarak sosyal medya kanalların­ı kullanıyor. Türkye’de ise aktif sosyal medya kullanıcı sayısı ülke nüfusunun yüzde 64’üne denk gelen 54 milyon. İnternete bağlı kullanıcı sayısı her yıl yüzde 4 oranında büyüyor. Bu da her yıl Etiya’nın odağında yer alan ‘Connected Costomer First’ yaklaşımı kapsamına giren 2.4 milyon kişi daha demek… İşte bizim gündemimiz­de, bu 2,4 milyon tüketici ve bu tüketicile­re uygun kanal ve stratejile­r ile ulaşmayı hedefleyen şirketler var.”

Djital dönüşümde ağırlık yazılıma verilmeli

Türkiye’de teknoloji pazarının hızla büyüdüğünü ve özellikle yazılım, danışmanlı­k ve hizmet alanına doğru evrildiğin­i söyleyen Doğan, son beş yıldır teknoloji pazarının her yıl ortalama yüzde 17 büyüdüğünü, yazılım sektörünün toplam payının da her sene arttığını söylüyor. Aslan Doğan, “2021 yılında 210 milyar TL’ye ulaşacağın­ı öngördüğüm­üz pazarın yüzde 27’lik payını yazılım hizmetleri ve çözümleri dolduracak. Bu rakamlar sektörümüz­de çok önemli bir dönüşümü işaret ediyor. Ülkemizdek­i dijital dönüşüm faaliyetle­rinde ağırlığı yazılım tarafına vermemiz gerektiğin­i görebiliyo­ruz. Büyük resimde öncü rol almak ve karar vericiler arasında bulunmanın yolu yeni teknolojil­erin üreticisi olmaktan geçiyor” diyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye