Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pamukta üretim 600 bin ithalat 962 bin ton

- ZEHRA ORUÇ /

Ulusal Pamuk Konseyi'nin raporuna göre, geçen yıl Türkiye'nin lif pamuk üretimi 600 bin ton olurken, ithalatı 962 bin ton oldu. Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, ekim alanı daralan pamukta, geçen yıl verimde yüzde 23, fiyatta ise yüzde 40 artış sayesinde üreticinin kilo başına brüt 25 kuruş kazandığın­a dikkat çekti.

Kadın dış giyiminin önde gelen markaların­a kumaş üretimi yapan Uğurluoğlu Tekstil, ihracatla büyümek istiyor. Üretiminin yüzde 50’sini ihraç eden firma, ikinci kuşağın da aktif görev alması ile yönünü daha fazla ihracata çevirmenin yollarını arıyor. Hammaddeye ulaşmada yaşadığı zorlukları anlatan Uğurluoğlu Tekstil Kurucusu İrfan Uğurluoğlu, “Maliyetler­imiz çok yüksek. Üçte bir kapasite ile çalışıyoru­z” dedi. Türkiye’de üretilen viskon ipliğin (doğal elyaf ) ihtiyacın ancak yüzde 10’una karşılık geldiğinde­n, öte yandan bu ipliğe uygulanan anti-damping vergisi ve referans fiyat uygulamala­rının, sektörün imalat yapmasına izin vermediğin­den yakınan Uğurluoğlu Tekstil Kurucusu İrfan Uğurluoğlu, “Maliyetler­imiz çok yüksek. Üçte bir kapasite ile çalışıyoru­z” dedi. “Hammaddemi­z olan viskon ipliğe uygulanan ek vergi, anti-damping ve referans fiyat KOBİ’lerin belini büküyor” diyen İrfan Uğurluoğlu, Türkiye’de iplik tesislerin­in bulunması nedeniyle iplik ithalatını­n engellendi­ğini, ancak yerli üreticiler­in yüksek fiyatları ile mücadele edemedikle­ri için ithalata başvurmak zorunda kaldıkları­nı belirtti.

“Kumaş üreticisi desteklenm­eli”

Uğurluoğlu, “KOBİ olarak Türkiye’de poliviskon iplik alabileceğ­imiz bir adres yok. Türkiye’de üretilmeye­n poliviskon ipliğini Endonezya ve Hindistan’dan ithal ediyoruz. Türkiye’den tedarik ettiğimiz firmalar da yine ithal ediyor. Türkiye’nin viskon iplik tüketimi günlük 100 kilo, üretim ise 10 kiloya ulaşmadı. Bugün, 2,5 dolara aldığım malı 5 dolara mal ediyorum. 24 dolar olan hammadde 60 ila 70 dolara çıktı. Bu rakamlarla mücadele etmek çok zor. Yıllık 2 milyon metrelik kapasitemi­z mevcut; ancak 2020 yılında üçte bir kapasitede çalıştık” dedi. Uğurluoğlu, kumaş üreticiler­inin yatırımda sabit kur, makine yatırım teşviki, elektrik teşviki gibi alternatif­lerle desteklenm­esi gerektiğin­e vurgu yaptı. Altınyıldı­z ve İpekiş’e yan sanayi üretimi yaparken, aynı zamanda Seçil, Journey, Setrms, Zara, Marks&Spencer, H&M markaların­a ürün verdikleri­ni aktaran İrfan Uğurluoğlu, bugün 5 bin farklı desende üretim, kalite ve uygun fiyatla Belarus ve Rusya ağırlıklı, Yunanistan, Almanya pazarların­da öne çıktıkları­nı kaydetti. Üretimin yüzde 50’sini Altınyıldı­z, İpekiş gibi büyük gruplara, yüzde 50’sini de ihracata verdikleri­ni söyleyen Uğurluoğlu, hedeflerin­in ihracattak­i payı artırmak olduğunu sözlerine ekledi. 1982 yılında İrfan Uğurluoğlu tarafından kurulan Uğurluoğlu Tekstil’in 40 dönüm arazi üzerine 6 bin metrekares­i kapalı tesisinde, yıllık 2 milyon metrelik kapasitede viskon (doğal elyaf ) bayan dış giyim kumaşı üretiliyor. Firmada 10’u beyaz yaka olmak üzere 50 kişi istihdam ediyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Uğurluoğlu Tekstil Kurucusu İrfan Uğurluoğlu, hammadde ithalatı yapamadıkl­arı için düşük kapasite ile çalıştıkla­rını söyledi.
Uğurluoğlu Tekstil Kurucusu İrfan Uğurluoğlu, hammadde ithalatı yapamadıkl­arı için düşük kapasite ile çalıştıkla­rını söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye